Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

НОВИНИ

3 минути: Руски олигарх, украинска блондинка и Елена Йончева





Юлия Тимошенко обяви, че се кандидатира за президент на Украйна.

Здравейте, днес личният ви новинар започва с цитат. В интервю пред БНР Волен Сидеров бил казал, че „господин Цветанов е един опитен парламентарен играч, голям политик за мен, сравним с Шарл дьо Гол, Аденауер, Кенеди и други титани в световната политическа история“. Нито един съветски ръководител не е споменат, което ме кара да се съмнявам доколко е искрен г-н Сидеров. Продължавам с руския привкус, но вече сериозно:

Руският милиардер Сергей Адониев си купил (законно) български паспорт през 2008, въпреки че бил осъждан преди това в САЩ. Държавата не знаела това, което пишело във вестниците. Десет години по-късно Антикорупционният фонд подава сигнал до институциите, а „Биволь“ припомня кой е той. Следва тишина, а вчера Свободна Европа разкри, че българската държава все пак е решила да отнеме гражданството на Адониев. След натиск от партньорски западни служби. Очаквайте днес реакции по тази история.

„Пробита работа“, гласеше един от първите коментари по темата в социалните медии. „Пробита като кривия макарон, през който България продължава да гледа към Шенген“, добави друг.

Оставаме в Москва, където днес ще се срещнат президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Очакваната тема е Сирия и предложената от Анкара „зона за сигурност“ в северната част на страната. Двамата може да са съмишленици по много въпроси, но Сирия не е сред тях.

Докато сме на руска тема, да ви се извиня. Вчера, в първия брой на „3 минути“, в края на бюлетина получихте и няколко реда на руски език. Техническо недоглеждане, тъй като използваме формата на колегите от „Настоящее время“.

Но темата с продажбата на паспортите продължава. Министерството на правосъдието предлага да се сложи край на практиката да се дава българско гражданство на големи чужди инвеститори. Промените в Закона за българско гражданство тепърва ще се обсъждат, но България е една от трите държави в ЕС (заедно с Кипър и Малта), които продават по този директен начин паспорти. Без после да контролират дали т.нар. инвестиция продължава да е налице.

Днес се очаква Европейската комисия да огласи доклад, който критикува тази практика. Повтарям кои сме – България, Кипър и Малта. А пък примерът с Адониев се оказа случаен бонус от съдбата.

От Аахен до Крим

А сега господата Шарл дьо Гол и Конрад Аденауер се появяват за втори път. Точно 56 години след като те сключват Елисейския договор между Франция и Германия, техните наследници, Макрон и Меркел, подписаха в Аахен договор за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката и отбраната. Сега е моментът някой да попита в коя от скоростите на Европа иска да е България, но може и никой да не попита.

В другия край на Европа два танзанийски кораба се запалиха, най-малко 10 души загинаха, а още толкова са в неизвестност. Оказа се, че и двата кораба са санкционирани от САЩ заради търговия със Сирия, не ги пускали на всички пристанища и затова се наложило да си преливат гориво. Инцидентът стана в Керченския пролив, където напоследък инциденти да искаш. Защото е до Крим, а като стана дума за Крим…

Юлия Тимошенко се кандидатира за президент на Украйна. Тя се очертава като фаворит за изборите на 31 март и обеща на своите сънародници да върне на украинската държава Крим, който Русия анексира през 2014.

За разлика от Тимошенко обаче, Елена Йончева едва ли ще може да се кандидатира за нещо. Специализираната прокуратурата обвини депутатката от БСП в пране на пари. Преди КТБ да загине, Йончева е създала заедно с офшорната фирма „Далий Трейдинг“ дружеството „Офроуд“ ООД. После втората фирма внесла над 650 000 лева от КТБ по сметки, които само Йончева имала право да управлява… Сега обвинението ще се опитва да докаже, че Йончева е знаела или поне предполагала престъпен произход на парите.

Очаквайте днес повече по тази история на сайта на Свободна Европа.

Няколко линка

Вероятно сте пропуснали, но и фабриката в Благоевград на „Булгартабак“ геройски загина. Преди това софийската също ни напусна. Ясен Бояджиев разказва в Дойче веле как си замина този символ на българската индустрия.

ВМРО пък предложи мерки, които да „осмислят участието им във властта“. В карикатурата си във вестник Сега Христо Комарницки използва израза „Тотална ликвидация“. Тук може да видите рисунката.

Вече са известни номинациите за наградите Оскар. Колегите в Уебкафе са направили пълен и удобен за четене списък. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО