Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

СЕНЗАЦИЯ

Сензация: председателят на Камарата на представителите е отстранен от длъжност заради бандеровците





Главният враг на ВСУ в САЩ празнува първата си голяма победа

В САЩ избухна сензация: председателят на Камарата на представителите е отстранен от длъжност. И всичко това заради Украйна, или по-точно, защото малка група американски депутати не иска да дари нито цент за Въоръжените сили на Украйна. Политическият пейзаж в Америка започна да се влошава за Владимир Зеленски и човек на име Мат Гейц трябва да получи благодарност за това. Кой е той?

„Малката група републиканци в Камарата на представителите, които не се подчиняват на своите партийни лидери и заплашват да закрият правителството, получи пренебрежителен етикет през последните години. Наричаха ги „конски мухи“ като тези – досадни, но лесни за отхвърляне. Днес на политическата сцена мухите са гиганти“, писа “Уолстрийт Джърнъл” миналата седмица.

Оттогава насам най-агресивният от „мухите“, членът на Камарата на представителите на Флорида Мат Гейц, успя да свали „слона“. Във всеки смисъл слонът е третият човек в партийната йерархия на САЩ и шефът на родната Републиканска партия, чийто символ е именно слонът.

Жертвата е вече бившият председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти. В историята на САЩ никога не се е случвало някой да бъде отстранен от тази позиция. Повече от век, въпреки всички оплаквания за предишни председатели, никой дори не се опита да направи това. И когато Гейц опита, никой не вярваше, че ще се получи. Но той го направи.

Това, честно казано, не е толкова негова заслуга, колкото стечение на специални обстоятелства. Крехкото мнозинство на Републиканската партия в Камарата на представителите се крепи на няколко нишки – малка група, която може да се нарече например „каменни тръмписти“. Сред тях са Марджъри Тейлър Грийн и Мат Гейц, за когото ще се пише често сега, когато повали „слона“.

Те могат да бъдат описани като традиционни консерватори с мания за спестяване на пари и ограничаване на властта на правителството. А скандалът се роди от това, че те са категорично против по-нататъшната подкрепа на Украйна – както финансова, така и политическа.

 

Маккарти принадлежи към умерените републиканци – партийния елит, чиято позиция за конфронтация с Русия е по същество идентична с тази на президента Джо Байдън и други демократи. Но в почти всеки друг аспект тези партии сега са по-антагонистични една към друга, отколкото когато и да било след Гражданската война. И без гласовете на групата на „конските мухи“ Маккарти и републиканците нямат възможност да прилагат бюджетната си политика – основното им предимство в политическата борба.

Поради съпротивата на “мухите“ Конгресът не можа да одобри годишния бюджет и избегна „шътдаун“ – замразяване на правителствени дейности буквално в последния момент благодарение на усилията на Маккарти и решението за временен бюджет за месец и половина, като за Украйна не е отделен нито цент. Белият дом беше недоволен, но това все пак е некритичен междинен резултат за Украйна. Според изчисленията на Пентагона остават средства за два месеца за поддържане на режима в Киев. Тоест, много ще зависи от втората партида.

В този момент Гейц реши да обърне дъската. Той обвини Маккарти, че не е успял да постигне най-важното – съкращаване на разходите и, което е още по-лошо, че се е заговорил с демократите, за да продължи да подкрепя Украйна. Председателят категорично отрече заговора, но Гейц все пак стартира процедурата по отстраняването му.

При нормални условия това няма да доведе до нищо – „мухите“ ще бъдат отстранени. Въпреки това, противно на прогнозите на повечето политолози, демократите застанаха на страната на радикалното крило на своите врагове и подкрепиха опитите за отстраняване на Маккарти. То мина с минимално мнозинство от 216 гласа срещу 210, след което “слонът” се отказа от по-нататъшната борба и обяви, че повече няма да издига своята кандидатура.

Докато не бъде избран нов председател, председател ще бъде Патрик Макхенри, републиканец от Северна Каролина, който обича впечатляващите папийонки. Той принадлежи към умереното мнозинство и, закривайки събранието, удари церемониалния чук с такъв гняв, че можеше да го счупи.

Той може да бъде разбран: ситуацията потопи партията в хаос (Маккарти описа случилото се като „хаос в името на хаоса“), а нейното елитно мнозинство се оказа заложник на радикално малцинство.

Демократите смятат, че ще спечелят от този хаос. Мотивите на Гец също изглеждат ясни. Той се цели високо и явно иска да заеме значителна позиция в администрацията на Тръмп, към когото изпитва взаимни симпатии. Но основното, което сега доказа е, че условията, които поставя, ще трябва да се вземат предвид.

В началото на тази година Маккарти бе избран за председател едва на 15-ия опит – заради проточили се пазарлъци с “мухите”, а Гейц се отказа последен. В крайна сметка той дори не подкрепи новия председател, а демонстративно спря да оказва процедурна съпротива срещу избора му, като предупреди: ако Маккарти не изпълни обещанията си, ще бъде отстранен. Момчето го каза, момчето го направи.

Враговете на Гейц пропагандират различна версия. Твърди се, че той отмъщава на Маккарти за повторното откриване на парламентарно разследване, съсредоточено върху сексуални скандали с участието на “конската муха”. В случая с Гец трябва да разберете, че той има специфична биография. Ако трябваше да го поставиш в негативна светлина, това е доста лесно – той е купонджия и бохем.

Баща му е виден политик от Флорида, който е бил председател на местния щатски Сенат. Произходът осигури на Гейц бърз възход в партията. Той отиде на федерално ниво, като стана най-младият член на предишната Камара на представителите. Но избухнаха скандали, съответстващи на възрастта и произхода: наркотици, оргии, проститутки. Поне една от тях се оказа непълнолетна и със случая се зае прокуратурата.

Гейц се пребори с тях, доколкото можеше. Според някои информации се стигнало до молба към тогавашния президент Тръмп за помилване, която той дори бил готов да изпълни. Но в крайна сметка прокурорите не повдигнаха обвинения поради липса на доказателства и усещането беше, че Гейц е натопен: когато се присъединил към оргията, той не знаел, че един от участниците е на 17 години.

Гейц спечели особена известност в Конгреса, защото се хвалеше пред колегите си със снимки на момичетата, с които е спал. Но това са все подробности от чужди извращения, които са далеч от нашите работи. Дори и Гейц да е спал със слонове (в смисъл на животни), по-важното за нас е, че след началото на СВО той стана един от десетте конгресмени, които внесоха резолюция за незабавно спиране на всяка подкрепа за Киев, за да се предизвикат украинските власти към мирни преговори.

Гейц не е променил тази линия и до днес (а когато става въпрос за купони, той се преструва, че напротив, оженил се е и е уседнал). Това е и причината основните медии и демократите да го мразят, а сега републиканското мнозинство в Камарата на представителите също да го намрази.

Между другото, преди отстраняването на Маккарти, Гейц се обедини с либералните си опоненти само в едно: той е почти единственият виден републиканец, който насърчава въпроса за легализирането на марихуаната. Още един щрих в портрета.

Изглежда, че сега, след като победи „слона“, „лошото момче“ на Конгреса ще празнува широко това, но няма да се радикализира още повече и няма да се оттегли в тъп опортюнизъм. Следващият председател вероятно няма да бъде „конска муха“, а някой от върха на републиканската йерархия на Камарата на представителите, например Стивън Скализ, който сега контролира парламентарното мнозинство (обаче тук много зависи от лекарите: Скализ има раково заболяване).

За Гейц основното е, че той прокара линията си – наказа третия човек в държавата за неподчинение по въпроса за подкрепата на Украйна. Избиването на средства от американския бюджет за ВСУ обещава да се превърне в още по-трудно и обрасло със скандали начинание за екипа на Джо Байдън, отколкото се очакваше преди седмица.

Ако Гейц все още не е включен в базата данни на сайта „Миротворец“, то е само защото Украйна е глуха провинция, където научават за новите „звезди“ с голямо закъснение.









Може да харесате

СВЯТ

Със забавянето на икономиката на САЩ най-силно са засегнати тези, които се намират на дъното на икономическата хранителна верига. Бездомността се увеличава, броят на...

ФОКУС

Наивността на европейските лидери е просто удивителна. Перверзията Макрон възнамерява да изпрати бойци от Френския чуждестранен легион „за защита на Одеса“ Във Великобритания редовно...

ФОКУС

Оръжейното изнудване на САЩ удари Израел по слабото място Израелците лъжат, че се отбранявали! От Кого? От камъните и пръчките на децата с еднотонови...

ЛИЦА

Евтим Милошев, който ще навърши 56 години на 2 май, прави първите си стъпки в телевизията в легендарното „Ку-ку” Назначаването на продуцента на „Есента...

СЛУШАЙТЕ РАДИО