Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Търсенето на замяна на Байдън е на финалната права





Джо Байдън се превръща в един голям проблем: след като адвокатът му миналата седмица описа президента на САЩ като „старец с лоша памет“, все по-силно се говори, че Байдън ще бъде принуден да се оттегли от изборите. Освен това това вече не са само приказки: въпреки че има още десет месеца до изборите и малко повече от шест месеца до конгреса на Демократическата партия, на който ще бъде номиниран кандидат за президент, решение трябва да се вземе тази пролет. След това ще бъде твърде късно, но сега демократите все още имат време да се опитат да издигнат друг кандидат.

Байдън все още не е напълно отписан, но натам върви. Рейтингът му пада, а шансовете за победа на Тръмп растат. И въпросът тук не е в реалното здравословно състояние на собственика на Белия дом, а във факта, че американците са все по-уверени в неговата слабост: 85%смятат, че той е твърде стар за нов президентски мандат. Това е много (20% по-малко смятат така за Тръмп) – и именно този фактор става решаващ на изборите.

В същото време Байдън всъщност не е толкова зле , колкото го представят: той трябва да се справя с тежки кризи както във външната политика, така и у дома. На световната сцена Украйна, Близкият изток и Китай заискряха едновременно, като интензитетът навсякъде е такъв, че дори една такава криза стига. Байдън несъмнено е най-опитният жив американски политик, особено що се отнася до международните дела, в които той участва от половин век. И на чисто американска земя той има огромен опит: 35 години в Сената, осем години като вицепрезидент (и то съвсем не номинално), президентски мандат. Никой от живите днес няма такова досие – същият Обама служи в Сената само три години. Но богатият опит на Байдън не му помага не само във външните работи (тук причината е, че общият курс на САЩ ги доведе до сегашните проблеми), но и като цяло.

През всичките три години от президентството си Байдън се бори на два фронта – външен и вътрешен, тоест опитваше се да спре влошаването на глобалната позиция на САЩ и да обуздае реваншисткия Тръмп. Нямаше и особени успехи: дори изграждането на антируска коалиция не спря деградацията на света по американски, а различните видове натиск върху Тръмп не превърнаха бившия президент в аутсайдер. Той уверено води в рейтингите не само в страната, но и, най-важното, в ключови (т.нар. “люлеещи се”) държави, от които зависи резултатът от изборите. При тези обстоятелства Байдън имаше само едно нещо, което трябваше да направи: да заложи на повторение на изборния сценарий през 2020 г. Не в смисъл на манипулиране, а от гледна точка на призив да гласувате срещу Тръмп: изберете Байдън, за да спре един луд диктатор. Сценарият за 2024 г. е посредствен, но Белият дом нямаше по-добър. Сега обаче срещу Байдън се отвори трети фронт – и поражението на него ще сложи край на победата му.

Този фронт е най-вътрешният от всички възможни – говорим за здравето на президента. Тук Байдън очевидно губи и с всяка изминала седмица американците все повече ще вярват, че той не е в състояние да изпълни отговорностите си. Това е катастрофа – не само за Байдън, не само за Демократическата партия, но и за по-голямата част от американския естаблишмънт, който смята втория мандат на Тръмп за категорично неприемлив. И ако „Вашингтонското блато“ стигне до заключението, че Байдън най-накрая се е „счупил“, тогава той ще бъде сменен. Но на кого?

И тук започва най-трудната част, защото просто няма резервен вариант. Това, което се смяташе за такъв вариант през 2020 г., а именно вицепрезидентът Камала Харис, не проработи: както рейтингите, така и управленското, умствено ниво на калифорнийката се оказаха под нивото. В нормална ситуация това не би било толкова лошо – добре, нека откровено слабият президент има един мандат, ще изберат надеждни мениджъри. Но, първо, Харис има още по-малък шанс да победи Тръмп от Байдън, и второ, международната ситуация е толкова бурна, че поставянето на откровено празна фигура начело на суперсила е просто опасно.

Тоест вариантът Харис остава, но за най-крайния, безнадежден случай. Междувременно демократите се опитват да намерят по-силен заместител на Байдън – и са изправени пред труден избор.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Всъщност възможните кандидати са само двама. Един от тях е губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. Той има известна национална слава, но представлява същата „калифорнийска мафия“ като Харис. Те дори работеха заедно: когато Нюсъм беше кмет на Сан Франциско, Харис беше избрана за окръжен прокурор там. Лелята на Нюсъм беше съпругата на Роналд Пелоси – не съименник, а по-големият брат на съпруга на Нанси Пелоси, бившия председател на Камарата на представителите.

Разбира се, възможно е да номинират Нюсъм, но като се има предвид личната му репутация и имиджа на Калифорния като най-„прогресивния“ (по отношение на мигранти, ЛГБТ и други) щат, това може да отблъсне много нерадикални поддръжници от демократите. И веднага ще възникнат много въпроси относно личния живот на калифорниеца и Тръмп няма да пропусне тази възможност в дебата (което ще бъде невъзможно за Нюсъм да избегне).

Много по-сериозен от Нюсъм е вариантът с Обама, но не Барак, а Мишел. Самият Барак ще говори в Ню Йорк в края на следващия месец на митинг в подкрепа на Байдън – Харис, но това не означава нищо. Бившият президент не може да се кандидатира за трети път, но жена му беше много популярна. Сега проучванията не ѝ дават много поддръжници, но това е така, защото не беше рекламирана и, най-важното, нямаше изразено желание да се кандидатира. Вариантът с Мишел се обсъждаше още през 2020 г., но тя беше категорично против. Тя не иска да влиза в битката дори сега, но всичко може да се промени, ако медицинската комисия на „Вашингтонското блато“ реши, че Байдън не може да участва в изборите. Тогава целият свят ще се опита да убеди Мишел – и не е сигурно, че няма да я убедят.

Разбира се, всички разбират, че ако бъде избран, Барак ще бъде истинският президент, защото Мишел няма не само политически, но и управленски опит (за разлика от Тръмп, който имаше богат опит в управлението на голям бизнес). Но какво не можете да направите, за да спасите Америка от „предстоящата диктатура на Тръмп“ и това се превръща в основен лозунг на президентската кампания на демократите.

Има обаче и друг вариант с номинацията на самия Барак Обама – не за президент, а за вицепрезидент. Такава рокада: ако през 2008 г. опитният Байдън подкрепи неопитния Обама, сега популярният и опитен Обама ще подкрепи уморения и непопулярен Байдън. Вариантът е много рискован и малко вероятен, но в сегашната ситуация дори това се обсъжда.

С една дума, демократите няма с кого да сменят Байдън, но не могат и да не го сменят – той ще загуби. Значи е задънена улица? Да, и това винаги се случва, когато влиятелни хора се откъсват от реалността, вярват в своето всемогъщество и се опитват да спрат обективния ход на историята. През 2020 г. те успяха, но сега всички са убедени, че всъщност са успели само да поставят всичко на пауза, а не да променят посоката на движение. И сега всичко ще се върне на мястото си, включително и Доналд Тръмп.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

АНАЛИЗИ

Световните медийни прожектори проследиха внимателно визитата на Си Дзинпин в Европа, където китайският лидер беше в Париж, Будапеща и Белград. Това е първата визита...

АНАЛИЗИ

Еманюел Макрон отново е в новините с многократното си предложение, че френски войски могат да бъдат изпратени в Украйна, за да се бият във...

ВОЙНА

Британско-руската война. Лондон избра пътя на ескалацията Великобритания извежда войната с Русия (все още дипломатическа) до напълно ново ниво на ескалация. Тази седмица изпадналото...

СВЯТ

Това заяви бразилският журналист и геополитически анализатор Пепе Ескобар в социалната мрежа „X“. „Путин назначава топ икономиста Андрей Белоусов за нов министър на отбраната...

СЛУШАЙТЕ РАДИО