Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

АКТУАЛНО

Порожанов: Синът ми дава консултации по европрограми





Порожанов: Синът ми дава консултации по европрограми

НЕ Е БИЛ В ЕКИПИТЕ НА “ДЕЛОЙТ” ЗА ОДИТА НА ДФ “ЗЕМЕДЕЛИЕ”

Земеделският министър Румен Порожанов коментира проверките, които ДФ “Земеделие” извършва на “къщите за гости”, както и оставката на зам.-шефката на Фонда Иванка Багдатова – Мизова.

“Телефонът на Мизова беше на сайта на “къщата за гости” на фирмата “Тера-2008″, която е на съпругата на кмета на Юндола и остана до 30 април, когато започна проверката. Хипотезата на Мизова е, че е искала да помогне, и е забравила да свали телефона си от сайта. Всъщност обаче там имаше два нейни телефона”, обясни Румен Порожанов.

Той осветли и някои от механизмите, по които функционират и се финансират “къщите за гости” у нас.

“Програмата е от 2008 г. – правилата и двете наредби. Не могат да се финансират такива обекти в населени места с масов туризъм”, посочи Порожанов.

По думите му всички кандидати е трябвало предварително да осигурят 400 000 лв. като самофинансиране, а след тжова той нямал представа как са се развивали нещата – може би са получавали банкова гаранция, допуска земеделският министър, който на два пъти беше шеф на ДФ “Земеделие”.

Министърът на земеделието заяви, че той е поискал оставката на зам.-шефката на ДФ “Земеделие”, а след това е я е съгласувал с премиера Бойко Борисов.

“Аз поисках хоставката. Разговаряхме с премиера и стигнахме до решението, че трябва да подаде оставка”, поясни Порожанов.

Специално за “къщата за гоости” в Юндола министърът на земеделието коментира, че “е имало два приема на гости – през 2010-а и през 2014 г.,”, когато обаче той не е бил шеф на ДФ “Земеделие”.

“Направихме проверка, имаше договорени кемпери, яхти по рибарските програми – нито едно превозно средство не е заплатено”, уточни той.

Според Порожанов “къщите за гости са рискови обекти”.

“Направили сме над 120 проверки”, каза той. “Проблемът при тях е в използването по предназначение”, добави земеделският министър.

Той съобщи още, че в периода 2011-2016 г. от ДФ “земеделие” са изпратили над 538 сигнала за нарушения до прокуратурата, като някои от тях са били и за “къщите за гости”.

“6 “къщи за гости” около морето бяха с отделни договори. Веднага се появиха индикатори, че има конфликт на интереси. Бяха обследвани, неразплатени и дадени на прокуратурата”, разкри Румен Порожанов.

Той не пожела обаче да хвърли повече светлина върху случая с “къщата за гости” в местността Чинар куши край Сандански на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Само спомена, че за този обект не е имало сигнали, а за човека, от чието отворено писмо до кмета на Сандански тръгва и самият скандал – лидера на РЗС Яне Янев, каза, че го познава добре и го уважава.

Порожанов каза, че тази “къща за гости” не е могла да бъде свързана с Манолев, защото друго лице – Ана Димитрова, е бенефициент на финансирането й.

“Къщата на Манолев не фигурира в списъците на тази “къщи за гости”, които бяха направени по мое разпореждане”, сигурен е земеделският министър.

“До 2015-а, когато е било последното финансиране, в тези списъци бяха включени 746 къщи”, допълни Румен Порожанов.

Помолен от водещия да припомни откъде дсъщност тръгна скандала – първоначално като “къщи за тъщи”, в който “изгоря” служителят на ДФ “Земеделие” Янаки Червеняков, министърът на земеделието няколко пъти повтори, че тогава – през 2016-а, той е уволнил Червеняков, но през следващата година съдът го възстановява на същата длъжност.

“Не мога обаче да си спомня в детайли неща отпреди 3 години, все пак Фондът има 1600 служители”, наблегна Порожанов, посочвайки, че целият казус тръгва след публикация в сайта за разследваща журналистика “Бивол”.

“През 2014-а обаче щяхме да загубим около 2 млрд. евро заради този скандал…”, напомни му водещият.

“Не сме ги загубили обаче”, контрира Румен Порожанов, но следващият въпрос на водещия видимо го извади от равновесие.

Запитан каква е ролята на сина му в назначената одиторска проверка на фирмата “Делойт” на ДФ “Земеделие”, министърът на земеделието изтъкна, че той е завършил в чужбина и около една година е стажувал в “Делойт”.

Румен Порожанов не можа да отрече факта, че той е определил кой ще извърши одита на Фонда, но беше категоричен, че синът му не е участвал в одиторските екипи, които са проверявали Фонда и са подготвили доклада.

“А с какво в момента се занимава синът ви”, поинтересува се водещият.

“Това е частна информация, не мога да я споделя”, натърти Порожанов.

Когато водещият попита дали все пак не дава консултации за европроекти, министърът на земеделието заяви, че “е възможно, но тези консултации не са свързани с проекти по линия на ДФ “Земеделие”.









Може да харесате

ФОКУС

Продуцентът Харви Вайнщайн, с чийто арест последваха поредица от разкрития за серийни изнасилвачи в американския елит, беше спешно хоспитализиран, след като съдът отмени присъдата...

ФОКУС

Плачи, Клоун човекоядец, дадоха ти пари Клоуна Зеленски се превърна в смъртна присъда за собствената си страна. Камарата на представителите на САЩ гласува да...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ФОКУС

Запорожката АЕЦ се бомбардира от извънпланетяни от небето Запорожка АЕЦ: „ядреният турист“ Рафаел Гроси остава верен на себе си Руската страна призовава ръководството на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО