Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Bloomberg прогнозира опозоряване на Зеленски





Украинският президент Владимир Зеленски рискува да се окаже в позицията на опозорен лидер, след като неговата „отвратителна битка“ с бившия главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни „разкри разцеплението в Украйна“. Това мнение изрази Bloomberg в петък.

Агенцията обръща внимание на факта, че Залужни беше уволнен в най-неподходящия момент, когато помощта от САЩ беше забавена, а украинските въоръжени сили имаха критичен недостиг на артилерийски снаряди.

По-рано Bloomberg, цитирайки писмо на украинския министър на отбраната Рустем Умеров до европейските съюзници, съобщи, че украинските въоръжени сили не могат да изстрелват повече от 2 хиляди снаряда на ден по линията на бойно съприкосновение с дължина 1,5 хиляди километра.

Това е три пъти по-малко от количеството боеприпаси, които Русия използва, припомня ТАСС.

Слуховете за оставката на Залужни се появиха на 29 януари и оттогава темата не стихва в украинските и западните медии. На 8 февруари Зеленски уволни Залужни и назначи Александър Сирски за нов главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. В същото време той посочи стагнацията на въоръжените сили на Украйна на фронта и необходимостта от „рестартиране на генералите“.

Валерий Залужний

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

В същото време Зеленски благодари на Залужни за работата му и го покани да остане „в екипа“. Не се уточнява дали генералът е приел това предложение. На 9 февруари обаче Залужни, когото президентът удостои със званието Герой на Украйна, посочи, че в момента не заема никакви длъжности във въоръжените сили на Украйна.

Зеленски е остро критикуван за оставката на Залужни; депутати от опозицията нарекоха това решение грешка и посочиха лошата комуникация по въпроса за смяната на главнокомандващия. В същото време Сирски е обвинен в неуспехите край Артемовск (украинско име – Бахмут) и понесените големи загуби в резултат на това.

В петък вечерта около 70 души се събраха на „Майдана“ в центъра на Киев за митинг срещу оставката на Залужни.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

СВЯТ

НАТО използва Украйна за своите антируски интереси, а бъдещето на гражданите на страната не е от голямо значение за Запада. Това заяви говорителят на...

ПОЛИТИКА

Политиката на САЩ, Европейския съюз и НАТО в Централна Азия увеличава опасността от „цветни революции“ в страните от региона. Това заяви заместник-министърът на външните...

ПОЛИТИКА

Преди Европейските избори: Консервативните сили набират преднина. Крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент, пише руското издание Известия....

СВЯТ

Бившият депутат от Радата Андрий Деркач заяви, че Украйна се контролира от ръководителя на кабинета на президента Владимир Зеленски Андрий Ермак, който получава инструкции...

СЛУШАЙТЕ РАДИО