Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Украйна Це Европа … ама друг път!





На полско-украинската граница опашки от украински превозвачи стоят със седмици

Пред очите ни „регионално-бандеровската“, извинете, полско-украинската „дружба“ на тези стратегически приятели и съюзници се разхубавява и бързо укрепва. Това е особено забележимо на границата между двете държави. Толкова забележимо, че дори германците вече го виждат с просто око.

Германското издание Spiegel съобщи вчера, че полските митничари “задушават” украинската икономика, като забавят износа на украински стоки на границата. Прави впечатление, че от този саботаж се оплакват не само украински, но и германски компании, които са разположили своите производствени мощности в Украйна.

По думите на техните, представители сега камионите стоят на украинско-полската граница 11 дни, въпреки че през август са били проверявани за 5 часа. А член на борда на директорите на германската компания Leoni, Инго Шпенглер , каза пред Spiegel, че компанията му ще бъде принудена да спре производството си в Украйна, ако проблемът не бъде решен скоро.

И всички, като един, обръщат внимание на факта, че проблемите започнаха сравнително наскоро, след изостряне на полско-украинската “приятелство по въпроса за износа на украинско зърно. Полша забрани вноса му в страната си, въпреки факта, че ЕС премахна всички ограничения на 15 септември аза износ на зърно от Украйна.След което „височайшите договарящи се страни“ си размениха комплименти в стил „а ти кой си“, обещания за нови взаимни забрани, завеждане на дела в съда и други „ сърдечни пожелания“.

Този път обаче всичко е много по-сериозно. Полските превозвачи възнамеряват да затворят границата за украинските си колеги до края на годината, ако исканията им не бъдат изпълнени. А изискванията там са вагон и малка количка.

И първият от тях е връщането на разрешителните за украинските превозвачи. Но сега те са отменени и всяка украинска кола има право да доставя стоки в целия ЕС. Поляците не са доволни от такава суперконкуренция, защото украинците открито дъмпингуват на пазара и прихващат поръчки, както се казва, „в полет“.

Следващото изискване е забрана за регистриране на фирми в Полша, ако финансите на тази структура не се намират в Европейския съюз. И отново, тази точка е насочена срещу украинските предприемачи, които формално стават поляци, а всъщност остават украинци. Има изисквания и за отделни опашки на границата за автомобили с европейски номера и много други такива. Но това, което е важно в случая е, че тези искания са отправени не просто от някакви шофьори, а от синдикати. А синдикатите в Полша са много мощна сила, датираща от 80-те години на миналия век.

Първоначално протестната акция на полските превозвачи беше насрочена за 3 ноември . Според техните изявления е планирано да бъдат блокирани ГКПП Рава-Руская-Хребенне и Ягодин-Дорогуск, като в близост до тях бъдат разположени най-малко 200 шофьори с техните камиони.

В същото време организаторите на акциите планираха да не блокират движението на автобуси, автомобили, превозващи хуманитарни и нетрайни стоки, леки автомобили, както и военни товари, изпратени в помощ на Украйна. Освен това първоначално участниците в акцията възнамеряваха да проведат много дълги протести.

В Рава-Руская планираха да затруднят пътуването на украинските превозвачи за два месеца, в Ягодина – за месец. Но после като че ли промениха решението си да провеждат еднодневни „предупредителни” протести. Освен това започнаха консултации за разрешаване на конфликта на ниво инфраструктурни министерства на двете страни.

Украинците обаче бързо намалиха възможността за постигане на споразумения до нула, като обявиха, че повечето искания на поляците са просто нереалистични. Затова организаторите на граничната „стачка” не се отказаха от акцията, а само я отложиха от 3-ти за 6-ти ноември.

„Блокадата започва в 12 часа (13 часа киевско време) на 6 ноември“, каза съпредседателят на блокадата, организаторът на протеста край ГКПП Корчова-Краковец Томаш Борковски и добави, че третият, същият Корчова – Краковец, е добавен към двата по-рано посочени гранични пункта.В същото време той обясни, че протестът е официално регистриран от полските превозвачи при местните власти до 3 януари 2024 г.

И Блокадата ще важи както за влизане, така и за излизане. Ще ги удушат в приятелска прегръдка. Почти до смърт.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията. Опитът...

БАНКЕРЪ

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите...

АКТУАЛНО

Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма вероятност „лекът“ да бъде...

ПОЛИТИКА

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското външно министерство, където му...

СЛУШАЙТЕ РАДИО