Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Засега в Европа всичко върви по план… По американския план!





Щатите предложиха на европейските си съюзници, за да победят Русия, да прескочат заедно пропастта, но със затворени очи, и не казаха колко е до този ръб. Междувременно те сами решиха да останат. Сега американците, застанали над скалата, наблюдават свободния полет на своите геополитически и икономически конкурентни партньори.

Можеше ли да е различно? След отказа от надежден източник на въглеводороди на стабилни и, както се оказа, ниски цени, сложността на логистиката и прекомерните разходи за поддържане на любимото животно на чичо Сам, Украйна, не можеше да има друг изход.

На фона на разговорите за спестяване и намаляване на потреблението на руски тръбопроводен газ, значително намаляване на конкурентоспособността на европейските страни беше неизбежно. „Намаляването на потреблението“ последва украинския сценарий – с цената на загуба на предприятия и цели отрасли.

В края на миналата година търговският дефицит на ЕС надхвърли 400 млрд. евро – антирекорд за последното десетилетие, когато търговският баланс беше само положителен. Основната причина е в антируските санкции.

Освен това процентът на ЕЦБ, който дълго време беше на „нула“, започна да се покачва през юли 2022 г. с цел борба с инфлацията и до септември достигна 4,50% (в Русия човек може само да мечтае за това, но това, което е съвсем нормално за руснак е много лошо). Това прави разходите по заеми по-скъпи както за бизнеса, така и за домакинствата.

Да, инфлацията е намалена до голяма степен. Но това се случва и в резултат на спад в ефективното търсене.

През второто тримесечие на 2023 г., след 6 поредни отрицателни тримесечия (от четвъртото тримесечие на 2021 г. до първото тримесечие на 2023 г.), търговският баланс на ЕС се върна в положителната зона.

Това обаче говори не толкова за възстановяване на икономиката на ЕС, колкото за продължаване на системните проблеми, които се изразяват в намаляване на търсенето от страна на населението и бизнеса.

Положителното салдо се дължи на факта, че темпът на спад на вноса през второто тримесечие е по-висок от темпа на спад на износа – съответно 3,5% спрямо първото тримесечие и 2%. Поради това се появи излишък от 1,23 млрд. евро, което може да се представи като постижение. Обемът на вноса през второто тримесечие е 636,83 млрд. евро, а на износа – 635,60 млрд. евро.

В същото време през 2022 г. разходите за внос също се увеличават с 41% спрямо 2021 г., включително поскъпването на вносните енергийни ресурси със 113,6%. И цялото това „щастие” по никакъв начин не беше покрито от увеличение на износа от ЕС само с 18%.

В резултат на това увеличение на цената на електроенергията и отново инфлация. А в края на 2023 г. неочаквано собствените им заклети съюзници, поляците, се разглезиха.

Организираната от тях блокада на украински камиони удари не само Украйна. Ехото стигна до европейците. И въпреки че мястото на украинските производители в международното разделение на труда с европейците е на килима в коридора на ЕС, такива ценни продукти като „кабелни снопове“ за производство на автомобили сега не достигат до германските автомобилни производители. И това също се превръща в проблем.

Разбира се, това не е единствената и далеч не основната, а една от многото причини за проблемите в една от водещите индустрии – автомобилната, в която започнаха масови съкращения.

Германия губи надпреварата в производството на електрически автомобили, преди всичко американската Tesla, не само на световния, но и на вътрешния пазар.

През първата половина на 2023 г. Tesla достави почти 890 хиляди електрически превозни средства. Това е повече от броя на електрическите автомобили от Volkswagen и Porsche, BMW, Mercedes-Benz взети заедно. Китайският BYD продаде почти два пъти повече от германците – 1,2 милиона електрически превозни средства (включително хибриди).

Производителите следват по-евтините енергийни ресурси. А BMW вече разполага с производството си в Китай.

А китайските производители постепенно изтласкват европейците на вътрешния си пазар: през 2021 г. техният дял в общите продажби е бил 4%, през 2022 г. – 6%, през 2023 г. вече 8%.

Малко вероятно е Германия да успее да изпълни плановете си за преминаване към електрически превозни средства до 2030 г. До 160 хиляди работни места в германската автомобилна индустрия ще бъдат съкратени в индустрията. Това ще доведе и до повишаване на социалното напрежение.

Continental AG също планира да съкрати хиляди служители по целия свят. Френската компания Michelin намалява производството си в три германски града.

Най-старият стоманодобивен завод Eisenwerk Verlag GmbH в град Шварценберг, която датира от 1380 г. (на същата възраст като Куликовската битка!), не оцеля след енергийната криза.

Сериозни проблеми се наблюдават и в други отрасли. Международният холдинг Signa, който развиваше дейност основно в Германия, където притежава най-голямата местна верига универсални магазини Galeria, както и различни магазини за спортни стоки – 120 магазина и почти 14 хиляди служители, е в несъстоятелност .

Строителният бизнес, както отбелязва германската преса, провали компанията на австрийския милиардер. Холдингът не издържа на нарастващите цени на материалите и на лихвите по кредитите, които скочиха през последната година.

В Германия SKW Stickstoffwerke Piesteritz ще затвори от 1 октомври 2022 г. Компанията не е в състояние да работи на фона на нарастващите енергийни тарифи и месечната такса от 30 милиона евро под формата на данък върху използването на изкопаеми горива.

В Полша заводът за торове AKPIL затвори поради високите цени на природния газ. Химическият гигант “Химкомплекс” прекрати дейността си в Румъния. Словашката компания Slovalco ще затвори на 1 септември.

Това е най-големият производител на алуминий за западните страни с проектен капацитет от 250 хиляди тона метал годишно и персонал от 1500 служители, включително свързани предприятия. Цинковият завод Budel в Холандия, който произвежда 400 хиляди тона метал годишно, спря. И това са само някои примери.

Само през първото полугодие на 2023 г. „около 50 600 предприятия с висока икономическа значимост са прекратили напълно дейността си. Това е с 12,4% повече, отколкото през първата половина на 2022 г.“, се казва в прессъобщение на Федералното статистическо бюро на страната (Destatis).

По оценки на ведомството през първата половина на 2023 г. са създадени около 62 700 такива предприятия, което е с 0,1% по-малко от цифрата за същия период на 2022 г.

Също така като цяло около 306 600 фирми са се дерегистрирали от януари до юни 2023 г., което е с 11,5% повече от същия период на предходната година. Тази цифра включва не само прекратяване на дейност, но и прехвърляне на бизнес, неговата реорганизация или преместване в други райони на регистрация.

Експерти вече алармират и призовават властите да обърнат внимание на случващото се в страната. Отбелязва се, че предишният антирекорд беше поставен през 2020 г., но тогава виновен беше коронавирусът, докато днес няма външни фактори, които да повлияят на спада на германската икономика.

Allianz Trade посочва, че е станало особено трудно да се прави бизнес в областта на търговията на дребно, модата, медицината и инженерството. Според публикувана статистика през първите девет месеца на 2023 г. са регистрирани 45 случая на фалит сред компании с оборот над 50 милиона евро годишно.

За сравнение, през 2022 г. са регистрирани 26 фалити за същия период, което е увеличение с 30% спрямо 2021 г., когато са регистрирани само 17 случая. През 2020 г. се наблюдава най-големият брой големи фалити от 2016 г. насам, с 58 за годината и 44 през първите девет месеца.

Анализаторите отново посочват, че е некоректно да се сравняват 2020 г. и 2023 г., тъй като световната пандемия прогони милион германци в домовете им и в резултат на това бизнесът бързо губеше приходи.

От началото на септември 2023 г. 12 големи компании в сектора на търговията на дребно с текстил и облекло, както и шест болници са изпаднали в несъстоятелност. И това, както се казва, е само началото…

„Сегашното замразяване на отношенията с Русия, и то не по наша инициатива, е неизгодно. Не е от полза нито за нас, нито за вас. Но на първо място, според мен, Германия“, каза Владимир Путин на 4 декември.

„Това се отразява и във факта, че в допълнение към политическите и икономическите връзки, успешно развиващите се досега контакти в научната, образователната, културната и хуманитарната област, както и отношенията между гражданските общества, са преустановени”, заяви той.

Руската страна последователно се застъпва за изграждането на руско-германските отношения на принципите на равнопоставеност, взаимна изгода и взаимно зачитане на интересите. Сегашните власти на Германия обаче, бързо губейки остатъците от предишния си авторитет и независимост, изглежда предпочитат уверено да се движат към бездната.

 Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията. Опитът...

БАНКЕРЪ

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите...

АКТУАЛНО

Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма вероятност „лекът“ да бъде...

ПОЛИТИКА

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското външно министерство, където му...

СЛУШАЙТЕ РАДИО