Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

РАЗМИНАХМЕ СЕ с правителството на Борисов!





РАЗМИНАХМЕ СЕ с правителството на Борисов!

„Изводите, които направихме днес касаят най-вече разминаването в нашата оценка за антикорупционната комисия, до колко НС осъществява реален контрол върху тази Комисия“.

Това заяви президентът Румен Радев след проведеното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност с основна тема борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Имаме и разминаване на оценката на ефективността на нормативната база. Защото има нарушаване на институционалния баланс при назначаване на ръководството. Последните разкрития демонстрират, че има съществени разминавания“, допълни той.

„Предложих следните решения: – 1. Народното събрание (НС) да приеме нов закон за борба с корупцията; – 2. НС да създаде временна Комисия за проверка на „Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество“ (КПКОНПИ); – 3. Органите по сигурността да направят проверка в кратък срок на всички информации, касаещи лица, заемащи висши длъжности – 4. Изпълнителната и законодателната власт да предложат пакет, насочен към ограничаване на корупцията“, поясни президентът.

„Нямах намерения да свиквам днешния КСНС. Помните, че преди година и половина го свиках във връзка с новия тогава антикорупционен закон. Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност, предложих принципи за реално противодействие на корупцията, но всичко бе отхвърлено от управляващите“, припомни Радев. „Когато избухна „Апартамнетгейт“ вместо да се задействат активно, те продължиха да мълчат. За мен това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем. Мисля, че никой не го отрича. И този проблем касае националната сигурност“, категоричен бе Радев.

Радев обясни защо не покани шефа на „Антикорупция“ Пламен Георгиев, започвайки с уточнение, че е поискал доклад от Комисията „Антикорупция“: „Изисках доклад от зам.-председателя на Антикорупционната комисия. В рамките на този ден излязоха публикации, че зам.-председателят има същите проблеми като председателя. Именно затова отмених поканата си към него“.

„На безочието на дадени политици и усещането за безнаказаност трябва да се сложи край. В провинцията може да се дублират скандалите, които вървят в столицата. „Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки. В публичното пространство се шири мнението, че той е само айсберг на ширещата се корупция“, поясни президентът.

„Българите трябва да научат своите политици да живеят само от заплатата си. А има обидно унизителни пенсии и малки заплати“, каза още Радев. Според него налице е растяща криза в доверието. Тя ще бъде преодоляна или с енергични мерки от съответните органи и институции или тази криза ще се задълбочи и ще доведе до непредсказуеми последици. „Нямаме време. Трябва да се вземат адекватни и решителни мерки, за да се докаже, че има държавност“, допълни президентът.









Може да харесате

EXPRESS TV

Тя заяви, че не се притеснява от проверка, но никой не я търси По повод журналистическото разследване на сайта „Биволъ“, което твърди, че Лена...

СКАНДАЛ

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът на ПП се е...

СВЯТ

Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай е поредната демонстрация на изключителната арогантност и жажда за власт на американския елит. Това...

ПОЛИТИКА

Движението е системна партия, гласуваме закони и регулатори заедно с ПП-ДБ, отвърна водачът на ГЕРБ крадеца Борисов След предстоящите парламентарни избори под никаква форма...

СЛУШАЙТЕ РАДИО