Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ПАРИ

Националният дълг на САЩ излиза извън контрол, расте с $1 трилион на всеки 100 дни





Националният дълг на САЩ нараства бързо, увеличавайки се с 1 трилион долара на всеки 100 дни. Дългът надхвърли 34 трилиона долара на 4 януари. Финансовите анализатори отбелязват скоростта, с която дълговата тежест на страната нараства. Рязкото увеличение може да има значителни последици за икономиката.

Данните показват, че дългът се е увеличил до $33 трилиона на 15 септември, след като е бил $32 трилиона три месеца по-рано на 15 юни. Преди този период са били необходими близо осем месеца за нарасване на дълга от $31 трилиона, което предполага значителeн скок в заемите на правителството, изчисли Washington Times.

„Страховете от криза в смъртоносната спирала на щатския долар нарастват, след като Bank of America издаде шокиращо предупреждение за увеличение от 1 трилион долара на всеки 100 дни на фона на огромния ценови бум за Bitcoin, Ethereum, XRP и криптовалутите“, коментира и „Форбс“.

Анализаторите предупреждават, че дълговото бреме на САЩ ще се увеличава, което ще допринесе за покачването на цените на биткойна, отбелязва вестникът.

„Националният дълг на САЩ нараства с 1 трилион долара на всеки 100 дни“, според главният стратег на Bank of America Майкъл Хартнет, цитиран от „Форбс“.

„Не е изненадващо, че сделките за обезценяване на дълга се доближават до исторически върхове, т.е. златото на 2077 долара за унция и биткойнът на 67 734 долара“, каза анализаторът.

Националният дълг е сумата пари, която федералното правителство е взело назаем, за да покрие неизплатеното салдо от разходи, направени с течение на времето. Най-просто казано, националният дълг е подобен на човек, който използва кредитна карта за покупки и не изплаща пълния баланс всеки месец. Разходите за покупки, надвишаващи изплатената сума, представляват дефицит, докато натрупаните дефицити във времето представляват общия дълг на дадено лице.

Нарастващият дълг се отрази на кредитния рейтинг на Америка. През ноември Moody’s Investors Service понижи рейтинга от „стабилен“ на „отрицателен“, позовавайки се на националния дълг и нарастващия бюджетен дефицит.

„На фона на по-високи лихвени проценти, без ефективни мерки на фискалната политика за редуциране на държавните разходи или увеличаване на приходите, Moody’s очаква, че фискалните дефицити на САЩ ще останат много големи, значително намалявайки възможностите за обслужване на дълга“, прогнозира агенцията.

Друга рейтингова агенция, Fitch, също намали кредитния рейтинг на федералното правителство миналата година от AAA на AA+, позовавайки се на „фискалното влошаване през следващите три години“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ПОЛИТИКА

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации Непосредствено преди разпускането на...

СВЯТ

Световният ред, основан на либералната идеология, се срина и трябва да бъде разрушен, трябва да бъде заменен от система на международни отношения, основана на...

БЪЛГАРИЯ

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа „за“ на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО