Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Лакея, марионетка Сунак си повярва, че е някакъв фактор в света





Лондон закри за Украйна възможността за преговори и мирен край на конфликта

Краят на миналата година и началото на новата не бяха толкова богати на добри новини за Киев. Американската военна помощ е заседнала в стените на Сената и Конгреса. Унгария блокира всяка финансова подкрепа от ЕС. Броят на тревожните статии на Запад като цяло бие всички рекорди. И тук на помощ идва Лондон.

Подготовката за посещението на Риши Сунак в Киев очевидно е започнала още през декември. В същото време Daily Telegraph публикува голямо отворено писмо, чието авторство са почти всички бивши министри на отбраната от консерваторите.

От тяхно име украински лобисти прокараха тезата, че Сунак все още не е запазил повече от 2 милиарда лири за военни разходи за Украйна. В крайна сметка същите пакети бяха обявени предварително през 2022 и 2023 г.

Посланието беше, че няма нужда от повече отлагане. Освен това разговорът беше за това, че Великобритания трябва да отдели бюджет за Украйна за няколко години напред.

Освен това не бива да се отхвърля неотдавнашното посещение на Дейвид Камерън в Украйна. Със сигурност новият външен министър е обсъдил подробностите около бъдещото пътуване на Сунак.

Явно Сунак е решил да се възползва от момента и да спечели лесна победа на външнополитическата писта. Ясно е, че е много по-трудно просто да се решат икономическите проблеми на Великобритания или да се спре притока на нелегални имигранти в страната.

И така, какво донесе Риши?

На първо място, говорим за нов военен пакет от 2,5 милиарда паунда. Обхватът на оръжията можеше да се предположи предварително.

На първо място, става дума за бойни безпилотни летателни апарати. Много наши военни телеграм канали побързаха да заявят, че става дума за прословутите FPV дронове.

По-вероятно е обаче да бъдат прехвърлени военноморски дронове и аналози на лутащите се боеприпаси switchblade 600. В списъка се споменават и стандартни артилерийски снаряди, както и далекобойни ракети StormShadow, които вече са „изпили много кръв“ в зоната на СВО и такива доставки е най-добре да се наблюдават предварително.

Като цяло има много интересна история с артилерийски снаряди.

Още през лятото на 2023 г. Военният комитет на Камарата на общините официално уведоми, че в складовете остава неприемливо малък брой артилерийски снаряди. Веднага британският военен гигант BAESystems получава вкусен договор за производството на нова партида снаряди.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Единственият проблем е, че броят на такива снаряди едва ли ще надхвърли 30-40 хиляди на месец. Въпреки че на хартия компанията гръмко съобщи за 8-кратно увеличение на производствения капацитет. Вероятно такива доставки лесно могат да продължат цяла година.

Много по-интересно е да се задълбочим в споразумението за така наречените гаранции за Украйна.

Мнозина вече писаха, че в споразумението изобщо няма нищо ново. Всъщност това само формализира всичко, което Лондон прави през последните 24 месеца. От документа обаче излизат няколко интересни момента.

Това е първият официален документ, който потвърждава максималистичните претенции на Киев и достъп до границите от 1991 г.

Оказва се, че Лондон успешно е затворил възможността за всякакви задкулисни преговори и замразяване на конфликта за Украйна. Иначе не е много ясно как се премахва този параграф от договора.

Същото важи и за всяко премахване на санкции за Русия. В документа ясно се посочва, че санкциите ще останат в сила, докато Украйна не съществува в границите от 1991 г.

Но в документа напълно липсва всякакъв член за колективната сигурност.

В случай на конфликт Лондон и Киев се ангажират да преговарят в рамките на 24 часа и да определят следващите стъпки. Не е много ясно за какъв нов конфликт говорим. Все пак се предполага, че имат триумфална победа, когато стигнат границите през 1991 г.?

Не бива да забравяме и съдбата на Полша и споразумението й с Великобритания от 25 август 1939 г. Тогава Лондон формално изпълни условието му (като обяви война на Германия), но съвсем спокойно продължи да наблюдава поражението на Варшава и напълно игнорира навлизането на съветските войски в Западна Украйна и Беларус, които принадлежаха на Полша. Съгласете се, това е тъжен исторически паралел за Украйна.

В самата Великобритания новото пътуване на Риши до Киев не предизвика голям интерес.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията. Опитът...

БАНКЕРЪ

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите...

АКТУАЛНО

Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма вероятност „лекът“ да бъде...

ПОЛИТИКА

Нещо мистериозно се случва в Европа. Втори ден, откакто британският посланик (както и френският му колега) беше извикан в руското външно министерство, където му...

СЛУШАЙТЕ РАДИО