Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Американци искат да накажат Китай





В САЩ започна кампания за привличане на Китай към политическа и материална (няколко трилиона долара) отговорност за разпространението на коронавируса, който вече нанесе огромни икономически щети на западния свят. Наскоро сенаторът Линдзи Греъм (сенатор-републиканец от Южна Каролина) направи необичайно изявление: той поиска САЩ да „отпишат“ част от (американския) държавен дълг, който принадлежи на китайските власти, като наказание за китайското ръководство, позволяващо разпространението на коронавируса извън страната.
Между другото, този господин е съавтор на идеята за „адските санкции“ срещу Русия. Сенатор Греъм не е единственият виден привърженик на анулирането на дълга на Америка към Поднебесната империя под предлог на коронавируса. Подобни предложения направиха конгресменът (също републиканец) Джим Банкс, представителят на мозъчния тръст от Института “Гейтстоун” Гордън Чан и дори личният приятел на Доналд Тръмп, известният телевизионен водещ Тъкър Карлсън.
Вероятно тази идея ще бъде подкрепена от икономически и политически „васали“ на САЩ от Г-7. Тоест Китай ще загуби всичките си инвестиции в западни държавни облигации. В този случай американските облигации ще се превърнат от първокласни консервативни активи в токсични ценни книжа. САЩ може да не получи нищо от Русия за Крим, Саудитска Арабия за манипулирането на цените на петрола, а Турция ще бъде свързана с международни терористи. Всякаква причина може да бъде намерена. В този случай САЩ, между другото, могат да въведат единна валута за САЩ, Мексико и Канада. Доларът ще загуби статуса си на резервна валута, а светът ще се разпадне на няколко валутни зони. Това ще отбележи края на финансовата глобализация, както я познаваме. Някой каза, че това би било ценно за Тръмп. Немислимо ли? Но кой би могъл да повярва през 1991 г., че въпреки референдума, Борис Елцин ще разпусне СССР с един подпис, превръщайки бившата суперсила в беден и слаб регионален играч. И никой – нито президентът на СССР, нито армията, нито всемогъщите специални служби няма да бъдат против.
Каква е алтернативата на западните облигации в структурата на международните резерви? На първо място, това е парично злато. Делът на златото в резервите на Банката на Русия е 20-22%. Общият размер на международните резерви на Русия е 564,4 милиарда долара.
Откакто съм жив чувам разговори за срива на долара, предстоящия край на капитализма и англосаксонския глобализъм. Винаги съм се отнасял към това с хумор. Тук “Сургутнефтгаз” е натрупал над 50 милиарда долара от кеш, което е повече от два пъти повече от международните резерви на Украйна. И добре направи! Акционерите чакат той да бъде разпределен под формата на дивиденти и рано или късно ще дочакат. Все пак ми се струва, че силно подценяваме Тръмп и описаният по-горе сценарий може да се превърне в реалност, защото коронавирусът е чудесна причина за отписване на дълг, не можете да си представите по-добра.
Между другото, никой не е отменял глобализацията и капитализма. И не е сигурно, че в крайна сметка китайската глобализация ще бъде по-удобна от американската. Борбата за световно господство е вечният двигател на човешкото развитие.









Може да харесате

СВЯТ

Руският президент Владимир Путин пристигна в Дома на народа в Пекин, пише РИА Новости. Започнаха преговори с китайския лидер Си Дзинпин в тесен състав....

СВЯТ

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала призова ливанските власти да „отворят морето“, за да наводнят Европа с нова вълна от мигранти, предаде Modernity. Хасан Насрала,...

СВЯТ

Словашкият вътрешен министър: На ръба на гражданска война сме! „Призовавам всички да спрат да разпространяват омраза. На ръба на гражданска война сме. Покушението срещу...

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: “Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!” За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...

СЛУШАЙТЕ РАДИО