Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АНАЛИЗИ

„Вашингтонското блато“ купи и изпрати тъпата* Ники Хейли да торпилира Тръмп





Вашингтонският елит развали победата на Тръмп

Доналд Тръмп спечели първите първични избори на Републиканската партия в Ню Хемпшир. Въпреки това елитите на Републиканската партия няма да се откажат и се готвят за нова битка. Ако постигнат своето, Тръмп ще загуби свободата си на маневриране в политиката и ще рискува сериозно живота си.

Какво ще бъде второто президентство на Доналд Тръмп е труден въпрос. Най-вероятно то няма да оправдае надеждите на много от поддръжниците му, както не оправда първото президентство. „Вашингтонското блато“ – съюзът на елита и бюрокрацията – отново ще бъде по-силен от ексцентричния нюйоркски милиардер и няма да му позволи да направи нищо значимо.

Но с последния конкурент на Тръмп на пътя към реванша срещу действащия президент Джо Байдън, всичко е ясно като бял ден. Ники Хейли е кандидатът купен от същото „Вашингтонско блато“, кандидатът на политическите елити и партийните босове, кандидатът на олигарсите от Уолстрийт и „ястребите“ от Пентагона. Кандидатът на всички в Републиканската партия, които се обединиха срещу „Тръмпистите“.

Мнозинството в тази партия е за Тръмп, това показват всички социологически проучвания. Дори Байдън не се съмнява, че на финала ще трябва да се справи с Тръмп. Това обаче не прави невъзможни задачите, които “Вашингтонското блато” постави на Хейли. Тя ги прави по-сложни и сложни.

Тя не може да победи Тръмп на първичните избори, но може да наложи дългосрочна битка, която ще изтощи ресурси от него и ще демонстрира разделянето на партията на „тръмпистко“ мнозинство и все още значително малцинство от „традиционалисти“ – тези, които вярват, че Републиканците трябва да бъдат по-скоро като при Буш-младши.

В политическата традиция на САЩ значителните партийни разделения по време на президентските избори обикновено се разрешават, като победителят покани загубилия на значим пост – обикновено вицепрезидент, по-рядко държавен секретар.

Казано по-просто, те ще се опитат да наложат Хейли на Тръмп като негово вице, като не забравят да подчертаят, че тя ще привлече допълнителни гласоподаватели към него като жена, национално малцинство (предци от Индия) и поддръжник на агресивна външна политика. От гледна точка на политическите стратези това има практически смисъл, въпреки че основната задача на „Вашингтонското блато“ е, разбира се, да балансира Тръмп и да има свой човек до дясното му ухо.

И ако нещо съвсем лошо се случи с президента, правомощията му ще преминат към вицепрезидента до следващите избори. Тоест това е потенциално опасна игра за Тръмп, но за враговете му и лично за Хейли си струва – те могат да спечелят, без да рискуват почти нищо.

Затова Хейли много се старае, ще продължи да се старае и може да разчита на сериозна подкрепа от влиятелни и много неочаквани сили, чак до нейните номинални противници – демократите.

Факт е, че на първичните избори те гласуват не според партийната си книжка (американците, строго погледнато, изобщо нямат обичайните партийни книжки), а за когото и да било. Привърженик на Демократическата партия може да избере да гласува на вътрешни републикански избори с намерението това да бъде от полза за собствената му партия. Преди се смяташе, че да направиш нещо подобно е низост. Но в съвремието това далеч не са най-подлите методи на политическата технология.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Официално може да се каже, че в щата Ню Хемпшир коалицията против Тръмп губи с резултат 55% срещу 43% в полза на Тръмп. Това бяха първите първични избори (преди това в Айова имаше т. нар. “каукус”, където реално гласуват само представители на партийни клонове) и те се проведоха на злощастно място, твърде либерално за ядрения електорат на „Тръмпистите“. Позицията на бившия президент в Ню Хемпшир се смяташе за смесена, така че 12% са много добра разлика.

Хейли обаче получи един път и половина повече гласове от предвиденото. Следователно резултатът от първичните избори за нейните настойници и спонсори може да се нарече добър: 55 на 43 не е поражение, точно това е разделението, необходимо за интриги с вицепрезидентския пост.

Резултатите за Тръмп можеха да бъдат още по-лоши, ако губернаторът на Флорида Рон ДеСантис не се беше оттеглил от президентската надпревара в негова полза в навечерието на първичните избори. Той проведе скъпа и безсмислена кампания, по време на която загуби значителните си предишни рейтинги. Той всъщност нямаше друг избор,но се отказа навреме и позволи на Тръмп да победи Хейли на старта с убедителен резултат.

Тръмп оцени това и обяви, че прякорът Рон Десанктимониус (нещо като “Лъжливия”) е „официално пенсиониран“. Това „обръщение“ се появи в изказванията на бившия президент след разрива с губернатора на Флорида: тогава Тръмп не прости на Десантис за собствените му президентски амбиции, но ще разберем по-късно дали наистина му е простил сега.

ДеСантис явно разчита на значителен пост в администрацията на Тръмп, тъй като сегашният му губернаторски мандат е последният му. Най-вероятно той също иска да стане вицепрезидент, но е готов да се задоволи с по-малка роля.

Чернокожият сенатор Тим Скот и бизнесменът Вивек Рамасвами също искат да станат вицепрезиденти. Те се оттеглиха от изборите в полза на Тръмп още по-рано и също навреме.

Очакваше се Скот да се съпротивлява по-дълго – поне до вота в Южна Каролина, където е сенатор. Южна Каролина е мястото на следващите първични избори и нова битка между Хейли и Тръмп. И това е нейният роден щат – щатът, в който е родена, израснала и служила като губернатор в продължение на шест години. Така че подкрепата на сенатор от същия щат е полезен подарък за Тръмп.

И Рамасвами (този, който прекара цялата кампания на Тръмп, хвалейки повече от себе си и призовавайки рускоезичната част от Украйна да бъде отстъпена на Русия), и Скот лично дойдоха в Ню Хемпшир, за да поздравят Тръмп и да илюстрират единството на партията около него – въпреки Хейли.

Сега, с максимална концентрация на ресурси от всяка страна на конфликта, първичните избори в Южна Каролина обещават да придобият характера на гореща битка със залпове от всички оръжия. Това не се очаква от вътрешни републикански избори, където победителят е известен предварително, но интензитетът на страстите се определя от личността на кандидатите.

И двамата са мразени от мнозина, и двамата са за каузата. Но основното е, че единият от тях олицетворява отвратителния елит, а вторият е негов враг, дори ако на практика не може да навреди на неговите интереси и вместо да пресуши „Вашингтонското блато“, той сам ще се удави в него.

**В едно интервю попитаха Тръмп за Ники Хейли, няма ли да я направи вице? Той заяви, че меко казано тя е много проста и тъпа. Отделно се носят слухове, че била в миналото е била дама на повикване. Като млада много политици я били поръчвали.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...

СЕНЗАЦИЯ

ЗАГИНА шофьорът на блъснатия автомобил от колата на НСО с КИРИЛ ПЕТКОВ! Спирал си кампанията да помага Кирил Петков излезе с изявление след тежкия...

СКАНДАЛ

След като вече има и загинал, кой ще понесе отговорността? НСО, Кирил Петков, баща му, ПР-а му? Кой? – избухна лидерът на „Има такъв...

ПАРИ

АЕЦ Козлодуй” ще прави преизчисление и ще предложи ново огромно увеличение заради американците Министърът на енергетиката Владимир Малинов съобщи на брифинг в Министерството на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО