Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Прогнозата на Лавров за долара се сбъдва





Sohu: Мрачната прогноза на Лавров за долара се сбъдва

Сега американският долар участва в повечето международни търговски транзакции. И по мнението на американските власти, това ще продължи още много дълго време, както се отбелязва в материала, публикуван на китайската интернет платформа Sohu.

Авторът му обърна внимание на изявлението на руския външен министър Сергей Лавров. Онзи ден ръководителят на външнополитическото ведомство каза, че все повече страни мислят за намирането на алтернатива на долара.

Факт е, че виждането за американската валута като проблемна нараства.

В материала се отбелязва, че ръководителят на руското външно министерство обяви, че падането на долара вече стигна това ниво, след което вече не може да бъде спряно. И авторът му смята, че тази „мрачна“, както той я нарича, прогноза на Лавров се сбъдва.

Обикновено във Вашингтон на подобни изявления на руски официални лица се реагира с насмешка. Те са сигурни, че Русия просто се самозалъгва, всъщност няма действителна заплаха за долара.

Напоследък обаче риториката на американците се промени. Стигна се дотам, че дори ръководителят на Министерството на финансите на САЩ Джанет Йелън призна, че дедоларизацията наистина е реален процес, при това продължава да набира скорост .

В материала на Sohu се посочва, че през 2001 г. делът на долара в световните резерви е бил 75 процента, 20 години по-късно тази цифра е спаднала до 55 процента , а през 2022 г. се е свила до 47 процента.

Очевидно е, че доларът бавно, но сигурно губи позициите си. На този фон на САЩ не може да се завижда, тъй като без силната валута тяхната икономическа и военна мощ бързо ще изчезнат, смята авторът на материала.

В сряда, по време на „правителствения час“ в Държавната дума, Сергей Лавров припомни изявленията на руския президент Владимир Путин относно факта, че американският долар се е превърнал в „оръжие“. И това кара много страни да се замислят доколко е необходимо да се свързват с американската валута.

По думите на ръководителя на руското външно министерство процесът на дедоларизация се движи активно , особено при разплащанията на двустранна основа.

Например около 90% от търговията с Китай вече се извършва в национални валути, около 50% с Индия, а с Иран и редица други страни също се наблюдава намаляване на зависимостта от долара.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко бизнес възможности за чуждестранни...

ПОЛИТИКА

Нинова вкарва Калоян Методиев (СДС) и в парламента Тя тайно е пробутала протежето си на избираемо място в 25 МИР След като се настани...

ЗАКОН

Прокуратурата е осъдена да плати 91 000 лв. на бизнесмена и издател на “Дневник” и “Капитал” Иво Прокопиев. За сметка на държавното обвинение са...

ЗАКОН

Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на Васил Божков от домашен арест в парична гаранция в размер на 130 000 лв., съобщи БНТ....

СЛУШАЙТЕ РАДИО