Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

В капана на американската газова зависимост. Кои европейски страни ще бъдат ударени най-силно?





На 26 януари президентът Джо Байдън прекрати всички планове за износ на втечнен природен газ от САЩ след зачестилите протести на активисти за опазване на климата, след като през изминалата година страната стана най-големият износител на тази суровина в света, пише ZeroHedge.

Според Ройтерс, паузата ще бъде използвана за извършване на преглед, който ще „разгледа икономическото и екологичното въздействие на проекти, търсещи одобрение за износ на LNG за Европа и Азия“.

Дори през първата година от нахлуването на Русия в Украйна, което постави началото на борбата за други източници на природен газ, много европейски икономики се обърнаха към САЩ за доставки на газ.

По данни на Министерството на енергетиката на САЩ през 2022 г. Франция например е била начело с дял от около 15% от всички изнесени количества втечнен природен газ. Обединеното кралство и Испания също са с почти двуцифрен дял по отношение на износа.

Европейските държави заедно са получили около 69% от целия втечнен природен газ, който Съединените щати са изнесли с кораби през 2022 г.

Тази промяна на търговските потоци е за сметка на други партньори, тъй като обемът на изнесения втечнен природен газ се увеличава с по-бавни темпове между 2021 и 2022 г. в сравнение с предходните години, като възлиза на около 3,9 трилиона кубични метра през 2022 г. спрямо 3,6 трилиона през предходната година.

Индия и Южна Корея например са получили съответно с 38% и 35% по-малко втечнен природен газ като обем, отколкото през 2021 г.

Ходът на администрацията на Байдън да спре преговорите относно неодобрени към момента или бъдещи заявки за износ на LNG предизвика гняв сред опозицията, която твърди, че това решение може да изпрати смесени сигнали до съюзниците на Съединените щати в Европа, зависими от този експортен поток.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Световните медийни прожектори проследиха внимателно визитата на Си Дзинпин в Европа, където китайският лидер беше в Париж, Будапеща и Белград. Това е първата визита...

АНАЛИЗИ

Еманюел Макрон отново е в новините с многократното си предложение, че френски войски могат да бъдат изпратени в Украйна, за да се бият във...

ВОЙНА

Британско-руската война. Лондон избра пътя на ескалацията Великобритания извежда войната с Русия (все още дипломатическа) до напълно ново ниво на ескалация. Тази седмица изпадналото...

СВЯТ

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за нов министър на отбраната...

СЛУШАЙТЕ РАДИО