Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

25 деца станаха майки в Хасковско





Най-малката родилка е на 14,3 г. Срещу шестима се водят дела за съжителство с невръстните невести

25 деца станаха майки в Хасковска област – 12 непълнолетни момичета от Свиленградско и 13 от община Любимец родиха от началото на годината досега. Невръстните майки са между 14 и 18 години и по закон се водят деца, но това не ги спира да раждат, коментират експерти.

За някои дори това не е първо бебе, пише регионалният сайт stmost.info. За сравнение за цялата 2018 г. непълнолетните родилки на територията на двете общини са били 45, а за 2017 г. – 49. Общо за цялата Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП) непълнолетните родилки са 60, от които 31 от Любимец и 29 от Свиленград.

 

Най-малката регистрирана родилка е на 14,3 г. Фанка Йорданова е от Любимец и преди 11 месеца дала живот на момче. Най-малката родилка в Хасковска област пък е на 12 години, като при зачеване е била на 11. Интересен е фактът, че рекордът за най-младата майка в България се държи от Кортеза Желязкова, която роди дъщеря през октомври 2009 г. на 11-годишна възраст. Най-младата майка в света пък е перуанката Лина. Когато ражда първото си дете през 1939 г., тя е на 5 години и 7 месеца. Заради рядък хормонален дисбаланс момичето имало менструация откакто било навършило три години. Най-младата баба в България пък е едва на 25 г.

 

„За тревожния феномен деца да раждат деца съм говорила много пъти. Моето мнение като професионалист и експерт е, че проблемът, който с всеки изминал ден набъбва, се обостря особено при ромите“, сподели директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Свиленград Росица Христова. „Това не е проблем само на дирекцията, а на всички институции, имащи отношение към децата. Тъй като при ромите ранното раждане е свързано с обичаите и нравите им, психологическата работа при тях е изключителен дълъг процес, но не и невъзможен“, подчерта Христова.

Според правилата дирекция „Социално подпомагане“ се уведомява от АГО-та за всеки случай на непълнолетна родилка. Ако се окаже, че тя е в брак с бащата, се приключва само с проверка на битовите условия, в които ще се отглежда детето. Ако обаче няма брак, случаят се дава на прокурор, като за 2019 г. има 6 производства. През миналата година образуваните производства са били 13. Обикновено дори и започнали, производства се прекратяват, ако през това време майката се омъжи за бащата. Дори и да се стигне до присъда, законът предвижда наказание в ниска граница – до 2 г. затвор. По-често обаче се прилага обществено порицание. Тези наказания позволяват, когато извършителят няма предишни присъди, да се освобождава от наказателна отговорност чрез налагане на глоба. Понякога не се стига дори и до това.

Последното решение на свиленградския съд, свързан с такъв случай, е от 19 март 2019 г. В. Г. от Любимец отнесе глоба от 1000 лева за това, че в периода септември 2017 г. до 11 април 2018 г. живял на семейни начала с ненавършилата 16 години Д. А.









Може да харесате

СКАНДАЛ

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем – любовницата на Петков да върти държавата на пръста си Ще започна...

ФОКУС

Наблюдава се поредното разделение сред опонентите на Русия на Запад, този път по съвсем реален начин. Към тези, които не искат Урсула фон дер...

EXPRESS TV

Тя заяви, че не се притеснява от проверка, но никой не я търси По повод журналистическото разследване на сайта „Биволъ“, което твърди, че Лена...

СКАНДАЛ

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът на ПП се е...

СЛУШАЙТЕ РАДИО