Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ФОКУС

Индийският пазар е огромен. Повече от милиард души. Имат нужда от всичко





“Тогава доларът ще бъде по 45 рубли”: Индия предложи на Русия радикално решение

В Индия една кола в руски пари струва 350 хиляди рубли. Индийците произвеждат една четвърт от технологията на Apple и техните лекарства могат ефективно да лекуват сериозни заболявания. В Русия обаче единствените индийски стоки, които ще видите, са тамян и куркума. И всичко е безмерно скъпо.

Русия е безспорен лидер по брой санкции. Страната ни е покрита с тях от горе до долу като варицела. Но страната не се срина в краката на победителите в пигментни шлемове, а напротив, стана по-силна. Днес сме на пето място по БВП, преди Германия.

И в тази челна петица най-активно си сътрудничим само с лидера в класацията – Китай. Но почти не обръщаме внимание на стоките от Индия (тя е на трето място). Русия е едва на 31-во място, за което Индия изнася продукцията си.

Тогава доларът моментално ще се срине

Индия има 1,4 милиарда потенциални купувачи и една от най-бързо развиващите се икономики в света. По данни за 2023 г. обаче стокообменът между нас възлиза на 65 млрд. долара.

Цифрата изглежда впечатляваща, ако не вземете предвид една подробност: вносът на руски стоки надвишава износа 15 пъти. Ние им продаваме петрол, а те ни дават нещо на стойност 4 милиарда долара.

С изтеглянето на петролните постъпления, депозирани в банките на Ню Делхи, обаче, всичко също е сложно. Размерът на руските пари, които лежат в Индия, може да бъде 55 милиарда долара. Ако такава сума бъде въведена в Русия наведнъж, обменният курс на долара моментално ще се срине.

“Имам чувството, че вашият бизнес не иска да изтегли тези пари, така че не прави нищо. В края на краищата, внасянето на 55 милиарда в Русия наведнъж би свалило долара до 45 рубли. Купуването на индийски продукти вероятно е ужасно решение за вашите бизнесмени. В противен случай не е ясно защо не искате да съберете дълга поне в стоки”,– AiF цитира индийския бизнесмен Кришна Сингх.

Но какво ще стане, ако все пак го приемете като стока? Днес продуктите от Индия могат да бъдат намерени само в специализирани магазини.

На щандовете им определено ще има ароматни пръчици, до тях – цветни панталони сари, цветни мандали и други езотерични стоки за потребление, които едва ли са основната причина за бързия растеж на третата икономика в света.

И така, с какво Индия може да заинтересува Русия, освен с тамян от сандалово дърво? Но поне колите.

Suzuki за 390 хиляди рубли

След началото на СВО, когато лъвският дял от автомобилните марки напусна Русия, пазарът беше пълен с китайски автомобили. Те нахлуха у нас толкова масово и бързо, че за две години коренно промениха облика на руските пътища.

И това е дори въпреки факта, че цената на приличен „китайски“ днес варира от 3 до 4 милиона рубли. И най-бюджетните опции струват на руснаците около 2 милиона рубли.

Поскъпнаха и продуктите на АвтоВАЗ, които също станаха много по-тънки поради санкциите: много руски автомобили бяха сглобени от чужди части. На този фон Индия би могла да достави прости, не най-технологично напредналите, но сравнително евтини автомобили.

Тази страна вече е третата по големина в света по производство на автомобили. През 2022 г. те са продали повече от четири милиона от тях. Това е осем пъти по-малко, отколкото в Китай и три пъти по-малко, отколкото в САЩ. Но вече повече, отколкото в Япония, Южна Корея и Европа.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

В Индия има три големи автомобилни производители: Tata Motors, Mahindra & Mahindra и Maruti Suzuki. Например, автомобил Maruti Suzuki Alto на индийския пазар, превърнат в рубли, струва 390 хиляди рубли. Конкуренцията успя да намали рязко растящите цени на автомобилите.

Вицепремиерът и ръководител на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров по-рано говори за индийския завод в Русия:

“Готови сме да обсъждаме. До момента няма постъпили такива предложения. Знам, че има такива разговори, но засега нищо конкретно не е изнесено за нас.”

Къде да вземем ваксини и лекарства

Индия се превръща в един от водещите играчи на световния фармацевтичен пазар. Страната произвежда 1,5 милиарда ваксини годишно срещу полиомиелит, дифтерия, морбили (в много региони на Русия сега има критичен недостиг), паротит и рубеола. Те ще обиколят 170 държави.

Особено популярни са индийските генерици. Тоест, не оригиналното лекарство, но със същото активно вещество. По-специално, те ефективно лекуват хепатит С.

“Американските лекарства от ново поколение помагат и лечението обикновено се понася добре. Но техният огромен недостатък е цената на курса, десетки хиляди долари. Тук индийските генерици идват на помощ на обикновеното население със среден доход”, на уебсайта с прегледи съобщава съпругът на жена, която е била напълно излекувана от хепатит С с помощта на индийски лекарства.

Цената на курса е десетки пъти по-евтина от лечението с американска медицина. А в Русия, за съжаление, все още няма аналози.

Индийски чай? Да, нямаме го

В допълнение, Индия активно работи с производството на електроника. Около 25% от ябълковите продукти се произвеждат от индийци.

Тази страна вече не е гъсто населена британска колония, където хората не могат да четат и броят на пръстите си. Миналия август индийският марсоход “Прагиан” кацна на Луната и предаде изображения на спускаемия модул “Викрам” на Земята.

Ако слезем на земята, можем да си спомним прочутия индийски чай. Русия го купува чрез борсата в Дубай, където чаят се разрежда с по-малко ценни сортове и в резултат на това руснаците пият някакъв вид алкохол. Освен това у нас се консумират до 200 милиона кг чай годишно). Но можеха да получат стоки директно от Ню Делхи за същите пари. Подобна е историята с подправките (верига от прекупвачи ги маркира 10-15 пъти), с текстила и дори с доброто индийско вино, което почти не се среща в Русия.

Какво можем да предложим? Индийският пазар е огромен. Повече от милиард души. Имат нужда от всичко. Като се започне от въглища, кокс и хранителни продукти до високи технологии в ядрената индустрия.

Индия трябва да модернизира огромна част от своята енергийна инфраструктура, включително стотици електроцентрали, захранвани с въглища. Страната се интересува от развитие на интелигентни мрежи и инфраструктура за пренос и разпределение на газ. Накратко, в тези области, където Русия може да помогне.

Какво от това?

Взаимодействието между Русия и Индия протича трудно. Индийците се притесняват от сближаването между Русия и Китай и са предпазливи. Те традиционно са подложени на натиск от старите британски елити. В същото време руските предприемачи също не винаги са отзивчиви.

“Прекалено сте свикнали да работите с Европа и Америка. Нашите, разбира се, са хитри, опитват се да извлекат максимална полза. Колко обаче сте придобили в Индия по времето на Съветския съюз?”

– изненада се Кришна Сингх.

Това сближаване обаче е неизбежно и отговаря на логиката на развитието на един многополюсен свят, в челото на който стои Русия. Ние сме единствената страна, която открито оспори западната хегемония. Следователно ние все пак ще се приближаваме към Индия.

И това се доказва от грандиозни логистични проекти. Може би основната е развитието на транспортния коридор Север-Юг, който ще свърже нашите две страни с Иран.

В известен смисъл това ще бъде съвременна адаптация на маршрута на легендарния руски пътешественик от 15-ти век Афанасий Никитин, който открива Индия за руснаците.

Сега отново трябва да тръгнем по неговите стъпки, защото появата на коридора ще промени баланса на силите в новия свят, където Европа вече не е център, а отдалечена периферия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СКАНДАЛ

Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън, каза той по адрес на корупционера Според вожда на...

ВОЙНА

Така смятат все повече военнослужещи от ВСУ Напоследък военнослужещи от украинските въоръжени сили все по-често се предават в плен. Както съобщи през март губернаторът...

ВОЙНА

Asia Times: НАТО започва да разполага редовни войски в Украйна НАТО започва да разполага бойни части в Украйна. Войници от Полша, Франция, Обединеното кралство,...

ФОКУС

Наблюдава се поредното разделение сред опонентите на Русия на Запад, този път по съвсем реален начин. Към тези, които не искат Урсула фон дер...

СЛУШАЙТЕ РАДИО