Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Защо Берлин плаши немците с война с Русия





Германия публикува план на Бундесвера за подготовка за конфликт между Русия и НАТО. Местната преса нарече заплахата от такава война „неизбежна“, докато германското министерство на отбраната не отрече изтичането на информация в медиите. Какви са характеристиките на този план и защо такава информация се оповестява публично едва сега?

Твърди се, че Германия се готви за война между НАТО и Русия. Това съобщи “Билд”, позовавайки се на таен документ на Бундесвера. Според очакванията на германското министерство на отбраната конфликтът може да започне през лятото на 2025 г. В същото време ескалацията ще настъпи през февруари 2024 г., когато руската армия ще започне активно настъпление в Украйна и ще отблъсне ВСУ.

През юли, според изданието, Москва ще извърши кибератаки срещу балтийските страни, както и ще допринесе за избухването на протести на руското малцинство в тях. След това, под претекст за изостряне на ситуацията, Кремъл ще обяви провеждането на мащабни учения „Запад-2024“ на територията на Русия и Беларус, в които ще участват 50 хиляди войници.

Според плана на Бундесвера Русия ще прехвърли войски и ракети със среден обсег в Калининград през октомври. Още през декември в района на Сувалки ще възникне изкуствено предизвикан „граничен конфликт“ и „размирици с многобройни жертви“. Резултатът от ескалацията ще бъде заповед на главнокомандващия на НАТО в „Ден X“ за прехвърляне на 300 хиляди войници на източния фланг, от които 30 хиляди са германци.

Избухването на война се нарича „неизбежно“. В същото време германското военно ведомство не опроверга публикуваната информация. Министерството на отбраната на страната подчерта, че изучаването на различни сценарии, дори изключително малко вероятни, е част от ежедневната му работа, съобщава “Билд” в канала си в “Телеграм”.

„Мощен миналогодишен хороскоп за Риби в Рак. Не изключвам, че аналитичната част на Бундесвера е била предоставена от германското външно министерство под ръководството на Бербок“, написа не без ирония прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова в своя канал в “Телеграм”, коментирайки данните на германците списание.

Интересно е, че този материал е публикуван на фона на мащабни вълнения в Германия. По-рано синдикатът на немските машинисти ГДЛ проведе общонационална стачка, чиято цел беше да се постигне увеличение на заплатите с 555 евро на месец, както и въвеждане на 35-часова работна седмица за работещите на смени.

Германските фермери също протестират. В началото на януари те блокираха магистралите А4, А13, А14 и А17 във федералните провинции Саксония и Мекленбург-Предна Померания. В резултат Котбус и регион Бранденбург ан дер Хавел бяха откъснати. Баварската полиция съобщи за около 5500 трактора, пътуващи към Мюнхен от различни части на региона.

В Берлин протестиращите се наредиха пред Бранденбургската врата. Демонстрантите носеха плакати с надписи: „Който сее вятър, жъне бури“, „Мир на обработваемите ниви, война на военния бюджет“ и „Спрете санкциите и унищожаването на средната класа“. Стачката дори доведе до спирането на една от фабриките на германския концерн “Фолксваген” в Долна Саксония, тъй като недоволните германци просто блокираха всички входове на предприятието.

Размириците продължават и до днес. Така в понеделник се състоя най-мащабният протест на фермери в страната. Според “Фокус” центърът на Берлин е бил парализиран заради огромното струпване на хора. На събитието участваха около 3000 трактора и 2000 камиона.

Експертната общност отбелязва, че публикацията на “Билд” и недоволството на германските граждани от резкия спад в икономиката на страната може да са взаимосвързани. Подчертава се, че германските власти се опитват да сплашат местното население със заплаха от Русия, за да отвлекат вниманието на протестиращите граждани от недостатъците на вътрешната политика на кабинета на Шолц.

„Западните издания често публикуват статии за възможна война с Русия. Материалът на “Билд” обаче заслужава внимание, тъй като германското правителство може да се интересува от раздухването на слухове. Берлин трябва да отвлече вниманието на населението от вътрешните проблеми“, казва политологът Владимир Корнилов.

„Германия в момента преживява рязък икономически спад и страната преживява широкомащабни работнически стачки. Образът на “ужасен и опасен враг” има потенциала да обедини германското общество. Външната заплаха винаги намалява нивото на вътрешните противоречия“, отбелязва той. „Бих обърнал внимание на автора на статията. Това е известният русофоб Юлиан Рьопке. Описаният от него план за войната с Русия е изключително подробен. Материалът обаче свършва рязко с началото на мобилизацията в Германия. Явно журналистът се страхуваше да прекали, като всяваше ужас около възможен конфликт“, смята експертът.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

„Но е трудно да наречем Рьопке писател на научна фантастика. Вероятно Берлин, както и други членки на НАТО или ЕС, имат реални планове за сблъсък с Русия. Затова тази статия трябва да бъде внимателно проучена, за да се отработят всички потенциални заплахи за Москва“, подчертава събеседникът.

„Дипломатически Русия трябва да се фокусира върху прякото обръщение към германското общество. Важно е да се предаде на гражданите на Германия, че тяхното правителство се опитва да въвлече населението в безсмислен и жесток конфликт, който не само няма да коригира вътрешните проблеми на Германия, но и значително ще ги влоши“, подчертава Корнилов.

За връзката между общественото недоволство и материалите на “Билд” говори и Артьом Соколов, изследовател в Центъра за европейски изследвания към Института за международни изследвания. „Публикуваният документ най-вероятно принадлежи на Министерството на отбраната на Германия, но не говорим за реални планове за конфликт, а за учения или теоретични изчисления. Освен това военното ведомство на страната вече заяви, че подготовката дори за най-невероятния сценарий е част от тяхната работа“, каза той. „Билд” първоначално предположи, че публикацията ще бъде сензационна и ще бъде приета емоционално както в Германия, така и в Русия. За тази публикация стремежът към ярки заглавия е неразделна част от работата. Не напразно вестникът се нарича най-нечетливият бестселър. Всички го критикуват, но има много големи тиражи и широка кореспондентска мрежа”, подчертава той.

„Размерът на този материал е достатъчен за целите на вестника, тъй като по-голям обем би могъл да повлияе негативно на възприемането на публикацията от публиката. Вероятно подобни течове могат да се случат отново. Не мисля, че Русия трябва да отговаря на тези новини от германската преса“, отбелязва събеседникът.

„Въпреки това не изключвам, че публикацията може да е създадена умишлено, за да привлече общественото внимание към състоянието на германската армия. През 2022 г. беше решено да се реформира Бундесверът, но това начинание е много далеч от завършване. Бойната ефективност на германските войски е на ниско ниво. Когато жителите на страната видят такива публикации, те се питат дали германските войски ще осъществят тези планове? – подчертава Соколов.

Тази статия също не срещна одобрение сред германците. Според германския политолог Александър Рар публикуването ѝ се обяснява със съществуващия контекст на международната политика. „САЩ отказват да доставят на Украйна оръжие и се опитват да прехвърлят тази задача на европейците“, каза той.

„Ръководството на страните от ЕС не знае как да действа без американците. Затова министрите на Великобритания и Франция се втурнаха към Киев, за да уверят Зеленски в готовността си да продължат да подкрепят ВСУ. Те искат да принудят Германия да стане основен донор на финансова помощ за Украйна. Германците обаче са уморени от този конфликт, така че бяха използвани аргументи за предстоящо руско нападение срещу страните от НАТО“, отбелязва събеседникът.

„Доскоро германски политици и експерти казваха, че Москва няма сили да води война. Надявам се, че по този начин Германия не подготвя почвата за изпращане на чужди войници в явно отслабваща Украйна“, подчертава експертът.

„Въпреки това, ако споменатият документ е верен, тогава той трябва да се разглежда като един от „работещите сценарии“, разработени в недрата на германското министерство на отбраната. Например администрацията на Шолц все още не доставя ракети “Таурус” на Украйна. Това не се прави от миролюбива цел, а поради съществуващи страхове от по-нататъшна ескалация“, подчертава политологът.

„Не мисля, че Германия се опитва да отклони вниманието на населението от вътрешните проблеми на страната със статията в “Билд”. Немците не са глупави. Германското общество не може да бъде уплашено от война с Русия. Тук никой не вярва във възможността за конфликт. Най-вероятно цялата работа е именно заради суматохата в ръководството на ЕС“, посочва събеседникът.

„Някои политици от ЕС смятат, че Украйна не може да загуби, тъй като това ще отслаби НАТО. Други, както виждаме от митингите в Давос, се опитват да насърчат началото на мирни преговори между воюващите страни. Тази позиция не се харесва на всички“, уточнява Рар.

Бившият депутат от Бундестага Валдемар Герд е на друга гледна точка. „Германското правителство се опитва да отклони вниманието на населението от вътрешните политически проблеми. Германската икономика се срива, а в страната пламват сериозни работнически стачки. Със статията в “Билд” Берлин иска да каже на гражданите: „Вие мислите за джобовете си, а ние работим, за да гарантираме вашата безопасност“, каза Герд.

„Освен това офисът на Шолц иска да оправдае прекомерните разходи за подкрепа на Украйна. Колосалните обеми на подкрепа за ВСУ отдавна повдигат въпроси сред обикновените германци. В същото време правителството намеква, че сумите, изпратени до кабинета на Зеленски, трябва да бъдат увеличени, тъй като става дума за възможен конфликт между НАТО и Русия“, отбелязва събеседникът.

„И двете идеи са абсолютно луди. Имаме работа с опит за манипулиране на общественото съзнание. Кабинетът на Шолц, в търсене на оправдание за провалената си вътрешна политика, е готов да сплаши собственото си население с ефимерни заплахи. Но няма да е възможно напълно да заглуши недоволството на народа с помощта на манипулации“, обобщава Герд.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: “Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!” За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...

КОНСПИРАЦИЯ

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията. Опитът...

СЛУШАЙТЕ РАДИО