Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

ДИМИТЪР ЦАНЧЕВ Е ГЛАСУВАЛ ПРОТИВ КЬОВЕШИ?! НОТАТА ДОШЛА ОТ СОФИЯ





Постоянният представител на България към Европейския съюз, посланик Димитър Цанчев, е най-вероятно българинът, гласувал против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор. Гласуването беше на 21 февруари, във формата КОРЕПЕР 2, в който участват 22 държави-членки. В този формат, на първоначалния етап на процедурата за избор, гласуват не евродепутатите, а специалните представители – посланици в ЕС на отделните държави.

Вотът беше таен, а от представителството на ЕС в София отказаха информация за предпочитанията на гласувалите.

Специално за 5GMedia, наблюдателят на избора за главен европрокурор, журналистът Владимир Береану коментира, че това в никакъв случай не е самодейно гласуване, волята за него е дошла от София. Посланик Цанчев на място е заявил това, което е мнение на правителството тук.

На 21 февруари, изненадващо, смятаната за фаворит Кьовеши се класира на второ място след френския прокурор Жан Франсоа Бонер. Политически анализатори провидяха в резултата задкулисни совалки на румънската власт, която прави всичко възможно да не допусне Кьовеши до поста главен обвинител на ЕС. Трети в надпреварата остана германецът Андрес Ритер. Интрига в избора внася и въпросът: при кого ще отидат гласовете, дадени за Ритер, след отпадането му.

Още в деня на първоначалното гласуване, Береану прогнозира, че на следващ етап от процедурата българските депутати ще са против Кьовеши. Причината: тя е непримирима към корупцията и отлично запозната с корупционните схеми и в Румъния, и в България.

Като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния, Лаура Кьовеши повдигна обвинения на хиляди държавни служители, включително народни представители и министри от различни политически партии.

Затова в момента властта в Румъния полага големи усилия да провали Кьовеши.

Същевременно в осемте най-големи градове на Румъния, съдиите и прокурорите излязоха вчера в стачка-протест, което практически спря съдопроизводството в северната ни съседка. Както вече ви съобщихме, причината е, че министърът на правосъдието Тудорел Тоадер въведе чрез извънреден указ на правителството структурата Супер прокуратура.

Структурата е подобна на нашата Специализирана прокуратура, чието създаване мнозина политици и анализатори определят като противоречащо на българската Конституция.









Може да харесате

СКАНДАЛ

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем – любовницата на Петков да върти държавата на пръста си Ще започна...

ФОКУС

Наблюдава се поредното разделение сред опонентите на Русия на Запад, този път по съвсем реален начин. Към тези, които не искат Урсула фон дер...

EXPRESS TV

Тя заяви, че не се притеснява от проверка, но никой не я търси По повод журналистическото разследване на сайта „Биволъ“, което твърди, че Лена...

СКАНДАЛ

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът на ПП се е...

СЛУШАЙТЕ РАДИО