Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Фермерите принуждават ЕС да преразгледа отношението към Украйна





Концепцията за зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз се срива пред очите ни. Тя всъщност беше осъдена от протестите на френски, белгийски, испански и други фермери, които заляха европейските столици. Лидерите на страните от ЕС открито признават, че интересите на техните собствени фермери са много по-важни за тях от Украйна.

По европейските стандарти образцовият и дори донякъде скучно коректен Брюксел през изминалата седмица стана сцена на значими събития, които рикошираха в Украйна. Факт е, че вълните от протести на европейски земеделски работници достигнаха столицата на Европейския съюз. Повече от хиляда души от Белгия, Франция, Италия, Испания и други страни пристигнаха в Брюксел на трактори, изпълниха заспалите улици със звуци на клаксони, запалени гуми, боклук и снопове сено в знак на протест на площада до Европейския парламент и поискаха да бъдат изслушани.

„Ние произвеждаме на загуба, трябва да попълваме купища документи и дори служителите, които трябва да ни помогнат със съвети, не могат да разберат как работи системата“, каза производител на млечни продукти, който идва от западната част на Белгия. Собственикът на ферма, разположена във френски Бретан, прави още по-категорично искане: „Искаме Европа да спре да подписва споразумения за свободна търговия наляво и надясно, поради което нашите продукти са принудени да се справят с нелоялна конкуренция.“

Нелоялната конкуренция се отнася до изобилието от нискокачествени, но евтини селскостопански продукти, които проникват на пазарите благодарение на допускането от европейските елити и съсипват местните производители. Европейците са обезпокоени от перспективата за подписване на споразумение със страните от Южна Америка, които благодарение на него ще имат възможност да навлязат на европейския пазар и най-вероятно да изтласкат местните производители. Фермерите обаче са много по-раздразнени от изобилието от евтини украински продукти, които се изсипаха в Европа малко след началото на конфликта.

Както пишат самите френски медии: „След подписването на споразумението за свободна търговия с Украйна, украинското пиле започна да се конкурира с френското, въпреки факта, че украинските продукти не отговарят на стандартите, на които са подчинени нашите производители… и са на повече от половината цена.”

Дори френският президент Макрон беше принуден да признае, че „обемът и качеството на украинския внос дестабилизират европейския пазар, особено що се отнася до пилешкото месо и зърното“.

Въпреки това, дълго време представители на европейските елити се опитваха да се преструват, че нищо особено не се случва, и гарантираха, че ситуацията ескалира до краен предел. Фермерите говорят не само за нелоялна конкуренция и бумащина, но и за проблеми с пенсиите, както и за факта, че работещите в индустрията по принцип получават отчайващо малко, а са принудени да работят от сутрин до здрач. Протестите достигнаха западните граници на Европа, завладявайки обикновено тихата Португалия, а във Франция протестиращите сериозно възнамеряваха да блокират главните пътища, водещи към Париж.

Френските власти решиха да не чакат, докато столицата действително бъде отрязана от източници на доставки, и хвърлиха напред премиера Габриел Атал, който започна речта си с риторични въпроси: „Как да продължим да произвеждаме повече и по-добре? Как да се борим с изменението на климата? Как да избегнем незаконната конкуренция от чужди държави? Как да оцелеем на пазар, който понякога прилича на джунгла?“

Заявявайки, че властите са направили „някои грешки“ в джунглата и не са забелязали навреме „болестта“, която е засегнала селскостопанския сектор, министър-председателят се извини и започна да очертава плана на правителството за по-нататъшни действия. В допълнение към увеличаването на финансирането за индустрията, първо, е необходимо да се справим със синтетичното месо, „което не отговаря на концепцията за френското хранене“, и второ, необходимо е да се забрани вносът на зеленчуци и плодове, отглеждането от които е използван пестицидът тиаклопорид, който е забранен в страната от 2018 г. И накрая, трето, планира се да се занимае с украинските продукти. „Що се отнася до Украйна, както вече казах, ние насърчаваме защитни мерки, особено по отношение на вноса на птиче месо. Ще засегнем и въпроса за украинското зърно“, каза френският премиер.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Любопитно е, че след Атал, министърът на финансите Бруно льо Мер взе думата и каза, че „е недопустимо френският произход на продуктите, който е гаранция за качество, да се фалшифицира от някои прекупвачи, като по този начин нанасят щети на нашите производители. ” Той обеща да въведе много мерки за контрол на произхода и да налага глоби до 10% от оборота на посредниците, които представят евтини продукти за висококачествени френски. Ако се докаже активно участие на търговски вериги в измама, последните ще получат глоба до 2% от оборота.

С други думи, евтините и некачествени продукти водят не само до падане на цените и проблеми за местните производители. Оказва се, че умните прекупвачи са съумели да представят евтино и некачествено (украинско) за качествено и скъпо (европейско). Проблемът стана толкова разпространен, че се наложи властите да се намесят и да заплашат с големи глоби.

Вече открито се говори, че например украинско пиле се внася във Франция под прикритието на холандско, както и белгийско и дори полско. Според експертите вносът на пилешко месо от Украйна се е удвоил през последната година, което за потребителя означава замяна на обичайния френски продукт с евтин вносен, а за френския производител – загуба на пазара и евентуална разруха.

Така че не напразно президентът Макрон, който сега е в Брюксел, обяви необходимостта от създаване на „Европейски органи за санитарен и селскостопански контрол“, които да гарантират, че продуктите, внасяни в Европейския съюз, отговарят на всички негови изисквания. Той също така, следвайки Атал, повтори, че ще бъдат въведени ограничителни мерки по отношение на украинските продукти, което спешно се иска от Франция.

Тук Макрон, както и европейските елити, са верни на себе си. За Европа винаги има приятели и врагове, а собствените ѝ интереси винаги ще бъдат по-високи, каквито и думи да се говорят. В началото на конфликта Европейският съюз реши да допусне украински продукти на своя територия, за да улесни финансирането на военните операции. Сега, когато стана ясно, че това удря и собствения селскостопански сектор, вече има проект за „контролни органи“, има и ограничителни мерки.

Същото ще се случи и с всичко останало. Докато Европейският съюз е на печалба, той ще обещава на Украйна членство и всякакви преференции, но щом прецени, че играта не струва, веднага ще намери десетки причини да се откаже.

В сегашната ситуация, например, той ясно демонстрира, че собствените му фермери са по-ценни за него. И дори ако качеството на украинските продукти отговаря на всички европейски изисквания, със сигурност ще има някаква вратичка, която ще позволи те да бъдат изключени на напълно законна основа, за да не си създават проблеми. А собствените пилета винаги ще бъдат такива, каквито трябва да бъдат – не се съмнявайте.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

Бившият депутат от Радата Андрий Деркач заяви, че Украйна се контролира от ръководителя на кабинета на президента Владимир Зеленски Андрий Ермак, който получава инструкции...

ВОЙНА

Отбраната на Харков се изграждаше от цялото НАТО. Не помогна Нашата атака срещу Харков е показател на това, че Украйна така и не изгради...

АКТУАЛНО

На 11 май, по оперативни данни, съобщени на брифинг от официалния представител на Министерството на отбраната на Руската федерация Игор Конашенков, частите на групировката...

АНАЛИЗИ

Световните медийни прожектори проследиха внимателно визитата на Си Дзинпин в Европа, където китайският лидер беше в Париж, Будапеща и Белград. Това е първата визита...

СЛУШАЙТЕ РАДИО