Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕМА

Септември 2023 – най-горещият в историята





Миналият месец е бил най-горещият септември в историята, заяви наблюдателят на ЕС за климата.

Очаква се годината да бъде най-горещата в историята на човечеството, след като през лятото в Северното полукълбо бяха отчетени най-топлите температури в света. Обикновено температурните рекорди се чупят с много по-малки разлики, по-близки до една десета от градуса.

“Преживяхме най-невероятния септември в историята от климатична гледна точка. Това е просто отвъд границите на вярата”, заяви директорът на Службата за климатични промени “Коперник” Карло Буонтемпо пред АФП. Според него изменението на климата е вече тук.

„Безпрецедентните септемврийски температури счупиха рекордите с изключителна сила”, добави заместник-директорът службата за клиатични промени Саманта Бърджис.

Феноменът “Ел Ниньо” – който затопля водите в южната част на Тихия океан и подтиква към по-топло време отвъд – вероятно ще доведе до това, че 2023 г. ще се превърне в най-топлата година в историята през следващите три месеца.

Учените очакват най-тежките последици от сегашния „Ел Ниньо” да се усетят в края на 2023 г. и през следващата година.

Според тях по-високите температури на морската повърхност, дължащи се на изменението на климата, правят екстремните метеорологични явления по-интензивни, като бурята Даниел предизвика опустошителни наводнения в Либия и Гърция през септември.

Антарктическият лед остава на рекордно ниско ниво за този период от годината, докато месечното ниво е с 18% под средното, добавят от службата за климатични промени.

Според учените от началото на индустриалната епоха океаните са абсорбирали 90% от излишната топлина, произведена от човешката дейност. По-топлите океани също така са по-малко способни да абсорбират въглероден диоксид, което засилва порочния кръг на глобалното затопляне и нарушава функционирането на крехките екосистеми.

Световните лидери ще се съберат в Дубай от 30 ноември на кризисни преговори на ООН за климата, известни като COP28, докато последиците от глобалното затопляне се ускоряват.

Папа Франциск предупреди, че светът “се срива” заради глобалното затопляне, като призова участниците в COP28 да се споразумеят за обвързващи политики за постепенно отказване от изкопаемите горива.









Може да харесате

СВЯТ

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която клоуна кръвопиец Зеленски организира...

ЗАКОН

Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване? В събота, 4 май, руското министерство на вътрешните работи обяви...

ПОЛИТИКА

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят отношението им към Русия...

КОНСПИРАЦИЯ

Politico: Антиизраелските протести в САЩ са платени от Сорос и Гейтс. FOX: Сега ли разбрахте? Антиизраелските протестиращи в университетските кампуси в САЩ получават финансиране...

СЛУШАЙТЕ РАДИО