Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Русия започна да изнася ударно голямо количество петрол за Венецуела





Руските петролни компании изнасят петрол за Венецуела, за чийто петролен пазар САЩ са облекчили санкциите до април.

Рискът от подновени американски ограничения насърчава Венецуела да увеличи собствения си внос на петрол, доколкото е възможно. В тази светлина южноамериканската страна, която изнася повече от 650 000 барела петрол на ден през февруари, решава да закупи руски петрол за рафиниране в страната.

Супертанкерът Ligera, превозващ 1,8 милиона барела руски суров петрол, се готви да транспортира пратката от смесен руски петрол Urals до Венецуела, съобщава аналитичният центъра за глобални рискове Keplr пред „Комерсант“. Освен това Русия изпраща 260 000 барела дизел във Венецуела през февруари.

Доставките на руски петрол и петролни продукти за Венецуела са уникален случай, тъй като Венецуела използва предимно собствен тежък суров петрол за рафиниране, смесвайки го с нафта или газов кондензат за подходяща смес. През 2022-2023 г. южноамериканската икономика закупува петрол и от Иран, който става най-големият й доставчик. Но тези покупки не са големи.

Венецуела ще бъде във фокуса на световните петролни пазари през следващия месец, тъй като администрацията на американския президент Джо Байдън ще трябва да реши дали да удължи шестмесечното освобождаване от санкции, коментира анализаторът Виктор Катона от Kpler.

В същото време държавната компания за петрол и газ на Венецуела, Petroleos de Venezuela, S.A. (PDVSA), се стреми да извлече полза от износа на възможно най-много от собствения си петрол, поради което износът на петрол достигна четиригодишен връх през февруари, добавя той .

Според анализатора PDVSA в момента продава петрол за твърда валута, което е много по-предпочитан сценарий от предишните транзакции по сделка „петрол срещу дълг“, предимно с китайски компании. „Urals играе ролята на заместител на венецуелския петрол в тази система от координати. Urals е по-лесен за рафиниране от всеки друг [венецуелски] петрол и PDVSA може да го купува сега, когато е генерирала печалби“, твърди Катона.

И ситуацията около закупуването на руски дизел, предназначен за вътрешно потребление във Венецуел, изглежда същата, продължава той, тъй като PDVSA изнася всичките си количества петрол, за да се възползва от ситуацията, като заменя тези с петролни продукти от „приятелски юрисдикции“, заключва той.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който...

СКАНДАЛ

ПП-ДБ са жертва на неговата ОПГ, която с медии, МВР, служби и парламентарни комисии ги мачка и очерня, само да не вземат много на...

ФОКУС

Плачи, Клоун човекоядец, дадоха ти пари Клоуна Зеленски се превърна в смъртна присъда за собствената си страна. Камарата на представителите на САЩ гласува да...

ВОЙНА

Конфликтът в Украйна се превърна в сериозен стимул за разработването на нови видове оръжия и еволюцията на вече познатите. И почти веднага тези изобретения,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО