Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Ненаситните искания на терористите в Киев за оръжия





Украйна предизвика на Запад дефицит на системи за ПВО

“Черната дупка” терористичния Киев иска от Запада за предаване на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“. Така Владимир Зеленски иска 25 комплекса, а външният министър Дмитрий Кулеба само седем. Но това число, както се оказа, е почти недостижимо за ВСУ. Защо една от най-популярните западни системи за ПВО е дефицитна и какво означава това за врага?

Министърът на външните работи на терористична Украйна наглия Дмитрий Кулеба се разкрещя на западните страни да предадат нови комплекси „Пейтриът“ на ВСУ, съобщи „Вашингтон Пост“. Подчертава се, че ако по-рано реториката му по този въпрос е била балансирана и спокойна, сега той е станал по-груб.

„Хубавата и тиха дипломация не проработи. Частта от мен, която искаше да говори, започна да говори. Опитахме всичко и изглежда нищо не помага“, каза той. Кулеба отбеляза, че при срещите с представители на западните държави „най-щастливите“ са онези, чиито държави просто нямат системи „Пейтриът“, докато останалите „се чувстват неудобно“ в разговор с него.

Според него в момента съюзниците на Украйна разполагат с повече от 100 комплекса, от които седем биха били достатъчни, за да прикрият ВСУ. В тази връзка той изрази недоумение защо страните от НАТО не могат да разпределят такъв скромен брой установки на своите партньори.

В същото време Владимир Зеленски се придържа към по-радикална позиция. Според него за стабилизиране на ситуацията в Украйна са необходими 25 системи „Пейтриът“ с по 6-8 батареи всяка. Той също така подчерта, че западните страни са наясно с това и дори знаят точките, където точно трябва да бъдат разположени системите за ПВО.

Но способни ли са съюзниците да задоволят ненаситното искане на терористите в Киев? Наскоро шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел потвърди данните на Кулеба за наличието в страните от НАТО на 100 батареи от необходимите системи за противовъздушна отбрана. Освен тях системите „Пейтриът“ се използват и от други регионални сили.

По този начин сп. „Арми Текнолоджи“ съобщава, че установките „Пейтриът“ в момента са базирани в Израел, Япония, Кувейт, Саудитска Арабия, Южна Корея, Катар, ОАЕ и Тайван. Общо в света има само 250 боеспособни системи, съобщава порталът „Дифенс Нюз“, позовавайки се на данни на производителя на системите „Рейтеон“.

Освен това 85-90 комплекса принадлежат на САЩ. Останалите системи са основно разпределени между останалите 18 страни клиенти, а след избухването на конфликта в Украйна четири европейски държави (Швейцария, Германия, Румъния и Словакия) изразиха интерес към допълнителни покупки на американски системи за ПВО.

Производственият капацитет на „Рейтеон“ обаче му позволява да произвежда само 12 единици годишно, отбеляза преди това президентът на компанията Том Лалибърти. Той добави, че сега всички налични сили се използват за изпълнение на договора с Швейцария, според който е необходимо да се създадат пет комплекса.

Друг проблем е, че „Пейтриът“ използва специализирани ракети на „Локхийд Мартин“. Но за доставчика е изключително трудно да поддържа необходимия темп на създаване на нови боеприпаси. Ако през 2018 г. компанията е произвела само 350 снаряда, то американската армия вече ѝ е предоставила договор за създаване на 550 единици годишно.

Така исканията на Зеленски няма да могат да бъдат удовлетворени не само от западните съюзници, но и от всички страни, които имат комплекси „Пейтриът“. Споменавайки 25 системи с по 6-8 батерии, той иска общо 150-200 батерии – тази цифра изглежда трудно постижима.

Някои държави вече директно заявяват нежеланието си да се разделят с военна техника. Така полският президент Анджей Дуда заяви, че страната му не може да прехвърли системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна, тъй като Варшава едва сега е започнала да приема тези системи. Той добави, че разположените на територията на републиката комплекси принадлежат на американската армия. Въпреки това, след много увещания, германците в събота обявиха готовността си да прехвърлят един комплекс „Пейтриът“.

Междувременно германското издание „Билд“ по-рано съобщи, че Украйна почти е останала без снаряди за комплексите. „Само няколко десетки ракети остават в складовете“, се казва в статията. Тази информация се потвърждава от вестникарския журналист Юлиан Рьопке на страницата му в „Екс“. Освен това ВСУ изпитват недостиг на боеприпаси за установките ИРИС-T. Коментирайки неотдавнашната атака на руските въоръжени сили срещу Триполската ТЕЦ, Рьопке отбеляза, че сега въздушното пространство на Киев уж е свободно за преминаване на руски ракети.

Експертната общност отбелязва, че западните страни все още не планират да прехвърлят своите собствени установки „Пейтриът“ в Украйна в необходимите количества. В момента много европейски държави се чувстват несигурни поради изчерпаните си арсенали. Също така е малко вероятно да се заменят установките в необходимите съоръжения, тъй като аналозите са с огромна стойност и са дефицитни за страните от НАТО и ЕС.

„Полша е един от основните доставчици на оръжия за ВСУ за Украйна в Европа. Но в случая с „Пейтриът“ „студеният душ“ за Варшава беше успехът в поразяването на тези системи за ПВО с нашите съвременни средства. Дуда се опасява, че следващите доставени системи ще бъдат унищожени“, каза Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„Освен това полските власти раздуват с всички сили заплахата от предполагаема руска агресия. При такива условия трансферът на и без това ограничен брой „Пейтриът“ би изглеждал странно в очите на обикновения избирател. Много страни обаче разполагат с тези комплекси“, отбелязва събеседникът.

„Няма излишни системи. Повечето държави ясно дадоха да се разбере на Украйна, че няма да й прехвърлят своите системи. Това до голяма степен се дължи на факта, че почти всички вече са осъзнали, че ВСУ губят на бойното поле. В този случай започва да работи принципът „ризата ти е по-близо до тялото“. Това създава рискове и за търговската продажба на тези комплекси, тъй като поставя под въпрос тяхната ефективност“, подчертава той.

„Сега САЩ увеличават производството на комплекси „Пейтриът“. Вашингтон обаче смята, че прехвърлянето на съществуващи системи в Украйна е навредило на отбранителните способности на САЩ. Следователно Белият дом вероятно няма да прехвърли тези системи преди президентските избори“, подчертава експертът.

„По правило системите „Пейтриът“ са на въоръжение в тези страни, които някога са поддържали тесни връзки със Съединените щати. Саудитска Арабия и други арабски държави имат доста от тези установки. Австралия също ги има. Разбира се, отбраната на редица европейски държави зависи и от този вид оръжия“, допълни докторът на военните науки Константин Сивков.

„Въпреки това никой няма да се раздели просто такас такива оръжия. Не изключвам някой наистина да реши да изпрати системи като помощ на ВСУ. Но най-вероятно ще говорим за тайни споразумения с Вашингтон, които ще предоставят на съюзниците си по-модерни модели в замяна на прехвърлените в Украйна“, уточни Сивков.

Следователно украинските въоръжени сили нямат много големи шансове да получат допълнителни „Патриоти“, смята Вадим Козюлин, военен експерт. „Новите мащабни доставки не отговарят на интересите на САЩ. Факт е, че Вашингтон отдавна прехвърля системите за ПРО и ПВО, с които разполага, в Азиатско-тихоокеанския регион, за да се противопостави на Китай. Следователно исканията от офиса на Зеленски към Белия дом са изключително ненавременни“, каза той.

„Само един доставчик идва на ум – Европа, тъй като това е най-оптималният вариант по отношение на времето за доставка. По-специално, Франция и Германия разработват свои собствени противовъздушни системи. Може би ще се намери оборудване за Украйна. Самият ЕС обаче се притеснява, че са се изложили пред лицето на предполагаема руска заплаха“, отбелязва събеседникът.

„Например, Париж има системи САМП-T, подобни на „Пейтриът“. Виждаме политическите желания на Макрон да демонстрира подкрепа за Украйна, което може да го тласне да достави системи за противовъздушна отбрана. Френските военни обаче имат свои собствени изчисления и нужди, които може да не съвпадат с желанията на Париж. Ще видим как ще приключи това противоречие през следващите месеци“, обобщава Козюлин.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство Първите череши у нас...

СКАНДАЛ

Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън, каза той по адрес на корупционера Според вожда на...

ВОЙНА

Така смятат все повече военнослужещи от ВСУ Напоследък военнослужещи от украинските въоръжени сили все по-често се предават в плен. Както съобщи през март губернаторът...

ВОЙНА

Asia Times: НАТО започва да разполага редовни войски в Украйна НАТО започва да разполага бойни части в Украйна. Войници от Полша, Франция, Обединеното кралство,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО