Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

БЪЛГАРИЯ

Богатството на Марешки, ето точно колко милиона има аптечният бос





Лицето не успява да завърши престижен технически университет в Москва, но там завързва първите си връзки във фармацевтичният бранш.

Според слуховете успява да намери пари за финансиране на бизнеса си от руските си връзки, както и от групировката ТИМ.

Варненецът има аптеки в Перник и Дупница, гражданите са настроени най-вече критично към него.

Империята му от аптеки е своеобразна машина за пари.

За Веселин Марешки никога не е било проблем да притежава безумно скъпа яхта, кола или каквото и да било друго. Веселин Марешки е безспорен фараон във фармацевтичния бизнес. Ексцентричният аптечен бос от Варна е нещо като съвременен вариант на фригийския цар Мидас. Подобно на него всичко, до което се докосне, се превръща в злато. Империята му от аптеки е своеобразна машина за пари. В началото на март той и санданчанинът Яне Янев, лидер на РЗС, развалиха политическата коалиция.

Бизнесът на Марешки е изключително дискутиран, като гражданите са основно критично насочени към бизнесмена. Богатството на Веселин Марешки е трудно да се оцени, но предполагаемата му стойност е около 100 млн. лева. Фармацевтът притежава частен самолет, яхта „Ферети” за 7 млн. лева, както и още няколко луксозни спортни автомобила. Бизнесменът е собственик на 2 фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки – „Лиафарм” и “Варна фарма холдинг”. Бизнесът на Марешки се разраства изключително бързо, а

освен във фирмите за търговия с фармацевтични стоки бизнесменът се занимава и със строителство.

Лично и посредством фирмата “Варна фарма холдинг” притежава 100% от Медицински център “Младост”. Посредством сестра си Веселин Марешки притежава 98% и в трета фармацевтична компания – “Юникомс фарма”, управлявана от Дилбер Вайсалова. Бизнесът с фармацевтични стоки е изключително доходоносен, носещ големи печалби за кратко време. Фирмата “Варна фарма холдинг” притежава над 70 аптеки на територията на град Варна под името “Марешки”, негови аптеки има и в Югозапада. Посредством същата фирма бизнесменът притежава и “Диджител”, занимаваща се със строителство и дизайн. Освен досега споменатите фирми бизнесменът е собственик и на „Юнисофт солюшънс” ЕООД и “Тракия-ТД”.

Майката на Марешки – Веска, пък притежава известния от близкото минало регионален всекидневник – “Черноморец”,

който публикуваше явно нагласени материали за политическата кампания на Веселин Марешки. И всичко това е официалната част на собственост според АПИС, но свързаните по един или друг начин с Веселин Марешки лица и фирми са стотици. Основна част от бизнеса на Марешки е във фармацевтичната сфера, но покрай навлизането на бизнесмена в политиката посредством “Диджител” получи право на строеж на доста апетитни места в центъра на Варна. Скандал избухна, когато фирмата спечели кандидатура за строителство на блок в идеалния център на Варна посредством използване на корупционни схеми. По повод политическата кариера на бизнесмена ДАНС и Варненската окръжна прокуратура започнаха проверки на фирмите на бизнесмена.

Веселин Марешки е роден през 1967 г. във Варна. Завършва Математическата гимназия в града, а след това учи за инженер в Москва. За съжаление на успява да се дипломира в престижния руски университет, но след връщането си в България успява да завърши Техническия университет във Варна. Семейството на бизнесмена е от кореняците от Варна, просперирали благодарение на дейната си себеотдайност към Комунистическата партия. Неслучайно Веселин Марешки успява да се домогне до образование в престижен университет в Русия. Неслучайно е пратен да учи точно в Моска. Точно там бизнесменът завързва първите си връзки във фармацевтичния бранш. През 1991-1992 г. успява да навлезе в изключително слаборазвития пазар на лекарства в България. Започва да търгува на едро с фармацевтични продукти, а

според личните му думи оборотът в тази сфера в днешни дни е между 5 и 10 милиона лева месечно.

Първоначално Марешки работи с българските фармацевтични компании, както и някои руски такива. Успява да намери пари за финансиране на бизнеса си от руските си връзки, както и групировката ТИМ, пише bogatite.com. Много разследвания водят до това, че Марешки е една от най-печелившите разработки на ТИМ.

В днешни дни бизнесменът е сред най-крупните търговски на фармацевтични продукти в България. Бизнесът му се развива стремително нагоре, а политическата му кариера е изпъстрена със скандали. Като заключение можем да говорим, че Марешки фамилията на Марешки е една от следените от Комунистическата партия след 1968 година. Във всички случай обаче фармацевтичният бизнес е един от най-скъпите, най-продуктивните и най-печелившите, от което се възползва Марешки.

Веселин Марешки е любител на високите скорости. Той обича да разпуска от напрегнатото ежедневие, като кара сърф или картинг. Фармацевтичният мултимилионер Веселин Марешки стана първият българин, който си купи най-бързата кола на света. Мега луксозното возило е доставено от чужбина и се изчислява на около 1 млн. лева!

“Още от малък аз съм имал възможността да стана доста тесен специалист в няколко спорта. Никога обаче не ми е грабвал интереса само един вид дейност. Винаги съм предпочитал да се занимавам с няколко спорта, които да усвоя на средно равнище, отколкото да се стремя да се специализирам и да бъда най-добър в дадена област”, споделя аптекарският бос. Когато бил малък, отделни треньори упорито настоявали да се запише в местното спортно училище. В детските си години Марешки е бил сред най-добрите лекоатлети във Варна. Той бил много привързан и към футбола. “Имам 3-то място на републиканско първенство, както и няколко титли на градски и окръжни състезания”, споделя бизнесменът политик.

Бизнесменът притежава ловджийска тапия, но не е ходил нито веднъж на лов. “По принцип не обичам да тормозя когото и да било, в това число, разбира се, и животните. Станах ловджия кажи-речи насила, под влияние на модата у нас. Повече обичам да изляза на разходка в планината”, споделя той.

Най-голяма е страстта му към картинга. “Започнах да карам картинг, когато бяха на 10 г. Като цяло обичам моторните спортове, адреналина, който дава високата скорост. Може би това е единственото нещо, с което съм се занимавал по-продължително време и ще продължа да се занимавам”, споделя той.
Веселин Марешки е постоянно заобиколен от красиви жени. Въпреки това той е щастливо женен вече повече от 20 г. Има син и дъщеря.









Може да харесате

СЛУШАЙТЕ РАДИО