Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Строежът на “Артекс” в “Лозенец” е без разрешително





Главният архитект на София Здравко Здравков призна, че срещу него е имало натиск от строителната фирма “Артекс”. Здравков потвърди, че е получавал СМС-и от семейство Мирянови, които са основатели на фирмата. Здравков отказа да покаже СМС-ите, но каза, че не били с “91 псалм”. По думите на главния архитект Мирянови не били единствените, които се опитвали да му влияят.

Здравков коментира, че за момента не е ясно дали строителството на небостъргача на ул. “Златен рог” в столичния квартал “Лозенец” е законно. Това трябвало да заявят от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Ако строежът обаче се окажел незаконен, частта от сградата, която е в нарушение, би трябвало да се премахне. Главният архитект обясни още, че разрешителното за строеж на небостъргача е изтекло през ноември 2017 г. и не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г. На въпрос защо въпреки това строителните дейности продължават, Здравков не можа да отговори.

От коментара на главния архитект стана ясно, че според издадените разрешителни в сградата не би трябвало да има жилища. Тя е проектирана като административна и обектите в нея са предвидени като ателиета. Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци, допълни Здравков.

Не стана ясно и защо в документацията за строежа на сградата в “Лозенец” се взема предвид позицията на заместник-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев. Според нея за сградата трябва да важат новите правила след промени в Закона за устройство на територията и разрешителното за строеж да е 10 години.

Регионалният министър Петя Аврамова заяви, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност. “Заместник-министър Йовев няма никакви права да тълкува закон. Подписаното от него писмо, което визира срока на строежа на сградата, наречена “Златен век”, е само кореспонденция с арх. Мирянов, то няма правна стойност”, коментира тя. Според нея съгласно Закона за административните актове право да тълкува текстове от закон има само органът, който ги е издал. В случая това е Народното събрание.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО