Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВАКАНЦИЯ

Сълзата на Афродита – гръцкият рай, вдълбан в скала, който трябва да посетите поне веднъж





Според една от легендите самият Зевс се е превърнал в този естествен басейн, за да се грижи за една от многото си любовници

Тя по наследство все още не се предава: гените не носят такава информация. За да усетят родния си език, децата се учат през първата година: макар сами да не говорят, но фонетичните особености залягат дълбоко в паметта им. Ако не говорите много с бебето или общувате с него само на някакъв измислен вас бебешки език, то тогава то детето неминуемо ще се сблъска с с проблеми в развитието на речта, трудно ще усвоява четмо и писмо.

Според местната легенда този басейн е създаден от Зевс, за да изкъпе дъщеря си Афродита. Но какво е разстроило богинята до сълзи? Може би предателството на бащата? Всъщност, според втората легенда, самият Зевс се превърнал в този естествен басейн, за да се грижи за една от многото си любовници.

Както и да е, но лагуната Йола може да се състезава за титлата на най-красивия естествен басейн в света. Защо трябва да дойдете тук поне веднъж.

Лагуната Йола се намира близо до село Астрис на гръцкия остров Тасос. Там се намира басейн, вграден в скалите, който е дълъг около 20 метра и широк 15, заобиколен от скали с височина до осем метра. Така че, ако само плуването не ви е достатъчно, можете да се заемете със скокове от скали.

Този уникален резервоар дава божествено усещане от плуването. Все пак водата в басейна е по-топла от тази в морето. По същата причина тук идват любителите на изучаването на дълбокото море – гмуркачи.

Най-доброто време за посещение

Смята се, че е най-добре да дойдете тук извън сезона – в началото на юни или септември. Времето все още е хубаво, но ще има по-малко туристи. Ако решите да посетите това място през летните месеци, отидете тук възможно най-рано, защото през деня басейнът може да бъде претъпкан.

Как да стигнем до там?

Можете да посетите естествения басейн на Тасос с кола (ще трябва да карате по черен път). Наблизо има няколко места за паркиране, така че използвайте телефона или GPS, за да спрете на едно от тях.

Още няколко полезни съвета:

Басейнът е без сянка, шезлонги и чадъри. Така че не забравяйте шапката и слънцезащитния крем.

До басейна има малка механа и кафене, където можете да похапнете или да пийнете. Но наблизо няма други магазини, така че носете вода или леки закуски със себе си, когато посещавате.

Препоръчително е да плувате в специални обувки (често се продават близо до каменисти плажове), за да не се нараните на скалите.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ









Може да харесате

ПОЛИТИКА

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят отношението им към Русия...

КОНСПИРАЦИЯ

Politico: Антиизраелските протести в САЩ са платени от Сорос и Гейтс. FOX: Сега ли разбрахте? Антиизраелските протестиращи в университетските кампуси в САЩ получават финансиране...

СВЯТ

Обвиненията са сериозни. Ще дадат под съд ръководството на ЕС Предстоят рокади във властовите структури на ЕС. Не става въпрос само за планираните избори...

ВОЙНА

Терористите в Киев, с подкрепата на Запада, открито се готви за нова атака срещу Кримския мост, каза на брифинг говорителят на руското външно министерство...

СЛУШАЙТЕ РАДИО