Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Цените на дизела се очаква да се повишат рязко през 2024 г.





Глобалните запаси от дизел и други средни дестилати са под нормалното и цените може да започнат да се покачват бързо, ако индустриалните икономики на Северна Америка и Западна Европа излязат от продължаващата си рецесия през 2024 г.

Запасите от дизелово гориво, мазут и газьол бяха под предходната десетгодишна сезонна средна стойност в Северна Америка, Европа и Сингапур през януари, което започна да оказва натиск върху цените на горивата.

Дизелът и другите дестилатни горива са движещата сила на промишлената икономика, широко използвани в производството, товарния транспорт и строителството и следователно най-чувствителните горива към условията на бизнес цикъла.

Последните данни потвърдиха, че производителите в Съединените щати са готови да се върнат към растеж след продължителен, макар и малък цикличен спад през 2022/23 г.

Европейските производители претърпяха още по-дълъг и много по-дълбок спад, причинен от скока на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Но в Европа също има признаци, че най-лошото от спада вече е приключило и секторът ще се върне към растеж преди края на годината.

Трейдърите очакват както Федералният резерв на САЩ, така и Европейската централна банка да намалят лихвените проценти тази година, което би засилило цикличния подем. В резултат на това глобалните запаси от дестилат вероятно ще останат под средните и лесно биха могли да се стегнат още повече, засилвайки натиска върху цените.

Не е имало устойчиво натрупване на запаси в САЩ, Европа и Сингапур, въпреки понижената промишлена активност през последната година.

Доставките на дестилат бяха прекъснати от украинските атаки с дронове срещу петролни рафинерии в Русия и от атаките на хусите срещу корабоплаването в Червено море и Аденския залив, които прекъснаха потоците изток-запад.

Досега въздействието върху крайните потребители е заглушено, тъй като цените на суровия петрол, които представляват по-голямата част от общите разходи, са сравнително стабилни от началото на годината.

Но ако запасите от газьол се свият още повече с продължаването на цикличния подем и Саудитска Арабия и нейните съюзници от ОПЕК⁺ най-накрая получат известно влияние върху запасите и цените на суровия петрол, има потенциал за рязко покачване на цените на дизела през 2024 г.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Битовите абонати да плащат сметка за ток, дори когато няма потребление на електроенергия, искат електроразпределителните дружества. Това означава, че за необитаеми жилища също ще...

ПОЛИТИКА

Втори “наш кучи син” ще доубие надеждата за въдворяване на почтеност в България Този 9 май може да се окаже важен за политическия живот...

ВОЙНА

В редиците на бандровците цара тотална корупция! Устройствата „Старлинк“, сателитен интернет, използван от украинската армия за основни комуникации, се провалиха при началото на офанзивата...

ПОЛИТИКА

Китай остро: САЩ са пряко отговорни за войната в Украйна! Съединените щати са пряко отговорни за създаването и развитието на украинската криза до сегашното...

СЛУШАЙТЕ РАДИО