Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПОЛИТИКА

Нито може да има вот на недоверие към служебен кабинет, нито да задължат Радев да сменя министри!





Проедна конституционна каша, забъркана от “топ конституционалиста” Христо Иванов: В задълженията на държавния глава влизат само назначаване на служебен кабинет и издаване на указ за предсрочни избори

Няма срок или задължение президентът да издаде указ за промяна в служебното правителство. На практика може и да не го направи. Това заяви Орлин Колев, експерт и преподавател по конституционно право, в ефира на NOVA News.

По думите му в задълженията на държавния глава влизат само назначаване на служебен кабинет и издаване на указ за предсрочни избори. „Ако указът не се подпише, предложените за смяна министри остават на постовете си. Президентът не може във всеки случай да откаже да подпише указ, но когато има абсолютна необходимост от смяна на даден пост, това би могло да доведе до конституционно сътресение. Такава възможност в момента няма, така че е оправдано действието на президента да поиска повече аргументи за смените. Радев няма да понесе отговорност, ако не подпише указ„, коментира той. И допълни, че всяка промяна в кабинета „Главчев“ минава през президента, а не през парламента.

Според него фокусът следва да падне върху дейността на служебния кабинет. „В него неизбежно ще има политически оттенък. Той не отговаря пред никого. Народното събрание може да се информира за дейността му и впоследствие чрез актовете си, решенията и законите, да я коригира. Индиректно парламентът може да насочва служебния кабинет, но без да изземва функциите на изпълнителната власт. И двете рокади в служебния кабинет са поискани поотделно, а не наведнъж. Това буди въпроси за комуникацията в него„, смята Колев.

Сайтът Гласове публикува позиция на Димитър Стоянов, специалист по конституционно и административно право. Съветник в политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната реформа (2017-2021), относно искания Вот на недоверие от парламентарни партии:

„Вот на недоверие към служебен кабинет“, както предлагат Нинова, Костадинов и ИТН, звучи абсурдно от конституционноправна гледна точка. Независимо от непрекъсваемостта в мандата на парламента и промените в процедурата по назначаване на служебно правителство (което пак се назначава с указ на президента), по никакъв не е отменено Решение № 20 на Конституционния съд от 1992 г.

В РКС № 20 се казва, че „служебното правителство не е обект на парламентарен контрол, който цели реализирането на политическа отговорност“. Форма на такъв контрол е вотът на недоверие. Казано по най-лесен начин, няма как да свалиш доверието си от нещо, което не си избирал.

Служебното правителство се назначава с указ на президента, а не се избира с решение на Народното събрание. Когато служебно правителство се е застъпвало с действащ парламент в миналото, то е било обект на ограничен парламентарен контрол, който е изключвал политическата отговорност. Сега, когато сме в хипотезата на служебно правителство и действащ парламент, няма промяна в тази рамка.

Така че „вот на недоверие към служебен кабинет“ е нещо напълно противоконституционно и нищожно от гледна точка на правото.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

“Какво пушите там?”. По цяла Европа безмозъчни нацисти се обиждат един друг и ловят “руски агенти” По столиците на запад бродят “руски агенти” и...

ФОКУС

Продуцентът Харви Вайнщайн, с чийто арест последваха поредица от разкрития за серийни изнасилвачи в американския елит, беше спешно хоспитализиран, след като съдът отмени присъдата...

АНАЛИЗИ

“Такава нежна дума”. Небензя заплаши САЩ с отговор за взрива на “Северните потоци” Китай призова за започване на международно разследване на саботажа на “Северен...

СКАНДАЛ

Той е изготвил един от най-фрапантните по своята видимост фалшиви файлове – Декларацията на председателя Атанас Русев за истиността на заявените за вписване обстоятелства...

СЛУШАЙТЕ РАДИО