Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ЗАКОН

Фаворитът за европейски прокурор Лаура Кьовеши получи забрана да напуска Румъния





Фаворитът за европейски прокурор Лаура Кьовеши получи забрана да напуска Румъния

Бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) и основен претендент за поста на европейски главен прокурор, Лаура Кьовеши е изправена пред сериозно разследване в родната и Румъния.

Румъния е на път да предизвика международен скандал, след като постави под специален съдебен контрол бившия антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши. Кьовеши е един от фаворитите в надпреварата за европейски прокурор.

След близо шестчасови изслушвания от прокурорите на отделя за разследване на криминални престъпления, бившата румънска прокурорка е със забрана да напуска територията на Румъния или да говори пред медиите за случая, за който е разследвана. Това съобщи преди няколко часа румънското подразделение на DW, заедно с редица медии в страната. Кьовеши също съобщи след изслушването във фейсбук профила си, че “това е мярка да ми затворят устата”.

Канадският посланик за Румъния и България Кевин Хамилтън също сподели през своя профил, че е “обезпокоен” от сведенията, че Кьовеши има забрана да напуска страната и да общува с медии. Румъния понастоящем председателства Съвета на ЕС.

В края на февуари Европейският парламент предпочете Лаура Кьовеши пред Жан-Франсоа Бонер и Андрес Ритер за новосъздадения пост на Европейски главен прокурор. Бонер обаче беше избран от представителите в Европейската комисия, което отдалечи решението за избора на бъдещия главен прокурор за месец май, като дотогава ЕП и ЕК трябва да договорят кой от двамата кандидати ще бъде предпочетен.

Почти паралелно с номинацията на Кьовеши през 2019, румънските власти започнаха разследвания срещу нея, като основните обвинения са в корупция. Румънското правителство, което е противник на кандидатурата на Кьовеши, също така започна активна кампания. В началото на февуари румънският правосъден министър Тудорел Тоадер дори се зарече, че ще направи всичко по силите си за да предотврати нейното избиране на новия европейски пост.

Между 2013 и 2018, като главен прокурор на вече известната в Европа Национална дирекция за борба с корупцията (DNA), Лаура Кьовеши бе една от основните причини за множеството осъдени политици от висшия ешелон в Румъния, включително министри и депутати.









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Световните медийни прожектори проследиха внимателно визитата на Си Дзинпин в Европа, където китайският лидер беше в Париж, Будапеща и Белград. Това е първата визита...

АНАЛИЗИ

Еманюел Макрон отново е в новините с многократното си предложение, че френски войски могат да бъдат изпратени в Украйна, за да се бият във...

ВОЙНА

Британско-руската война. Лондон избра пътя на ескалацията Великобритания извежда войната с Русия (все още дипломатическа) до напълно ново ниво на ескалация. Тази седмица изпадналото...

СВЯТ

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за нов министър на отбраната...

СЛУШАЙТЕ РАДИО