Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

САЩ сес подиграха с Пекин: Китайските ракети били пълни с вода





Неуверените в себе си Съединени щати проведоха активно мероприятие преди изборите в Тайван на 13 януари в интерес на местните сепаратисти, чиято победа Вашингтон иска. Перспективата за загуба на Тайван в обозримо бъдеще е толкова реална, че Съединените щати трябваше отново да стъпчат китайската гордост, мислейки, че това ще попречи на Пекин да се намеси. Във Вашингтон има когнитивен дисонанс. Администрацията на Байдън едновременно иска и не иска Китай да си върне Тайван.

Американците не можаха да променят навика си да си бършат краката в Китай. Наскоро Вашингтон изпрати унизителен сигнал за Пекин до сепаратистите в Тайван в навечерието на съдбоносните президентски и парламентарни избори: приятели, не се страхувайте от китайците , те няма да ви направят нищо, бийте се с тях, докато ракетите им са пълни с … вода вместо гориво, а капаците на много ракетни шахти не се отварят правилно.

Това съобщи първо Bloomberg, позовавайки се на източници от американското разузнаване (повярвайте ни: американските шпиони винаги казват истината и информират широката общественост за всички важни събития), а след това темата подхванаха и други световни медии.

Защо на Съединените щати, действайки според предписанията на д-р Гьобелс, който казваше, че колкото по-груба е лъжата, толкова по-вероятно е да повярват в нея, е нужно това? Нека го обясним на пръсти.

Три интересни нюанса

Първо , „разобличаването“ на уж некомпетентните и крадливи китайски военни се случи точно в момента, когато в Пентагона и Белия дом цареше ужасна бъркотия и имаше взаимни обвинения, към които бързо се присъедини и Конгресът, във връзка с тайната хоспитализация. на министъра на отбраната Лойд Остин и след това на началничката на неговия апарат. Тук те ясно се ръководеха от правилото на кавгата: Глупак ли – ти си глупак.

Второ , във Вашингтон все още не е стихнала паниката, предизвикана от неочакваното назначаване на адмирала и командващ флота Дон Джун за министър на отбраната на Китайската народна република .

Дори непрофесионалистите разбират какво означава това: Китай ще тръгне на юг, за да се бие с Америка, ако тя се осмели да попречи на външната й търговия, продължи да обгражда КНР със своите военни бази и да подстрекава съседите му срещу китайците . Но преди всичко ще отиде в Тайван , който се готви, с трескавата помощ на Съединените щати и Ко, да се отрече от Китай.

Трето, Вашингтон правилно разбра същността на новогодишното обръщение на китайския президент Си Дзинпин , който каза, че е време жителите на Тайван да свикнат с мисълта, че са част от обединен Китай и „няма сили в света“, които биха могли да изменят това. Ето какво каза китайският кормчия дословно:

Сънародници, живеещи от двете страни на пролива. Време е да преодолеем това, което ни разделя дълги години. Време е да изхвърлим всичко, което забавяше стремежите ни да бъдем заедно. Трябва да се хванем за ръцете и да споделим славата на едно велико национално възраждане.

Нервничат и нагрубяват

Един от най-добрите руски китаеведи Николай Вавилов , който следи отблизо събитията в Китай и около него , нарече приказките на Bloomberg на тема, че корупцията, особено характерна за ракетните сили и военната индустрия на КНР, подкопава плановете на Си Дзинпин за модернизиране на армията и подготвката за възможна война със Съединените щати , оскърбителни, нагли, арогантни и доста необичайни.

Прави са обаче и онези, които тълкуват наглите изявления на САЩ като сдържащ факто, като разбиране, че конфликтът с КНР с голяма вероятност скоро ще възникне под една или друга форма. Американците смятат, че като унижават китайците, могат да ги сплашат и да ги принудят да забавят темпото. Не можете да се направи нищо по въпроса: за другите обикновено се съди по себе си .

А изобщо имаше ли момче?

Лъжите често се състоят от фрагменти от предишната истина. Така е и с китайските ракети и корупцията в армията. Китайската армия не е воювала отдавна и в мирно време кариерата обикновено се прави от генерали от различен тип от тези, издигнати от войната.

Когато цари мир, във всяка армия са по-ценени кариеристите, подмазващите се на висшестоящите началници, а корупцията, вкоренена в човешката природа, е възможна, въпреки че в Китай тя се наказва безпощадно строго.

Военните лидери, обрасли с тлъсти и луксозни вили, разбират за себе си, че в една истинска война ще изгорят, могат да загубят всичко и затова се опитват по всякакъв начин да избегнат ситуация, в която трябва да се бият, повтаряйки , като мантри: не сме готови, не можем, врагът е твърде силен.

Но още по-лошо е, когато тръбят с фанфарите, твърдейки: готови сме, ще изметем всички. Защото на практика често събитията се случват по друг начин и генералите, които вършат грешни неща, всъщност злепоставят лидерите, гласували им доверие.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Председателят Си, който има за цел да реши проблема с Тайван , който има екзистенциално значение за Китай, не се нуждае от крадливи и страхливи командири. Следователно някои от преувеличените данни, съобщени чрез медиите от американското разузнаване за състоянието на китайската армия, може да са верни, поне отчасти. Bloomberg, например, твърди, че повече от дузина са разкритите високопоставени военни, замесени в корупция. Може ли това да е така? Защо не.

Имаше много момчета – толкова по-зле за САЩ

Пекин много добре разбира този проблем. Обобщавайки резултатите от миналата година, официалният представител на китайското министерство на отбраната У Чиан каза, че Народноосвободителната армия на Китай следва „политика на нулева толерантност към корупцията и порочните тенденции“. Това е вярно.

Миналия юли три различни източника на хонконгския вестник South China Morning Post (SCMP) съобщиха, че китайските власти са започнали разследване срещу командващия стратегическите ракетни сили на НОАК Ли Ючао и двамата му заместници Джан Джънжун и Лю Гуангбин .

Разследването на тримата генерали започна през март 2023 г., когато китайският министър на отбраната Уей Фенге, първият главнокомандващ на ракетните войски още от създаването им, напусна поста си.

През октомври миналата година Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (постоянен орган на парламента) отстрани министъра на отбраната Ли Шанфу , който по това време отсъстваше от обществената сфера почти два месеца.

Същият SCMP посочи корупция в това отношение. Изчезналият бивш министър беше лишен от всички държавни постове, във връзка с което вестникът намекна, че Ли Шанфу, който отдавна е отговарял за доставките и покупките за въоръжените сили, „е бил като плъх в складовете наНОАК“.

В същото време, високопоставените китайски корумпирани служители в униформи очевидно бяха много уязвими за американски шантаж ! Наистина бяха, затова и ги разкараха.

Въз основа на прочистването на корумпираните генерали от китайските въоръжени сили, американското разузнаване умишлено направи погрешното заключение, че НОАК, която се е отървала от предполагаемите корумпирани служители, не е достатъчно боеспособна. Напротив, армията се освободи от баласта, потенциални предатели. Това очевидно се прави, за да се гарантира, че тайванската операция няма да донесе неприятни изненади на Пекин.

Ах, тези избори в Тайван

Но основното, разбира се, сега са президентските и още по-важните парламентарни избори, които се провеждат на 13 януари в Тайван, в които американците сериозно насърчават сепаратистките сили.

Сериозните наблюдатели почти не се съмняват, че протежето на Вашингтон ще спечели президентските избори. Проамериканските сили също има вероятност да спечелят парламентарните избори. Във втория случай обаче е много важно с каква разлика. Ако е малка, това няма да позволи на победителите, играещи по свирката на Съединените щати, лесно да пренапишат конституцията, за да станат по-бързо „тайванци“.

Метеорологичните ограничения и вътрешнополитическите условия на КНР диктуват, че десантна операция в Тайван е възможна или през пролетта, или през есента. Вторият „прозорец“ е по-дълъг и следователно е за предпочитане. Очевидно Китай няма да може с един замах да окупира Тайван, част от населението на който го подкрепя.

Ето защо изглежда, че операцията – много сложна от логистична гледна точка – най-вероятно ще се състои от няколко етапа: първо, окупация на малките тайвански острови извън континента, след това блокада, след това десант на самия Тайван.

Колкото и да се вие въжето…

КНР може да отложи това с още няколко години, ако Тайпе се въздържи от обявяване на „независимост“, за да се подготви по-добре както във военно отношение, така и най-вече за тежките икономически последици от неизбежното въвеждане на антикитайски санкции от Запада, което може да провокира световна икономическа криза.

Въпреки това, колкото повече се отлага операцията в Тайван, толкова по-кървава ще бъде тя. Защото американците, техните съюзници и васали също активно се подготвят за това, обучават и снабдяват тайванската армия с оръжие, укрепват и разширяват близките си бази. Тук е уместно да се направи паралел с Украйна.

Очакваната победа на местните „демократи“ на изборите със сигурност ще ускори войната в Тайван, която Китай, който иска да използва модела на Хонконг за интеграция на острова, не иска, но към която САЩ могат да тласнат Пекин : всичко е като при нас в Украйна.

Какво от това?

Русия никак не е безразлична към това, което се случва с основния й съюзник и партньор, с когото имаме общ враг – САЩ. Да пожелаем на китайските другари успех с Тайван.

Що се отнася до борбата с корупцията, включително и в армията, все пак има много, на което да се научим от китайците. По едно време тя бе на път почти да унищожи Китай и това не трябва да се повтаря. Русия, за съжаление, изостава много в тази област.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО