Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Щатите подготвят Европа за самоубийство





210 милиарда евро ще бъдат откраднати от руснаците. Администрацията на Джо Байдън намери начин да конфискува руските активи, замразени от Европейския съюз на почти законни основания. Ако Брюксел се съгласи с това, парите ще отидат за финансиране на Украйна. В същото време еврото практически ще отпадне като втората резервна валута след американския долар.

Спомняте ли си как започна всичко

Златно-валутните резерви на Централната банка на Руската федерация, поставени в чужбина, бяха замразени по решение на Вашингтон и Брюксел малко след началото на СВO в Украйна – през март 2022 г. Както заяви тогава руският министър на финансите Антон Силуанов, общият размер на средствата, до които Русия е загубила достъп, е около 300 милиарда долара – това е почти половината от златно – валутните резерви /ЗРВ/ на страната по това време (от приблизително 640 милиарда долара).

Почти веднага след решението за замразяване на руските ЗВР, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че целта на ЕС е не просто да замрази, а да конфискува тези средства. Европейското законодателство обаче не позволяваше просто да се вземат парите на някого. Правната служба на ЕС се нуждаеше от време , за да излезе с правни обосновки за подобни действия.

Миналия май европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че замразяването на активите на Руската централна банка е необходимо като „гаранция“ за изплащане на компенсации на Украйна за СВO. Брюксел също подчерта, че всички санкции, наложени срещу Русия, са насочени към унищожаване на икономиката и финансовата система на страната, за да се попречи на по-нататъшното провеждане на СВO.

Те обаче така и не можаха да намерят начин да присвоят руските пари по правно – коректен начин. През декември миналата година стана известно, че ЕС клони към междинен вариант – да преведе в Украйна доходите, получени от разполагането на замразени руски активи. Но решението част от тези приходи да се използват за подкрепа на Киев беше взето едва в края на октомври 2023 г. на срещата на върха на държавните глави на ЕС. И сега, изглежда, е дошло времето за следващата решителна стъпка.

Как се случи това?

Защо златно – валутните резерви на Централната банка на Руската федерация бяха съхранявани някъде, откъдето сега е невъзможно да ги вземете? Златните и валутните резерви за държавата са приблизително същите като „скривалището“ за обикновен човек. Но за разлика от тези, които държат парите под дюшека, Централната банка не може да си позволи това – тя трябва да инвестира някъде златните и валутни резерви, за да не загубят стойността си от инфлацията.

Един от основните варианти за такова пласиране, който се използва от централните банки на всички страни, е инвестирането в облигации на големи държави, например държавни облигации на САЩ. Въпреки това, за разлика от паричните долари или евро, ценните книжа не се пренасят в Русия след покупката.

Те остават на територията на страната емитент и всеки купувач, независимо дали е Централна банка, търговска банка или обикновен гражданин, който инвестира средствата си, получава „депозитарна разписка“ – документ, който потвърждава собствеността върху облигациите, лежащи в специално хранилище (депозитарий).

Що се отнася до паричната валута, тя се съхраняваше в сметки в най-големите чуждестранни банки – отчасти защото резервите в злато и чуждестранна валута обикновено се съхраняват в най-надеждните финансови институции в света и отчасти, за да се използват, ако е необходимо, за определени операции – например закупуване на нови облигации.

Тази система, която работеше перфектно в мирно време, се оказа беззащитна срещу западните санкции. Просто защото Западът, както сега разбираме, изпълнява задълженията си само докато това му е от полза.

Ех, Урсула, едно семейство сме – и вие сте жертви

На 20 декември 2023 г. британският вестник Financial Times съобщи, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е намерила начин да конфискува руски активи. Горе-долу без да се нарушава международното право. Те не съобщиха официално подробности, но препоръчаха лидерите на европейските държави също да използват идеята на Европейската комисия.

По мнението на Байдън, Европейският съюз може да отнеме руски активи поради факта, че европейските страни са „жертви“ в конфронтацията с Русия. Смисълът на аргумента е следният: икономиките на страните от Европейския съюз, особено Германия, Полша и някои други, наистина пострадаха много след началото на СВO. Ясно е, че всъщност щетите са резултат от санкциите, които самите европейски държави наложиха срещу Русия, както и следствие от терористичната атака срещу газопровода „Северен поток“.

Според американските и европейските медии, терористичната атака е извършена от украинските военни по заповед на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни. Но руснаците пак са виновни за това: те не доставят газ.

Спирането на руските енергийни доставки за ЕС провокира началото на енергийна криза, която доведе до рязко покачване на цените първо на газа, горивата и електроенергията, а след това и на всички останали стоки. В Германия инфлацията през 2022 г. достигна най-високото си ниво от 1951 г. насам.

Повишаването на цените доведе до спад в реалните доходи на европейците, принуждавайки повечето от тях да пестят дори от най-необходимите стоки. И това доведе до спад в продажбите на дребно, индустриалното производство и в крайна сметка на икономиката като цяло.

Безупречен план за грабеж

Така че, въпреки че ЕС се самонаказва, европейските юристи трябва да вместят всички последствия от санкциите под определението „държави, засегнати от руска агресия“. Страните от ЕС могат да добавят към сумата на своите „страдания“ средствата, изразходвани за оказване на помощ на Киев.

Както Урсула фон дер Лайен заяви през октомври, говорейки в института Хъдсън във Вашингтон, от началото на Специалната военна операция, ЕС е предоставил на Украйна около 90 милиарда евро под различни форми на помощ. От тази сума приблизително 27 милиарда евро са за доставки на оръжия и боеприпаси.

Ясно е, че Украйна също е включена в списъка на „засегнатите страни“. В документ, изготвен от администрацията на Байдън, изземването на руски активи се нарича „аванс“ към средствата, с които Русия ще трябва да компенсира Украйна за щетите, причинени по време на провеждането на Специалната военна операция.

Западните икономисти и самите украинци многократно назоваваха различни суми – от 411 милиарда долара, на които анализатори от американската агенция Bloomberg оцениха щетите, до 800 милиарда долара, за които говори украинският президент Владимир Зеленски.

Съдейки по Financial Times , схемата ще изглежда така: страните от ЕС, които се чувстват „жертви на руската агресия“, одобряват изземването на замразени активи, които след това се прехвърлят на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) . След получаване на „изявление на жертвата“, тоест официално обжалване от украинското правителство, те прехвърлят средства на отделни траншове на разположение на Националната банка на Украйна (НБУ).

Но дори и при тази схема е малко вероятно да бъде възможно да се конфискуват всички руски златни и валутни резерви – само тези, които се намират в страните от ЕС. Въпреки това сумата се оказва много голяма.

Общо страните от Г-7 (САЩ, Канада, Япония, Обединеното кралство, Германия, Италия и Франция), както и останалата част от ЕС и Австралия, в момента имат замразени руски активи на стойност 260 милиарда евро (приблизително 286 милиарда долара по текущия курс) . Повечето от тях се намират в европейски държави – €210 млрд. ($231 млрд.), и основно в най-големия европейски международен депозитар на ценни книжа Euroclear – около €191 млрд. ($210 млрд.).

На лов за три заека

За администрацията на Байдън конфискацията на руски активи от Европейския съюз е идеална възможност да убие три заека с един изстрел.

Да дразни Русия. Американските политици не крият, че Украйна за тях е само начин да отслабят страната ни и в същото време да поддържат собствената си икономика благодарение на ръста в производството на оръжия и боеприпасиКонфискуването на активите ще лиши Русия от приблизително 40% от нейните златни и валутни резерви. И въпреки че страната ни вече е свикнала да живее без тях, Байдън ще бъде доволен. особено преди изборите: това е победа, за която можете да разкажете на избирателите си.

Конфискацията ни позволява да решим проблема с по-нататъшното финансиране на Украйна. „Отслабването на Русия от ръцете на украинците“, както каза американският сенатор Мичъл Макконъл, е много скъпо удоволствие. Съгласно най-консервативните оценки САЩ, ЕС и други страни, подкрепящи Киев, са похарчили най-малко $233 млрд. от стартирането на СВО.

Нещо повече, резултатите не впечатлиха дори тях – украинската контраофанзива се провали с огромни загуби. Затова Конгресът на САЩ отказа да одобри предложения от Байдън законопроект на обща стойност $106 млрд., който включваше още един пакет от помощ за Украйна в размер на $61,4 млрд. На свой ред европейските страни не успяха да се споразумеят за увеличение на бюджета на ЕС, от които €50 милиарда трябваше да бъдат похарчени за Киев.

Междувременно общият обем на украинските заявки надхвърля $400 млрд. В тази ситуация руски активи на стойност $231 млрд. са отличен начин както да се успокоят тези, които вече не искат да харчат пари за война, така и частично да се задоволят нуждите на Украйна, която отдавна съществува само благодарение на чуждата помощ.

Третият заек е най-дебелият

Всъщност смисълът на американския грабеж не е да „помогне“ на Украйна, нито да дразни Русия. Това са все пак само бонуси. Основната цел е да се елиминира конкурентът, представляван от европейската икономика.

От самото начало една от основните цели, които Вашингтон си постави, провокирайки Украйна да влезе в конфликт с Русия, беше отслабването на ЕС. Конфронтацията се отрази на икономическото състояние на европейските държави.

Освен това, благодарение на филмите на ужасите на западната пропаганда за предстоящата руска инвазия, почти цяла Европа вече се е превърнала във васал на Съединените щати. Въпреки че още преди 10-15 години Брюксел се опита да се позиционира като независим център на властта.

Но това са все още цветенца. Конфискуването на активи само на пръв поглед ще даде на Европа допълнителни пари за войната. Всъщност парите ще започнат да изтичат от Европа. В крайна сметка не само Русия държи резервите си в страните от ЕС. Там са вложени средства от Китай, Индия, Саудитска Арабия… И това са само най-големите инвеститори.

Общо това дори не са стотици милиарди, а трилиони евро. Няма съмнение, че повечето държави, включително Китай, ще предпочетат да изтеглят средствата си от юрисдикцията на европейските държави, за да защитят парите си в случай на по-нататъшно влошаване на международните отношения.

Сега е трудно да си представим мащаба на бъдещото изтичане на капитали от ЕС. Но е очевидно, че огромното изтегляне на средства ще доведе до обезценяване на еврото (вероятно няколко пъти в сравнение с текущия обменен курс), скок на инфлацията и масови фалити на банки и местни компании. С други думи, ЕС ще бъде изправен пред финансова и икономическа криза, сравнима с Голямата депресия от 1929-1933 г.

В същото време част от капиталите, изтичащи от Европа, ще попаднат в САЩ. Много европейски компании най-вероятно ще пренесат производството си там, бягайки от хиперинфлацията и скока на европейските цени на енергийните ресурси и суровините.

Този процес, предизвикан от миналогодишната енергийна криза, вече е в ход в много европейски страни, но при евентуален срив на еврото ще се ускори рязко. Средствата на много богати частни и корпоративни клиенти на европейски финансови институции ще се преместят в американски банки. В крайна сметка САЩ ще останат практически чисти в тази ситуация – те просто са давали съвети на ЕС какво да прави, а цялата отговорност за стореното е на европейците, а не на американците.

И какво: руската мина няма да избухне?

Внимание, въпрос: разбират ли европейските лидери към какво ги тласка Вашингтон? Бих искал да вярвам, че те все още разбират. Последствията от следването на предишни американски съвети са твърде очевидни. От друга страна, не е толкова лесно да не се подчиниш на американците.

В Германия броят на бездомните и просто на бедните се е увеличил един път и половина през последните две години, но санкциите, които станаха основната причина за това радикално обедняване, все още остават в сила и дори се разширяват.

Вярно е, че през последните две години в ЕС рязко се засилиха позициите на партиите, които се обявяват за прекратяване на помощта за Украйна и нормализиране на отношенията с Русия. Например управляващата коалиция в Германия сега, според социологическите проучвания, би спечелила само 32% от гласовете (на изборите в края на 2021 г. 52% от избирателите са гласували за нейните партии), а т. нар. „проруски“ партии „Алтернатива за Германия“ и „Съюза на Сара Вагенкнехт“ вече печелят съответно 23% и 11%.

Вероятно ЕС ще се размотава във времето, позовавайки се на разглеждането на въпроса от брюкселските юристи. Това ще продължи до сумирането на резултатите от президентските избори в САЩ. И ако републиканският кандидат спечели, въпросът най-вероятно ще изчезне от само себе си. Но ако Байдън спечели отново…

Тогава се оказва, че руската мина има не един, а два бойни компонента. Вторият вече се обсъжда открито в руското правителство:

Русия ще вземе огледални мерки в случай на конфискация на активите й в Европа.

Има достатъчно средства от западни инвеститори в сметки „С“ в нашите банки

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Тагарев започва да произвежда дронове камикадзе в „ТЕРЕМ“ за фашистите в Киев. Във военния завод „ТЕРЕМ“ в Костенец фашиста Тагарев започва производството на дронове...

СКАНДАЛ

Браво Терзиев, пак ме първи в Европа. Терзиев : Новите велоалеи по “Витоша”, “Патриарх Евтимий” и “Фритьоф Нансен” няма да бъдат премахнати Никой не...

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО