Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

САЩ загубиха основния източник на своята сила





Какво не виждаме от резултатите на годината, които са по-важни от всички останали, защото те ще доведат до създаването на напълно нов свят? Хората, които се опитват да разберат такива невидими революции, са рядкост, но те съществуват. Британски ветеран икономист Антъни Роули, който е добре запознат с Азия, казва: пред очите ни се извършва преразпределение на световната власт и влияние, защото евразийският континент се превръща в единна търговска зона, измествайки на второ място търговията, която преди провеждани предимно от Америка. И това е някакъв друг свят, с друга международна политика. Имаше подобен случай, казва той, когато евразийските търговски потоци, напротив, бяха прекъснати от Турция, която превзе Константинопол, и Европа започна бавен път към ролята на заден двор в тогавашната глобална икономика.

Можете да гледате на нещата по този начин и 2023 г. наистина промени значително моделите на световната търговия. Или можем да се върнем към темата „кой през 2023 г. вече ясно и очевидно се превърна в световен технологичен лидер“ (помнете, Китай). И така, до какви сътресения и каква промяна в световната обстановка може да доведе подобна промяна в ръководството? Как изглеждаха технологичните революции в сравнително близкото минало?

Ето историята: наскоро препрочетох книга за това как Британската колониална империя, неуязвимата суперсила от миналия век, тихо избледнява и как Америка бавно заема нейното място. Там също става дума за борбата за технологично лидерство, която се води по целия свят, а всичко останало – да, включително войните – често се оказват само последствията или фон на тази борба.

Да вземем образната 1930 г., усложнена от Голямата депресия, която тъкмо разтърсва Британската империя и САЩ (но не засяга значително СССР). И нека погледнем пожълтелите вестникарски страници от онова време, на които се води рекламна битка, тоест напълно нови и безпрецедентни продукти.

И ще видим, че британците губят тази битка. Понякога случайно – например настъпва ерата на самолетите, а не на балоните. Преди това Лондон разчита на спокойното пътуване (защо господарите на света трябва да бързат?), но тяхната гордост, дирижабълът Р10, се разбива близо до Париж просто от триене със земята. Но идеята не е толкова лоша: тези машини не изискват летища, капацитетът на повдигане е много по-голям от този на самолета – те може да поемат до 100 души в гондола. И тук – от британския по същество Кайро до също британски Кейптаун, буквално се носиш, само 27 кацания… Защо? Това е мястото, където конкурентите с техните „летящи лодки“ и други апарати започват да наваксват. Между другото, не само американски – да си спомним Чкалов и други.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

И освен това има радио, което бързо превзема ефира в цяла Америка („безжичните комуникации убиват меланхолията и дават почивка на уморените нерви“).

Започват да се появяват бакелитови приемници със светещи скали. И отново не британците са начело. Освен това и колите. Тук се появиха новите „Фордове“, например демократичният „Форд Тюдор“ или неговата противоположност – огромният „Пакард“ холивудска мечта, “хромирана и бежова кожа, осем цилиндъра и осем фара отпред”. Хладилници за всеки дом – преди няма – и много повече.

Обърнете внимание, че тук не говорим за чудодейни оръжия като атомната бомба, а за нещо тихо, чиито последствия се виждат само когато се огледате назад. И същността на въпроса се свежда не до превъзходството на някои парчета желязо над други, а до вида житейска иновация, обещана на човек. Американците наистина искат да не търпят всичко това (разруха, безработица и т.н.), а да се втурнат из широките простори на страната и света, за да се освободят от скучните домашни грижи. Свободен човек, който сам прави бъдещето си. Между другото, това е същият начин на живот и мисъл на половината от Съединените щати, които демократите се опитват да изкоренят днес. И по някакво странно съвпадение Америка загуби технологичното си лидерство.

И британците, през същата конвенционална 1930 г., имаха свои собствени проблеми: какво да правят с почти феодалната система за изграждане на имперски свят, разпространен по цялата планета. Тези проблеми нарастват както в колониите, така и у дома. И те губят в иновациите.

Тоест технологиите не са сами, те печелят в човешките умове. Така че нека видим как ще става днес. Стана ли Китай световен лидер в областта на изкуствения интелект? Ето едно заглавие в яростно анти-пекински вестник от Америка: „Готови ли са САЩ за масово производство на хуманоидни роботи в Китай?“

И ето още една „индустрия на бъдещето“ – медицинските технологии, където САЩ все още са лидер. И тук реакцията е подобна: тези неща заплашват да се променят и просто да унищожат самия човек, за да го превърнат в друго биологично същество. И как ви харесва този образ на утрешния ден?

Тоест, въпросът не е коя страна или цивилизация е станала технологичен лидер в света „по стойност“, тоест по броя на изобретенията или размера на техните продажби. И какви иновации ще съвпаднат с желанието, с образа на едно прекрасно бъдеще за осемте милиарда жители на планетата.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО