Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ИМОТИ

Как да постигнем мечтания нов дом?





Да има свое собствено жилище е важна цел пред почти всяко младо семейство. Това дава сигурност, спокойствие и възможност за дългосрочно планиране. Но покупката на недвижим имот е и форма на инвестиция, която увеличава семейния капитал и е потенциален източник на дългосрочна печалба.

Имайки предвид сериозната цена за покупката на имот, да избереш своя нов дом е нелека отговорност, свързана с обмисляне на редица решения и предизвикателства. И често въпрос на баланс между желанията, възможностите и бъдещите планове.

Взели сме решението за покупка, а сега накъде?

Втурваме се да разглеждаме обяви, търсим доверени брокери, разглеждаме възможностите за финансиране. Толкова много въпроси, а дори вече спорим за цвета на пердетата…

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

В помощ на онези, които са тръгнали по пътя към намирането и създаването на своя мечтан дом, експертите от УниКредит Булбанк са изготвили полезен и интуитивен наръчник, който да ни подготви стъпка по стъпка. “Моят нов дом” е онлайн пространство, в което всеки купувач на жилище би припознал себе си.
Правилният избор ли е?

Класическата процедура пред нас е да разгледаме имотните обяви или да се насочим към експерт, който да съдейства с избора и огледите. Колкото по-наясно сме какво търсим, толкова по-лесно и без загуба на време и нерви ще можем да отсеем конкретните оферти, които най-добре ни пасват. Ако имаме противоречащи си изисквания или не сме сигурни кои характеристики са приоритетни за нас, УниКредит Булбанк са предложили списък, с който да превърнем нашите предпочитания и очаквания в обективни критерии за оценка.

На какво още да обърнем внимание:

Опознайте квартала. Вероятно вече сме се ориентирали към конкретни квартали и части на града, които харесваме и считаме за перспективни. Но познаваме ли добре тези квартали? Разгледайте картата, разходете се из улиците, усетете атмосферата.

Ние не купуваме само имот, а планираме своя начин на живот. Има ли свободни места за паркиране или удобен градски транспорт? Улиците в добро състояние ли са и има ли наблизо паркова среда? Какви хранителни магазини, аптеки, пазари, лечебни заведения, детски градини или училища има наблизо? И кое от всичко изброени е определящо за нас?

Запознайте се със съседите. Който е бил част от етажна собственост, знае колко важни са съседите. Дори и да ви убеждават, че никога няма да ви се наложи да общувате с тях, задължително потърсете контакт. Съседите от етажа, от етажите над и под апартамента и от входа могат да дадат ценна информация относно плюсовете и минусите на сградата и района, да обърнат внимание на особености, за които не сме помислили. И не на последно място – директно или косвено бихте добили впечатление и мнение за хората, сред които ще живеете.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Информирайте се за поддръжката. Разглеждаме покупката на имот като основен и най-важен разход – можем ли да се справим с него, вече няма непреодолими пречки. Но не винаги е така. Модерните жилищни сгради често включват собствена паркова среда, специални изисквания за чистота и поддържане на съоръженията, видеонаблюдение и жива охрана и пр. Тези “екстри” определено вдигат стандарта и качеството на живот в сградата, но и вървят със своите немалки месечни финансови задължения. Ако планираме покупка с ипотечен кредит, в калкулацията на семейния бюджет е важно да предвидим и тези разходи.

Запознайте се с енергийните характеристики на сградата. Всяка сграда, построена след 2010 г., има т.нар. енергиен паспорт, който дава информация за енергийната ефективност на сградата. Това е въпрос, който не само би ни спестил доста средства от бъдещи комунални разходи, но и възможност да получим по-добри условия за кредитиране. Зелената ипотека на УниКредит Булбанк дава на потребителите специална отстъпка от лихвата при покупка на жилище в сграда с висока енергийна ефективност Клас А+, А или Клас B (с показатели EP max: kWh/m2 < 150).

Финансирането

Темата за финансирането при покупка на имот всъщност се оказва често предшестваща самия избор. Когато нямаме наличния капитал за плащане на цената накуп, възможностите за ипотечно кредитиране до голяма степен предопределят решенията ни.

Информирайте се в детайли за условията и лихвите при ипотека, но не пропускайте да премислите нещата от гледна точка и на семейния бюджет. Добрата практика е месечните вноски по ипотеки и кредити да не надвишават 30% от дохода на домакинството – иначе рискуваме да попаднем в трудна ситуация и дори дългова спирала.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Предоставяното от банките финансиране е свързано с конкретната сделка и имот, но в голяма степен касае нашата кредитоспособност и характеристики. Полезен ход е още преди да сме харесали мечтания дом, да се ориентираме за това как ни оценява нашата банка и какъв размер финансиране би могла да ни предложи. Това се случва много удобно и без допълнителен ангажимент чрез т.нар. Ипотечен сертификат. Той представлява документ с ориентировъчно изчисление за максимален размер на кредита, който може да получите въз основа на вашите доходи, възраст, други съществуващи задължения и пр. и дава ориентир, че плановете ни съответстват на банковите критерии.

Но с покупката всичко тепърва започва…

Ако мислим, че със сделката за мечтания дом сме готови с всичко, грешим. И експертите от УниКредит Булбанк услужливо ни напомнят за всички последващи важни действия. В онлайн помощника “Моят нов дом” ще открием полезни съвети, когато сме на етап “Нанасям се”. Например за смяната на партидите за комунални услуги, регистрацията на собствеността, смяната на постоянния и настоящия ни адрес, данъчни задължения и облекчения и други.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ФОКУС

Плачи, Клоун човекоядец, дадоха ти пари Клоуна Зеленски се превърна в смъртна присъда за собствената си страна. Камарата на представителите на САЩ гласува да...

ВОЙНА

Конфликтът в Украйна се превърна в сериозен стимул за разработването на нови видове оръжия и еволюцията на вече познатите. И почти веднага тези изобретения,...

СКАНДАЛ

Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем,...

ВОЙНА

Планът за новото настъпление на ВСУ е съставен: 300 хиляди войници ще щурмуват Авдеевка и Белгород Въпреки факта, че руската армия натиска в редица...

СЛУШАЙТЕ РАДИО