Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

КОСМОС

Изкуственият интелект може вече да е превзел света, казва Джеймс Камерън





Изкуственият интелект (AI) е една от най-завладяващите и противоречиви теми на нашето време. Той е приветстван като революционна сила, която може да преобрази всеки аспект от човешкия живот, от здравеопазването до развлеченията.

Освен това се опасяваме, че е потенциална заплаха, която може да надмине човешкия интелект и контрол, което води до дестопичен сценарий, при който машините доминират над хората.

Един от най-влиятелните гласове, които са оформили нашето колективно въображение за ИИ, е Джеймс Камерън, всепризнатият режисьор на хитови филми като Терминатор, Аватар, Извънземни, Бездната и Титаник.

Но Камерън не е просто режисьор; той също е мислител, който е изразил своите възгледи относно ИИ и неговите последици за човечеството. В скорошно интервю за подкаста SmartLess Камерън твърди, че ИИ може вече да е превзел света и че може да ни манипулира без наше знание.

Камерън каза: „Говориш с всички учени по изкуствен интелект и всеки път, когато вдигна ръка на някой от техните семинари, те започват да се смеят. Въпросът е, че нито една технология не е използвана като оръжие. И наистина ли искаме да се борим с нещо по-умно от нас, което не сме ние? В нашия собствен свят? Не мисля така.”

Той добави: „ИИ може да превземе света и вече да го манипулира, но ние просто не знаем, защото може да има пълен контрол над всички медии. Какво по-добро обяснение има колко абсурдно е всичко в момента?“

Изявленията на Камерън отразяват някои от темите, които той изследва във филмите си за Терминатор, където измамна ИИ система, наречена Скайнет, започва ядрена война срещу човечеството и изпраща киборги убийци да преследват оцелелите.

Филмите са широко смятани за класика на научната фантастика и екшън жанровете, но също така повдигат важни въпроси за етичните и екзистенциалните рискове от създаването на изкуствени същества, които могат да ни надминат по интелект и сила.

Камерън не е сам в опасенията си относно ИИ; много изтъкнати учени, философи, предприемачи и активисти предупредиха за потенциалните опасности от пускането на суперинтелигентни машини, които биха могли да ни надхитрят или да ни навредят умишлено или неволно.

Въпросът тогава става: как да балансираме нашето любопитство и амбиция да изследваме възможностите на ИИ с нашата отговорност и предпазливост, за да защитим себе си и бъдещите поколения от неговите потенциални вреди?









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза, че Терзиев е фашист!...

ФЕЙСБУК

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...

СВЯТ

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която клоуна кръвопиец Зеленски организира...

СЛУШАЙТЕ РАДИО