Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗДРАВЕ

ЛЕКАРСТВА МАСОВО ИЗЧЕЗВАТ ОТ АПТЕКИТЕ





ЛЕКАРСТВА МАСОВО ИЗЧЕЗВАТ ОТ АПТЕКИТЕ

Нови 160 лекарства са изчезнали от пазара у нас

6 от тях нямат алтернатива, други 40 са налични, но без отстъпки от здравната каса

Тенденцията десетки лекарства да се спират от продажба от производителите им продължава и през 2018 г., сочи докладът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата за миналата година. Националният съвет по цените отговаря за регистрацията на цените на всички медикаменти и допускането или изваждането им от позитивния списък с препаратите, които се поемат с обществени средства.

158 са процедурите, разгледани от националния съвет, за изключване на лекарствени продукти от позитивния списък на препарати, плащани от здравната каса и здравното министерство и за заличаването на цените им. Това значи, че производителите на тези медикаменти или са ги спрели изобщо от производство, или спират да ги внасят у нас, като най-честата причина е, че не им е изгодно. Цените на медикаментите у нас преди облагането им с ДДС са сред най-ниските в Европа и компаниите отдавна твърдят, че нямат интерес да продават на толкова малък пазар.

Отделно производителите на 40 други лекарства са поискали продуктите им да бъдат извадени от позитивния списък и да им бъде вписана цена в регистъра на пределните цени, т.е. те остават у нас, но само на свободна продажба, без отстъпки от НЗОК.

“От всички изключени лекарствени продукти от позитивния списък най-голямата група са предназначени за лечение на сърдечносъдови заболявания, следвани от групата лекарствени продукти, предназначени за лечение на онкологични и онкохематологични заболявания. Третата група е тази на антиинфекциозните лекарствени продукти и антимикотици (антибиотици, противовирусни и ваксини)”, посочват от съвета по цените. 39 от излезлите от позитивния списък са били най-евтините в своята група.

С изтеглянето на лекарствата позитивният списък намалява с 8 международни непатентни наименования, т.е. от него излизат препарати, за които не остава алтернатива. Два от тях все пак остават у нас – те са вписани в регистъра на пределните цени, отпускани по лекарско предписание, т.е. могат да се купят, но не и по линия на НЗОК. “Терапевтичните области на изключените международни непатентни наименования са кардиология (хипертония, стенокардия, намаляване на риска от инфаркт при пациенти с нестабилна стенокардия и др.), онкология и онкохематология (карцином на пикочния мехур, карцином на дебелото черво, рак на млечната жлеза, мултиплен миелом, лимфоцитна левкемия и др.), антиинфекциозни и антимикотични продукти”, отбелязват от съвета по цените и уверяват че, “нито един от заличените INN не е без алтернатива за лечение на съответното заболяване”.

ОБРАТЕН ПРОЦЕС

Все пак в страната влизат нови лекарства. 180 са процедурите за включване на нови генерични лекарства в позитивния списък през 2018 г., сочи докладът. 32 пък са напълно новите продукти и те са от 21 нови международни непатентни наименования. Най-много нови препарати има в областта на хематологията и онкологията.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО