Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СВЯТ

САЩ влагат милярди да дразнят Китай





  • САЩ с нова тактика срещу Китай
  • Съединените щати набират съюзници за да дрязнят Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщават американски експерти.

Новият алианс ще помогне на Вашингтон да натиска Китай, докато Белият дом остава прекалено зает с конфликтите в Украйна и Близкия изток.

На 11 април лидерите на САЩ, Япония и Филипините ще се срещнат за първи път във Вашингтон, където президентът на САЩ Джо Байдън, японският премиер Фумио Кишида и президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши ще обсъдят тристранното сътрудничество. Според вестника напрежението в региона нараства осезаем.

След сблъсъка на 5 март между китайски и филипински плавателни съдове държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Манила, където обеща „засилена“ подкрепа в случай на въоръжено нападение от страна на Китай във връзка със споровете в Южнокитайско море. За първи път Тайван потвърди присъствието на американски военни на 6 км от континентален Китай.

Саид Хан, професор в Държавния университет Уейн в Детройт, коментира пред Известия, че предстоящите срещи на Байдън с Маркос и Кишида са сигнал за координиран стратегически план за ограничаване на влиянието на Пекин в региона. Параметрите на този план все още са неизвестни, особено дали ще приеме формата на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подобно на AUKUS (Австралия-Великобритания-САЩ) или дори на QUAD (Четиристранен диалог по сигурността между Австралия, Индия, Япония, САЩ – бел.ред.) , но времето на тази среща не може да е случайно.

Съединените щати милитаризират целия Азиатско-тихоокеански регион в опит да дразнят Китай, докато Белият дом е прекалено зает с продължаващите конфликти в Украйна и Близкия изток, заявява пред вестника Питър Кузник, професор по история в Американския университет във Вашингтон .

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Засилващата се антикитайска политика на САЩ се потвърждава и от друг факт: Байдън назначи Кърт Кембъл на поста заместник държавен секретар вместо Виктория Нюланд, която ще напусне поста през следващите седмици, като по този начин на практика замени „ястреб номер 1 за Русия“ на Вашингтон с „ястреб номер 1 за Китай“, добавя Кузник.

Промяната отразява както лошото развитие на бойните действия в Украйна, така и факта, че Байдън е дошъл на власт в обкръжението на 18 висши служители от Центъра за нова американска сигурност (CNAS), който е „развъдник на китайски ястреби“, отбелязва политологът.

Както писа наскоро Критично, Китай се въоръжава с темпове, невиждани в годините след Втората световна война, и модернизира значително ядрения си арсенал. По този начин според агенция Bloomberg Пекин се готви да нахлуе в Тайван през следващите три години.

По-рано беше съобщено, че назначаването на Кърт Кембъл на втората най-висока позиция в Държавния департамент подчертава дългосрочния курс на Белия дом към Китай въпреки изявленията и действията, с които сякаш създават впечатление, че САЩ търсят помирение с Китай. Като се има предвид това руски експерт посочва, че вторият най-висок пост в Държавния департамент на САЩ се заема от този, който най-много ненавижда Китай, а не Русия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?









Може да харесате

ФОКУС

– За седем месеца Израел причини три пъти повече жертви, отколкото руснаците и украинците, взети заедно, за повече от две години и Израел не...

ТЕХНОЛОГИИ

Правителството на САЩ няма намерение да забрани социалната мрежа TikTok в страната, а просто иска собственикът му да я продаде на американците. Това заяви...

ФОКУС

Съединените щати винаги са се гордеели, че са най-големият дарител в света (финансиране на войни). На практика обаче чуждестранната “помощ” (финансиране на войни) на...

ПОЛИТИКА

Росен Желязков беше свален като председател на НС 129 депутати подкрепиха предложението за махането му. Той бе изпратен с овации Непосредствено преди разпускането на...

СЛУШАЙТЕ РАДИО