Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Има ли още тарикати във властта, чиито данъци да платим?





Има ли още тарикати във властта, чиито данъци да платим?

Антикорупционният шеф и финансовият министър безцеремонно си размениха “извинителни бележки” за една тераса и един апартамент

Фарсът вече е изключителен – шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев спешно се кандидатира за клиент на подчинената си комисия заради „Апартаментгейт“. Тя пък е в патова ситуация – хем трябва да се самосезира и да започне разследване по медийните публикации за покупката на апартаменти от Георгиев (така, както се активира за имотните каши на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева), хем няма как – нали той я командва.

Фактът, че антикорупционната комисия пропусна да хване несъответствието в декларацията на шефа си, я прави изключително ненадеждна. Затова тя реално трябва да бъде санкционирана и съответно разследвана. От кого? От прокурорите. Върховната касационна прокуратура трябва да възложи проверка за имотния проблем на Георгиев паралелно с проверките на висшите кадри на ГЕРБ, част от които все пак подадоха оставки. Казусът му е по-сложен – разследващите трябва прилежно да се поинтересуват от плътно затворените очи на подчинените му. И задължително трябва да тестват доколко добросъвестен е бил досега антикорупционният шеф, когато е оневинявал представители на високите етажи на властта след съмнения за търговия с влияние и конфликт на интереси. Ето например един щастлив обитател – финансовият министър, наскоро излезе сух от скандала с безвъзмездното ползване на луксозния апартамент на кръстника си. Редно е да разберем как протече тази проверка.

Главният прокурор Сотир Цацаров е голям експерт по симулативните сделки – преди 8 години обясняваше надълго и нашироко как хем жена му купила имот за 120 000 лв., хем в нотариалния акт го писали, че струва 1000 лв., хем платили данъци и такси върху истинската цена. Като е такъв факир във вещното право, Цацаров трябва да разпореди и да гарантира независима и обективна, изцяло прозрачна проверка на Георгиев, разбира се, в негово отсъствие от комисията.

Антикорупционният шеф е в шах и паника – активирал е даже бивш главен прокурор да го съветва в сложния казус. И Филчев да активира – все тая. Крехкото доверие в дейността му се счупи. Оставката му впрочем е най-малкото, което трябва да се случи. Това е само първата крачка за разнищване на работата на антикорупционната комисия, която за година съществуване се доказа само като бухалка на властта. Антикорупционни агенти продължиха традицията на некадърника с тефтерчето, на когото ББ, ЦЦ и ИФ му диктуваха кого да удари, а накрая свиха тефтерчето, за да не се накиснат самите те.

Георгиев засега няма тефтерче, обаче има проблеми с нотариалните актове и данъчните оценки. И той като Цачева и Цветанов даде елементарни обяснения, които даже електоратът на ГЕРБ не можа да преглътне. Защото не става дума за някакви сложни дейности, познати на малцина, а за купуване на апартаменти – дейност, в която всеки българин е врял и кипял. Все пак имотецът е светая светих по нашите географски ширини. Всички имат нотариални актове, всички са вадили данъчни оценки, всички са изповядвали сделки и знаят как стават тези работи.

На средностатистическия данъкоплатец не можеш да му пробутваш евтини обяснения, че 186 кв. м тераса, до която само ти имаш достъп, хем минава към общите части на сградата, хем нотариусът ти я е вписал в нотариалния акт и си я ипотeкирал. По тази логика и ВИП асансьорът на Цветанов е към общите части и съседите му би трябвало да могат по цял ден да се возят с него нагоре-надолу.

На врелите и кипели в имотните сделки българи трудно ще им внушиш, че когато сключваш сделка на занижена цена, виновни са данъчните, нотариусът и Агенцията по вписванията. И че ти хващаш грешката чак когато медиите ти извадят документите наяве.

Изключителен акцент в проверката трябва да бъде новата данъчна оценка на терасата на антикорупционния шеф. Тя следва специално да бъде изследвана – танто за кукуригуто на финансовия министър ли е, или данъчните са се запознали с „константната практика на Върховния касационен съд“ – че терасите на началниците не подлежат на данъчно облагане. Подчинените на Горанов извадиха „извинителната“ бележка на Георгиев тъкмо навреме – на 28 март 2019 г., за сделка от 2012 г. с нова, по-удобна данъчна оценка! Всъщност защо да не повярваме на Георгиев? Навремето как повярвахме на Цацаров и вече осем години му се радваме като главен прокурор? Нали и той поправяше грешки в Агенцията по вписванията: легна си с дарен от фирма апартамент, осъмна с купен.

Добре че бяха журналистите от „Биволъ“ да му отворят очите какви грешки се допускат в тази скандална агенция. Ще повярваме и на шефа на следствието, когато ни обясни имотните придобивки на сина си. Сега на всички е ясно на какви изключителни индивиди сме делегирали правото и задължението да ни защитават от корупцията и престъпността във властта. Ясно е какви резултати можем да очакваме от работата им, както и с какви апартаменти сме ги обзавели, поемайки данъците им.

Същото се отнася и за цялата им клиентела, която чака чинно да бъде изпрана до блясък. Например Цветанов (когото Бойко Борисов за втори път маха от властта, но знае, че „да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш“), роди поредното си гениално обяснение: едни юристи решили как да изповяда сделката си и той се съгласил, като се консултирал със свои юристи. Ето затова бай Ставри е най-споменаваният по форумите тези дни.

Светлана Георгиева









Може да харесате

СКАНДАЛ

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем – любовницата на Петков да върти държавата на пръста си Ще започна...

ФОКУС

Наблюдава се поредното разделение сред опонентите на Русия на Запад, този път по съвсем реален начин. Към тези, които не искат Урсула фон дер...

EXPRESS TV

Тя заяви, че не се притеснява от проверка, но никой не я търси По повод журналистическото разследване на сайта „Биволъ“, което твърди, че Лена...

СКАНДАЛ

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът на ПП се е...

СЛУШАЙТЕ РАДИО