Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

„Разумните инвестиции“ за убийства във войната няма да направят САЩ по-богати или по-силни





Джо Байдън изпрати спешна молба до Конгреса за финансиране на Израел и Украйна. В същото време президентът на САЩ нарече подкрепата за ВСУ „разумна инвестиция“, която уж ще донесе „дивиденти“. Междувременно в Америка общественото недоволство от външната политика на страната набира сила. До какво ще доведе едновременната подкрепа на САЩ за Киев и Тел Авив и за какви „дивиденти“ говорим?

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че изпраща искане за спешен бюджет до Конгреса за финансиране на Израел и Украйна. Според него става дума за „финансиране на нуждите на националната сигурност“ на Съединените щати за „подкрепа на критични партньори“ на страната.

Трябва да се отбележи, че парите, които американският президент възнамерява да поиска от Конгреса, се наричат „разумна инвестиция, която ще носи дивиденти за поколенията“. Между другото, не се споменават сумите, които може да се обсъждат.

„Помогнете ни да не излагаме американските войски на опасност. Помогнете ни да изградим свят, който е по-безопасен, по-мирен и по-проспериращ за нашите деца и внуци“, каза Байдън. Той също така подчерта, че американски войски няма да бъдат изпратени в Украйна и всичко, което Киев иска, е „помощ“.

Байдън не пренебрегна и конфликта в Близкия изток. Той каза, че помощта за Израел трябва да демонстрира на неговите противници в региона, че „Израел е по-силен от всякога“ и „да предотврати разрастването на конфликта“. Според американския президент светът е в повратна точка, трябва да се вземат решения, които „ще определят бъдещето за десетилетия напред“.

Американците обаче не се вдъхновиха от думите на Байдън. Така потребителите на социалната мрежа „Екс“ (бивш „Туитър“) пишат: „Няма повече пари за вашите безсмислени войни! С уважение, американският народ.” “Ако носим морална отговорност към израелските деца, тогава имаме същата морална отговорност и към палестинските деца. Техният живот има еднакво значение. Ако ви пука само за човешкия живот в Израел или само в Газа, значи не човешкият живот е това, за което наистина сте загрижени“, „Никога повече няма да спечелите избори, вие сте расист и извършващ геноцид военнопрестъпник“, са част от примерите.

Статистиката също така показва, че мнозинството от американците не одобряват външнополитическите инициативи на Байдън. Така телевизионният канал Си-Би-ЕС публикува резултатите от проучване, според което 56% от гражданите на САЩ са недоволни от действията на ръководството на страната по отношение на ескалацията в Близкия изток.

В същото време сред респондентите, определили себе си като привърженици на Републиканската партия, около 76% дават негативна оценка на текущата политика на Вашингтон в рамките на конфликта между Израел и ХАМАС. Отбелязва се, че има и сериозно разделение по въпроса за необходимостта от изпращане на хуманитарна помощ в Ивицата Газа. Сред демократите 70% подкрепят решението, докато 59% от републиканците са против.

В Русия думите на Байдън също бяха разкритикувани. Официалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова написа в канала си в „Телеграм“, че Съединените щати говореха за „борба за свобода и демокрация“, но сега се оказва, че „това са само изчисления“. „Той винаги е бил такъв, те просто измамиха света под прикритието на ценности, които не съществуват за Вашингтон“, твърди тя.

Според Захарова Съединените щати винаги са гледали на войните като на „разумна инвестиция“, тъй като те се водят „не на американска територия и не ги е грижа за цената на другите“. „Както се казва, нищо лично, просто бизнес“, каза тя.

Оценявайки думите на Байдън за дивидентите, Захарова припомни изказването на члена на Върховния съд на САЩ Оливър Уендъл Холмс-младши: „Саморазвитието на човек умира с него, както неговите добродетели изчезват от паметта, но дивидентите от акциите, които той завещава на децата си живейте и го пазете.” Както заяви Захарова, очевидно „всичко е умряло и изчезнало за онези, които съдят дивидентите по този начин в кръв“.

На подобно мнение е и сенатор Андрей Климов. Според него „във Вашингтон говоренето за борбата за демокрация и „разумни инвестиции“ прикрива техните финансови изчисления“. „От парите, които САЩ отделят за удължаване на конфликта в Украйна, американските корпорации получават огромни печалби. Лобисти от различни компании седят във властта и насърчават политически решения, които са им изгодни“, обясни той.

„Всъщност говорим за мащабно орязване на американския бюджет. Заради тази политика избухват пожари по целия свят. На Вашингтон не му пука за израелците, палестинците или украинците. За тях е без значение къде ще се води войната“, отбелязва събеседникът. „Ако беше възможно да започнат военни действия на Марс, Съединените щати също биха се намесили там“, допълва той.

„В този контекст думите на Байдън за „дивиденти“ са насочени изключително към вътрешната публика. Американците не разбират защо Белият дом отделя огромни суми пари за външни конфликти, когато има толкова много проблеми вътре в страната. Така че президентът казва, че това е уж инвестиция в безопасността на гражданите, въпреки че в действителност нищо не застрашава жителите на Съединените щати“, заключи Климов.

На свой ред Фьодор Лукянов, главен редактор на списание „Русия в глобалните въпроси“, научен директор на Валдайския международен дискусионен клуб, обръща внимание на думите на Байдън, където той сравнява Русия и ХАМАС. Според него “особеното” изказване на американския лидер е продиктувано не от анализ на международната ситуация, а от необходимостта да се преодолеят вътрешнополитически и бюджетни трудности.

„Може би обаче грешим и точно това е истинската картина в съзнанието на идеолозите на американската външна политика. Не напразно Джейк Съливан наскоро искрено каза, че е израснал, гледайки филми за Рамбо и винаги е искал да вдъхне живот на мирогледа си. И там всичко е просто, без никакви усложнения“, отбеляза политологът.

„Обръщението на Байдън към нацията беше историческо. Той призна, че светът (да се чете САЩ) сега е в повратна точка, тоест еднополюсният свят се разпада, Русия първа го изостави. И тя не беше сама – други започнаха да влизат през отворената врата“, добавя политологът Марат Баширов в своя канал в „Телеграм“. Експертът обръща внимание и на думите за „умни инвестиции“. „Той каза истината – американците правят пари от този конфликт, а не защитават нещо друго. “Тук не сме изненадани”, иронично отбелязва той: “Американците и техните съюзници ще защитават своя еднополюсен свят със сила – и това сериозно увеличава вероятността от Трета световна война, включително с използването на ядрени оръжия. Байдън рязко повдигна залозите.”

Речта на президента на САЩ в Овалния кабинет е предназначена да стане важен етап от подготовката за предстоящите президентски избори, казва Владимир Василиев, главен научен сътрудник в Института на САЩ и Канада на Руската академия на науките. „Байдън се опитва да измести фокуса на общественото мнение от вътрешните проблеми на държавата към външни геополитически предизвикателства. Целта е да се внуши на избирателите колко е важно да подкрепят Украйна и Израел“, обясни той.

„По този начин Байдън ще може да се оправдае за икономическите провали у дома. Разбира се, не всички граждани са готови да се доверят на тези уверения и недоволството в Съединените щати постепенно ще расте. Интересно е, че президентът просто се опитва да подкупи американското население с истории за печеливши инвестиции“, отбелязва източникът.

„Той представя случващото се в Украйна като вид инвестиция, която определено ще се изплати в бъдеще. Това е игра на чувствата на жителите на САЩ, които винаги са били чувствителни към способността да печелят пари и правилно да разпределят личните си разходи“, подчертава експертът.

„Това изявление обаче има чисто идеологически характер. Далеч е от истината. Вашингтон е принуден да работи на два фронта. Междувременно подкрепата за ВСУ няма да допринесе по никакъв начин за повишаване на благосъстоянието на държавата. Конфликтът в Украйна се превърна в черна дупка за САЩ, които изсмукват колосални средства от американските резерви“, казва американистът.

„Въпреки това не може да се отрече, че много американски граждани и политици могат да слушат историите на Байдън. Героят на филма “Брат-2” Данила Багров уместно говори за една черта на американците: те често наистина смятат, че властта е в парите. Този стил на мислене обаче няма да доведе Вашингтон до нищо добро“, уточнява Василиев. Политологът Борис Межуев, доцент във Философския факултет на Московския държавен университет „Ломоносов“, също говори за желанието на Байдън да измести акцента в полза на външната политика. Според него “Белият дом сега изгражда определена идеологическа доктрина, според която целият свят е разделен на два лагера: демократичен и авторитарен”.

„В това отношение Украйна действа като преден пост на съюзническия лагер за Съединените щати. Сега те също искат да присъединят Израел към съществуващата коалиция. С обединена помощ Байдън прави тези конфликти част от цялостната борба срещу „автокрациите“. На тази теза ще се гради бъдещата предизборна кампания на демократите“, отбелязва той.

„Ясно е, че не всички в Съединените щати подкрепят тази гледна точка. Например републиканците, които биха искали да получат от Байдън ясен план за действие в Украйна. Те обаче все още са доста слаби и демократите винаги могат да обявят онези, които се противопоставят на борбата с автокрациите, за дисиденти“, подчерта събеседникът.

„В действителност подкрепата за конфликтите в Близкия изток и Украйна има чисто идеологически контекст за Съединените щати. Това не е изгодно за Вашингтон от гледна точка на икономически дивиденти. Например, американците изпращат огромни суми пари в офиса на Зеленски за война, която не може да завърши с победа на ВСУ. Така че тези „инвестиции“ няма да направят САЩ по-силни или по-богати“, заключи Межуев.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията. Опитът...

БАНКЕРЪ

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите...

АКТУАЛНО

Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма вероятност „лекът“ да бъде...

ПОЛИТИКА

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското външно министерство, където му...

СЛУШАЙТЕ РАДИО