Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

Ако американската подкрепа за Украйна спре, страната губи войната





Modern Diplomacy: Ако американската подкрепа за Украйна спре, страната губи войната още през…

Процесите в света през първите седмици на годината – по-специално в Украйна, Близкия изток и Тайван – потенциално могат да повдигнат сериозни въпроси относно ролята на Америка в света. Това отбелязва и бившият посланик на САЩ в НАТО и главен изпълнителен директор на Чикагския съвет по глобални въпроси Иво Даалдер, цитиран от Modern Diplomacy.

Украйна може би представлява най-изненадващото предизвикателство за тази нова година. След началото на специалната военна операция на Русия преди почти две години, Байдън и неговият екип организираха впечатляваща коалиция в подкрепа на Украйна – с повече от 200 милиарда долара военна и икономическа помощ, както и опустошителни финансови и икономически санкции срещу Русия, пише изданието.

Междувременно НАТО се разшири, за да включи Финландия, която споделя най-голямата западна граница на Русия. Алиансът отново е съсредоточен върху ключовата мисия за гарантиране на сигурност и стабилност в цяла Европа чрез осуетяване на руската агресия.

И все пак, следващите няколко седмици ще определят дали тези придобивки ще се запазят през 2024 г., се казва в материала на Modern Diplomacy.

Във Вашингтон политическата парализа и нарастващата опозиция на републиканците срещу по-нататъшната военна (да не говорим за икономическа) помощ за Украйна спъват усилията за предоставяне на допълнителна помощ във Вашингтон от месеци насам. Байдън поиска повече от 60 милиарда долара помощ за тази година, но Конгресът не предприе действия. Преговорите в Сената, целящи да обвържат помощта за Украйна (и Израел) с големи промени в имиграционната политика, досега не са дали резултат. И не е сигурно, че всеки пакет, който мине в Сената, ръководен от демократите, ще бъде гласуван или ще мине в Камарата, ръководена от републиканците.

Времето сега изтича, пише изданието.

Тъй като първичните избори започват в средата на януари, бившият президент Доналд Тръмп може да подпечата номинацията си за кандидат на Републиканската партия още в края на месеца. И тогава републиканците от Капитолийския хълм ще искат да вървят в крак с кандидата си за президент – което спира помощта за Украйна, пише Modern Diplomacy.

Когато става въпрос за военна подкрепа за Украйна, повече от половината от цялата помощ за страната идва от другата страна на Атлантическия океан, а Европа няма нито инвентара, нито производствения капацитет, за да компенсира недостига. Украйна определено ще понесе последствията от такъв недостиг, тъй като нейната способност да удържи 1000-километровата фронтова линия и да защитава градовете си срещу ракетни и дронови атаки е в жизненоважна зависимост от продължаващата американска подкрепа.

Накратко, войната в Украйна може да бъде загубена през първата половина на 2024 г.

Това обаче едва ли е единственото външнополитическо предизвикателство, пред което Байдън ще се изправи в началото на новата година. Процесите текат и в Близкия изток, където американският президент застава твърдо зад Израел.

Хизбула

Освен подкрепата за еврейската държава, най-непосредствената цел на Байдън беше да гарантира, че войната в Газа няма да ескалира и досега той успява. САЩ разположиха два самолетоносача и 2000 морски пехотинци като предупреждение към Хизбула в Ливан и Иран да не отварят втори или трети фронт срещу Израел. A наскоро американският флот създаде многонационална работна група за защита на търговските кораби в Червено море.

Това бяха важни, необходими стъпки. Но заплахата от ескалация остава, пише Modern Diplomacy.

Междувременно северната част на Израел също представлява риск от ескалация. Хизбула нанесе ракетни атаки в района, принуждавайки над 100 000 израелци да напуснат домовете си по границата. Израелски официални лица ясно дадоха да се разбере, че тяхното връщане е възможно само ако войските на Хизбула бъдат премахнати от границата, което вече се изисква съгласно резолюция на ООН, сложила край на войната между Израел и Ливан през 2006 г.

По този начин американски, френски и саудитски дипломати са сериозно ангажирани да убедят ливанската армия да поеме контрола над граничната зона и да премести бойците на Хизбула на север. Остава обаче неясно дали могат да успеят или дали Хизбула, която е част от правителството, ще напусне доброволно. Това може да остави Израел без избор, се казва в материала.

Джо Байдън и Бенямин Нетаняху

„Ако светът не отдалечи Хизбула от границата, Израел ще го направи“, заяви членът на военния кабинет на Израел Бени Ганц. И ако това се случи, Хизбула, която е натрупала огромен арсенал от далекобойни ракети, несъмнено ще отговори. Произтичащият сблъсък може да направи войната в Газа да изглежда незначителна. Това би подкопало първостепенната цел на Байдън да предотврати регионалната война, пише Modern Diplomacy.

И накрая, въпросът за Тайван, където президентските избори в средата на януари могат да определят дали нова голяма криза ще се стовари върху бюрото на Байдън в началото на новата година, пише изданието.

Вицепрезидентът на Тайван Лай Чинг-те от Демократическата прогресивна партия (ДПП )води в проучванията от месеци, отчасти поради разделената опозиция. Ако той спечели, Пекин може да реагира. Китай не крие, че предпочита опозиционния кандидат Ху Ю-и, който смята за по-отстъпчив пред китайските интереси. И още четири години управление на ДПП може да принуди Пекин да действа твърдо, се казва в материала.

Си Дзинпин, върховен лидер на Китай

Въпреки че е малко вероятно Пекин да отговори на изборната победа на Лай с нахлуване, Китай може да направи живота на островната държава много труден. Може да попречи на търговското корабоплаване, да участва във военна дейност, която нарушава морския и въздушния суверенитет на Тайван и да прекъсне критични линии за доставки, от които зависи икономиката на страната. И всяка от тези стъпки би принудила Вашингтон да обмисли как да отговори.

Външната политика обикновено не засяга изборната политика и резултатите в САЩ, но всяка от тези кризи – а какво остава за трите едновременно – би представлявала значително предизвикателство за перспективи на Байдън на изборите. Тези процеси ще бъде обект на зорко наблюдение през следващите седмици, заключва Modern Diplomacy.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО