Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КУЛТУРА

Училище с име на учител





В навечерието на Деня на Независимостта, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ отпразнува своя патронен празник в аулата на ПГ по механотехника.

Пред събралите се ученици и учители директорът на гимназията – г-жа Стефка Мънгова приветства всички с най-важния училищен ден – 23.09., който се свързва със 118 години от рождението на училищния патрон н.у. Апостол Арнаудов и 61 годишнината от създаването на Техникума по електротехника.

В словото си г-жа Мънгова подчерта, че днес, освен почитта си към апостолския дух, гимназията обръща поглед и към историческите си корени, защото точно преди 61 година Електрото се отделя като самостоятелно учебно заведение от Техникума по механотехника. Казано с други думи, никак не е случайно, че докато траят ремонтните дейности на училищната сграда, учителите и учениците на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов“ провеждат учебните си занятия в училището-майка, от което започва славният образователен път на Техникума по електротехника.

В своето обръщение директорът цитира кредото на Апостол Арнаудов към учителите „Преди обичта към професията, трябва да бъде любовта към децата“ и съвета му към учениците „Не учете за училището, а учете за живота!“, а накрая им пожела да бъдат горди наследници на делото на Апостол Арнаудов.

С кратък филм новоприетите ученици в VІІІ клас бяха запознати с живота и дейността на народния учител Апостол Арнаудов – широко скроена и ерудирана личност, отдадена на младите хора, на образованието, на изкуството, на спорта и не на последно място – на родния град Русе, на когото е и почетен гражданин. Човек, който създаде професионалното образование в дунавския град и направи Електротехникума елитно училище. Затова няма нищо по-достойно от това гимназията да носи неговото име и нищо по-естествено от това ние, признателните му питомци, да отдаваме своята почит.

В знак на преклонение пред разностранните интереси, занимания и постижения на Апостол Арнаудов: литература, история, право, дипломация и консулство, образователно дело, техника, музика и спорт, всички класове, заедно със своите учители, посещаваха различни русенски места и институции, свързани с дейността на народния учител, а ученици от Х и XII клас поднесоха венец пред барелефа на патрона в училище и пред новооткрития паметник на професионалното образование.

И на патронния празник се изпълни за пореден път най-важният Арнаудовски завет: „… не и без участието на учениците“, защото силата на Електрото се състои, когато учениците и учителите му са заедно.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Непълнолетният син на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков, който е на 11 г. е стрелял в друго дете по време на ВИП парти край...

СВЯТ

Военния персонал на Бундесвера (Въоръжените сили на Германия) ще бъде прехвърлен под командването на НАТО (САЩ) до 2025 г. Това заяви германският министър на...

ВОЙНА

Монтираха “Нежданчик” в Калининград. Руски РЕБ системи ослепяват НАТО Членовете на НАТО можете да вразумите, като ги ударите с чук по челото като бесен...

ВОЙНА

В резултат на активните бойни действия в района на Харков северната група постигна значителен напредък на фронта. Според оперативната справка за 10 май 2024...

СЛУШАЙТЕ РАДИО