Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

Тереза Мей подава оставка след Брекзит





Британската премиерка Тереза Мей е казала днес пред депутатите от своята Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако сделката й за Брекзит бъде одобрена от парламента, като се позова на законодатели, присъствали на срещата.
Мей не е посочила конкретна дата, но е оставила впечатление, че ще се оттегли “доста скоро”, каза един от тях.
Според негов колега британската премиерка е говорила много емоционално.
Тереза Мей признала на срещата, че е налице желание “за нов подход, за ново лидерство” в следващата фаза от преговорите с ЕС, която ще определи бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. “Няма да преча”, е заявила Мей, цитирана от своята канцелария, предаде Франс прес.
От “Даунинг стрийт” 10 обещали на депутатите консерватори, че борбата кой да наследи Мей ще започне след 22 май, ако сделката за Брекзит бъде одобрена от парламента, съобщи Ройтерс.
Британската премиерка ще остане на поста, докато бъде избран нейният наследник.
Според политически редактор на Би Би Си последното голямо посещение на Мей в чужбина ще е срещата на върха на Г-20 в края на юни в Япония, а новият министър-председател на Великобритания ще встъпи в длъжност през юли.
Обещанието на британската премиерка Тереза Мей да подаде оставка, ако парламентът одобри договореното от нея споразумение с ЕС за излизането на страната от съюза, не е убедило много подкрепящи Брекзит депутати от управляващата Консервативна партия да гласуват в подкрепа на сделката. Това заяви говорител на т. нар. Група за европейски изследвания, която обединява депутати консерватори, искащи Великобритания да напусне ЕС, предаде Ройтерс.
Според заместник-политическия редактор на в. “Таймс” Сам Коутс бившият министър на външните работи Борис Джонсън, отявлен евроскептик, обаче е решил да подкрепи сделката, след като Мей обяви, че ще се оттегли.
По оценки на източник от Групата за европейски изследвания около 40 депутати са променили позицията си и също ще гласуват в подкрепа на споразумението.
За да бъде одобрена сделката обаче, е необходимо общо 75 законодатели да направят това.
Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин разкритикува хода на премиерката. Обещанието, дадено от Тереза Мей на депутатите от нейната Консервативна партия, показва, че “нейните хаотични преговори за Брекзит са за управлението в партията, а не за принципи или за обществения интерес”, написа той в Туитър.
Корбин коментира, че смяната на правителството не бива да бъде резултат от вътрешнопартийни пазарлъци на консерваторите и че “хората трябва да решат”









Може да харесате

ПАРИ

„Еврото не помогна на икономиката на Хърватия“. Това заяви икономистът Григор Сарийски, който беше гост в предаване. Сарийски беше категоричен, че при влизането на...

ПОЛИТИКА

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue Zurcher Zeitung. Авторитетното издание...

ФЕЙСБУК

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...

СЛУШАЙТЕ РАДИО