Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ВОЙНА

Защо Западът изведнъж разкри присъствието на войските си в Украйна





Отдавна е публична тайна, че Западът предоставя на Украйна финансиране, оръжия, обучение, поддръжка, разузнаване за позицията на руските сили и уязвимости. Президентът Джо Байдън отдавна настоява, че американските войски „не са и няма да бъдат въвлечени в конфликт с Русия в Украйна“. Западът упорито отричаше да е пряко замесен във войната или че има войски в Украйна.

След две години отричане, само за няколко седмици през февруари и март имаше вълна от признания и разкрития, че в Украйна има войски на НАТО. Въпросът е защо? Каква е мотивацията зад тези внезапни разкрития?

Скандалът започна с публикуването в руските медии на прехванат разговор от 19 февруари между висши служители на германските военновъздушни сили, който разкри, че Обединеното кралство има хора на терен в Украйна. Обсъждайки как германските ракети с голям обсег Taurus могат да бъдат експлоатирани в Украйна, един служител казва, че германците „знаят как англичаните го правят… На място има няколко души“. Разговорът между германските офицери изглежда включва и САЩ. Един от германците в записа добавя: „Известно е, че там има много хора в цивилни дрехи, които говорят с американски акцент“.

На 26 февруари репортаж на „Ню Йорк таймс“ разкри кои може да са тези цивилни. „Десетки“ служители на ЦРУ са в Украйна, където „помагат на украинците“, като предоставят „разузнавателна информация за целенасочени ракетни удари“ и „разузнавателна подкрепа за смъртоносни операции срещу руските сили на украинска земя“.

На 26 февруари германският канцлер Олаф Шолц разшири списъка, като включи и Франция. Шолц защити решението си да не изпраща ракети с голям обсег в Украйна, като заяви, че това ще изисква присъствието на германци в Украйна, както е с британските и френските им колеги. Той обясни: „Това, което се прави под формата на контрол на целите и придружаващия контрол на целите от страна на британците и французите, не може да бъде направено в Германия“.

На 8 март полският външен министър Радослав Шикорски директно потвърди, че „някои държави от НАТО вече изпратиха свои военни в Украйна“. Критичен към Шолц, той се разграничи, като не разкри кои са те. „Войници на НАТО вече присъстват в Украйна. И бих искал да благодаря на посланиците на тези страни, които поеха този риск. Тези държави знаят кои са, но не мога да ги разкрия. Противно на други политици, аз няма да изброявам тези страни“, каза Шикорски.

Представители на Франция и Великобритания се възмутиха от прехванатия разговор между офицери от германските военновъздушни сили и откровението на Шолц. Бившият министър на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви: „Поведението на Шолц показа, че що се отнася до сигурността на Европа, той е грешният човек, на грешната работа в грешното време“. Алисия Кърнс, председател на комисията по външни работи на британския парламент, нарече коментара на Шолц „грешен, безотговорен и шамар в лицето на съюзниците“.

Но въпреки това нито британците, нито французите отричат разкритието на Шолц. Въпреки коментара на Кърнс, че Шолц е „грешният човек“, кабинетът на британския премиер потвърди, че те имат военни на място: „Освен малкия брой персонал, който имаме в страната, подкрепящ въоръжените сили на Украйна, нямаме никакви планове за мащабно разполагане“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви: „Днес няма консенсус за изпращане на официални, одобрени войски на място. Но по отношение на динамиката нищо не може да се изключи“.

Шолц веднага отговори, че консенсусът е да „няма сухопътни войски на украинска земя, които са изпратени там от европейски държави или държави от НАТО“. Макрон отвърна: „Много от хората, които днес казват „никога, никога“, бяха същите хора, които казаха никога, никога танкове; никога, никога самолети; никога, никога ракети с голям обсег… Напомням ви, че преди две години мнозина около тази маса казаха: „Ще предложим спални чували и каски“.

Каква е мотивацията зад този внезапен хор от признания?

Има поне четири – а вероятно и много повече – възможности.

Най-малко страшното обяснение е, че признавайки, че Западът е загубил войната в Украйна и че след като насърчиха Украйна да отхвърли дипломатическо решение с обещания за подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо, водещите поддръжници на Киев се опитват да убедят останалите, че са направили всичко възможно: дори разполагане на войски на терен в Украйна.

Второто обяснение е, че изтичането на информация и разкритията имат за цел да окажат натиск върху САЩ и някои европейски страни да изпратят повече финансова помощ и оръжие на Украйна. Тази възможност би била по-приятна от пресичането на собствената им червена линия и изпращането на войски в Украйна.

Третото обяснение е, че Западът се опитва да създаде в Русия възприятие за стратегическа неяснота. Френският вестник „Монд“ пише: „Кабинетът на Макрон обясни, че целта е да се възстанови „стратегическата неяснота“ на Запада. След провала на контраофанзивата на Украйна през 2023 г. френският президент смята, че обещанието за десетки милиарди евро помощ и доставката на военно оборудване за Киев вече не е достатъчно. Особено ако Путин е убеден, че Западът трайно е изключил опцията за мобилизиране на силите си“.

Най-страшната възможност е, че Западът е сериозен както за войските на НАТО, които вече са в Украйна, така и за възможността да се изпратят още. Изтичането на информация и разкритията имат за цел да положат основите за изпращане на повече войски. Целта е да се утвърди идеята сред неохотните западни партньори, като се посочи, че рискът вече е поет. Те дори могат да добавят, че Москва го знае и не е ескалирала и въвлякла Запада във война между НАТО и Русия.

Ако е вярно, това е опасен и труден за изчисляване риск. Колко войници могат да бъдат изпратени, преди да се задейства руски отговор? Да се надяваме, че САЩ, Германия и други, включително Испания, Гърция и Словакия, са искрени в отказа си да се намесват военно. Германски източник заяви пред Le Monde: Макрон „каза, че няма консенсус по темата, но това не е вярно: Истината е, че Франция беше изолирана, защото повечето участници изразиха ясния си отказ“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ФОКУС

– За седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и Израел не...

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ПОЛИТИКА

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации Непосредствено преди разпускането на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО