Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СКАНДАЛ

Лъснаха документи, които уличават лично Борисов в престъпно бездействие преди катастрофата край Своге





Лъснаха документи, които уличават лично Борисов в престъпно бездействие преди катастрофата край Своге

Лицето Борисов е бил предупреден с документи за смъртната опасност на пътя Мездра – Своге.

Това разкритие направи лидерът на гражданско движение „Боец“ Георги Георгиев в предаването „Честно казано“ по телевизия „Евроком“ тази вечер. Припомняме, че на 25.08.2018 автобус излезе от пътя, преобърна се в 20-метрова пропаст, вследствие на което загинаха 20 души.

След инцидента стана ясно, че пътят, ремонтиран преди това от фирма „Трейс“, е имал редица проблеми.

След трагичния инцидент подадоха оставки регионалният министър Николай Нанков, вътрешният Валентин Радев и транспортният Ивайло Московски.

Показвайки документите Георгиев каза:

„На 26 февруари 2018, шест месеца преди катастрофата, кметът на Своге Емил Иванов изпраща писмо до Бойко Борисов, по повод дефекти на пътя Мездра – Своге. В това писмо той казва, че трябва да се има предвид, че гаранцията на пътя изтича, а никой не взима мерки за корекции. Към писмото е приложен протоколът от състоянието на конкретното място, където ще стане катастрофата. Писмото има входящ номер в Министерския съвет, значи би трябвало да е стигнало до премиера.“ Това Георгиев определя като престъпно бездействие и неизпълнение на служебно задължение от страна на Борисов.

„Разполагаме с документи, получени по закона за достъп до информация. Това са над 100 документа, демонстриращи как управляващите с техните обръчи от фирми източват милиарди от европроекти, а резултатът е смърт. Стигнахме до множество документи от МРРБ и АПИ, че гаранцията на пътя изтича през декември 2018, а „Трейс“ твърди, че тя е била изтекла към момента на катастрофата. Има протокол от 20 юни 2017, година и два месеца преди катастрофата, за оглед на този участък от пътя, където стана катастрофата, в този протокол са констатирани 76 участъка с тежки дефекти – изронен асфалт, пропадане на асфалта и т.н.

Разговаряли сме с Емил Иванов, кмет на Своге, той казва, че не е вярно, че пътят е бил приет без забележки, както казва бившият министър на регионалното развитие Николай Нанков. Кметът е алармирал, че е въпрос на време да стане трагедия, а до катастрофата нито един ремонт не е бил извършен. Дефектите са били налични. Нещо повече – имало е протокол от АПИ, която изисква от МВР и община Своге сформиране на комисия по обследване на точния участък, където е катастрофата, година и два месеца преди тя да се случи. Комисията констатира износен асфалт, завой с голям вираж, повредена мантинела, все неща, които след катастрофата са посочени като причини тя да се случи. След като стана тази трагедия Николай Нанков, шефът на АПИ Светослав Глосов и Бойко Борисов се правеха на изненадани.“

Според Георгиев разпореждането от високите нива на властта е било да се тупа топката, докато изтече гаранцията, да не се закача фирмата-изпълнител „Трейс“, а след това да се пусне обществена поръчка за ремонт на ремонта.

Георгиев добави, че е опитал да говори по темата с роднини на жертвите в катастрофата. Така стига до дъщеря на загинал, която разкрива, че е получила обаждания, в които е била предупредена да внимава с кого говори, а в следствието са я накарали да подпише документ, че няма да говори пред никого по темата до приключване на разследването. Лидерът на „БОЕЦ“ призовава близките на загиналите да се свържат с него, за да се продължи изясняването на детайлите по темата.

От своя страна водещата Кулезич обясни, че е търсила за коментар представители на кметството в Своге, които обаче отказвали да говорят.

„Близките на 20-те загинали един по един са сплашвани“, добави другият гост в студиото адв. Николай Хаджигенов.

Разследването за катастрофата в Своге от компетентните власти продължава. За основен виновник бе посочен шофьорът на автобуса, който е превишил допустимата скорост в участъка.









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата мощности за производство на...

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

БЪЛГАРИЯ

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа „за“ на...

СКАНДАЛ

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и наркотиците Вижте Павел Лисев,...

СЛУШАЙТЕ РАДИО