Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

Апартаментгейт: Борисов защо не иска проверка за SMS-ите от Мирянови към Здравков?





Апартаментгейт: Борисов защо не иска проверка за SMS-ите от Мирянови към Здравков?

„Купуването на апартаменти по данъчна оценка не е укриване на данъци, а е избягване на плащане на по-високи такси, тъй като таксите при покупка на имот са за сметка на купувача или по договореност с продавача и зависят от цената на имота. Ако имотът примерно струва 1 млн. лв тази такса може да е 40 000 лв, ако е 4%, ако струва 2 млн. лв. може да бъде 80 000 лв, обаче, ако се напише, че е 300 000 лв. може да струва 12 000 лв.“ Това поясни пред Аctualno.comизненадващо появилият се парламента бивш депутат от БСП Славчо Велков, който доскоро беше зам.-председател на Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, също член на Комисията по отбрана.

Според него отговорът на въпроса дали т.нар. „апартаменти на властта“ са закупени по съответния ред и в стриктно изпълнение на изискванията на българското законодателство може да бъде „да“, като се има предвид, че няма забрана за закупуване на цена по-висока, но има забрана за закупуване по цена, по-ниска от данъчната оценка. Но оттук отиваме в другата хипотеза, продължи той и визира неяснотите „как стана така, че конкретно г-н Цветанов закупи имот или както той твърди замени, от фирма, за която знае, че се проверява и че срещу нея има сигнал за нередности?“

Какви са е отделен въпрос – може да е корупция, може да бъде непочтено отношение към клиентите, може да бъде избягване на данъци, на такси, строителни проблеми с книжа, но така или иначе ги има, вметна Велков. На пресконференцията за обявяване на оставката си от парламента, Цветанов показа някакви писма, казва, че на 8 юни е написал писмо на г-жа Фандъкова с искане да извърши проверка на тази фирма и там пише „моля да ни уведомите за резултатите“, припомни Велков. „Написал го е в качеството си на председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание в петък – 8 юни (2018 година) и в понеделник – 12 юни той вече извършва покупка, независимо дали е чрез заменка, защото той твърди, че има и доплащане, със същата фирма, за която не е получил писмо от г-жа Фандъкова за това какви са резултатите от проверката“, отбеляза бившият депутат.

Това не е работа, не е отговорност, не е приоритет на г-жа Фандъкова да проверява тази строителна фирма. Това е в кръга на отговорностите на ДНСК – националния строителен контрол, но към него няма такова писмо, подчерта Велков. Синът на шефа на следствената служба – на 21 г. и с имоти за 540 000 лв.

Той е категоричен, че това писмо е неправомерно. И поясни защо – първо, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред не знае за това писмо, не е провеждала заседание, не е решавала какъв да бъде отговорът. Второ, ако той беше написал „моля да ме уведомите за резултатите от проверката“, това щеше да означава, че той го пише от собствено име и в качеството си на председател на комисията, но в лично качество, а той казва „моля да ни уведомите“. По въпроса къде е отговора на г-жа Фандъкова, Велков е убеден, че няма такъв отговор. „Който анализира, може да отиде в предположение и хипотеза, че това писмо е използвано манипулативно от някого, ерго от този който извършва покупката – всеки може да каже „вас ви проверяват, но аз съм този, който мога да движа нещата“, каза още Велков. Той припомни и учудването на г-н Цветанов, когато по време на неговата пресконференция попита журналистка откъде знае цената на апартамента му и тя му отговори, че нотариалният му акт го има във Facebook. Тук идва въпросът и за доказване на доходи, добави Велков.

По повод казаното от Цветанов за писмото, че го изпратил на Фандъкова по компетентност, а не за проверка, Велков контрира: „Добре, но защо в писмото пише „за резултатите от проверката следва да ни уведомите“ и как г-жа Фандъкова е проверила въпросната фирма, като се има предвид, че човекът, с когото тя работи в това направление – главният архитект на София Здравко Здравков, излезе във видеоматериал , в който казва ясно и точно „SMS-ите, които съм получил от семейство Мирянови, мога да ви ги покажа“.

Дори не каза „собствениците“, а „семейство Мирянови“, подчерта Велков и попита: „От чие име могат да те притискат уважаеми г-н главен архитект?“ Досегашният зам.-шеф на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност е категоричен: „Ами ето там да направят проверка – да се види кой го е притискал. Той ги има тези SMS-и – кога, по какъв повод е притискан“.

„Премиерът има нюх за опасност, той много добре осъзна факта и го каза дори, че ако г-н Цветанов остане в парламента, ще бъде обект на ежедневни атаки. Освен това можеше да се иска анкетна комисия, която да проверява писмото и тя щеше да започне от писмото и да стигне много бързо до тъжната истина“, каза още Велков и добави, че макар вече Цветанов да не е депутат, пак може да бъде обект на парламентарна проверка, както беше проверявана примерно фирмата на г-жа Върбакова, която искаше да закупи ЧЕЗ. „Да си направят комисия, аз вече не съм депутат, аз съм обикновен анализатор“, каза още Велков. Той изрази съжаление, че не е чул да се подвига въпросът кой е този предприемач, който строи апартамент със собствен асансьор, който е със шахта, със съоръжения и струва много пари, може 100 000 лв. да струва, в зависимост от типа, и след това ще го продава.

„Този апартамент е бил предназначен за собствениците, по-скоро за някой техен роднина, примерно, ако имат син и неочаквано за тях се е наложило да се разделят с него“, убеден е Велков. „Защото те какво правят – прехвърлят го от собствено име на фирмата си и оттам – от фирмата го придобива въпросният г-н Цветанов, довчерашен председател на парламентарна група, председател на комисия и от днес партиен член, зам.-председател на ГЕРБ и председател на предизборния щаб“, поясни предположението си бившият (все още) депутат. Славчо Велков коментира и брифинга на ГЕРБ и СДС – „и там стана въпрос, че това, че е приятелски огън е лъжа, че е фалшива новина и т.н. ОК, тогава кажете кой го е направил – ако са руските хибридни атаки, дайте да обвиним Русия. Ако е БСП – дайте да обвиним БСП. Но никой не обвинява нито Русия, нито БСП. Тогава кой остава да е подал този сигнал и то на медия, която не е българска? Хайде, тя е европейско бюро, но е на практика американска медия – тя се издържа с пари от САЩ и очевидно не е медия, която споделя възгледите на приятелите на г-н Цветанов в САЩ. Така си мисля аз. Кой би могъл да контактува с такава медия и кой би могъл да знае подробности по отношение на сделките? Могат да знаят собствениците – тези, които са я сключили и да кажем онези, които са я заверили. Това е кръгът на хората. За останалите не ми се говори“. Така трябва да се прави анализ, по този път, препоръча Велков. Според Велков в „Апартаментгейт“ дъмпинг на имотни цени няма, но по думите му „ако има такова понятие „политически дъмпинг“, може да се употреби, защото всички, които виждаме, че са купили евтини апартаменти – какви са – министър, зам.-министър, … Единственият, за когото не мога да кажа нищо, това е Вежди Рашидов, защото той може за 5 млн. лв. да си купи апартамент и знаем, че парите му са чисти, освен това той си има сделки с имоти и може да го е купил, за да го препродаде“.

Велков недоумява дори за какво му е на Цветанов този апартамент. „Аз не мога да си представя как когато ти отиваш и говориш почти ежедневно, ежечасно, че пенсиите са се увеличили с 10 лева и 40 стотинки, че брутният вътрешен продукт стигнал 120 милиарда лв., че прирастът е 3.6%, как ще обясниш на тези хора ей там по областите, че си придобил апартамент за милиони? И за какво ти е апартамент от 300 кв. м.?.. Аз не мога да си го обясня, защото живея тук в София в 47 кв. м. жилищна площ и си плащам за нея наем, който никак не е евтин, но затова пък вечер лягам спокойно, дишам спокойно, идвам спокойно, вземам си решенията сам и се чувствам добре, с изключение на някои здравословни проблеми, които са ми дошли вероятно от стреса и напрежението“, сподели бившият (все още) депутат.









Може да харесате

СКАНДАЛ

Полицията във Велико Търново задържа за срок до 24 часа собственикът на оръжието, с което вчера в Арбанаси беше простреляно 12-годишно дете. Разследващ журналист:...

СКАНДАЛ

ВЪПРОСИ ОКОЛО СЛУЧИЛОТО СЕ Изстрелът срещу детето: Куршум от този тип и такъв револвер, попадайки някъде в стъпалото от близко разстояние, би трябвало да...

СКАНДАЛ

Цунамито “Корал”: Кирил Петков е представил фалшиви документи и в ББР Документите отново са манипулирани от Лена Бориславова След като разследващите журналисти от „Биволъ“...

БЪЛГАРИЯ

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния премиер Димитър Главчев. Той...

СЛУШАЙТЕ РАДИО