Connect with us

Hi, what are you looking for?

The Sofia TimesThe Sofia Times

ТЕМА

Връхлита ни опасно горещо време: Половин България може да пламне





МВР и НИМХ предупреждават за червен и жълт код

Жълт код за горещо време е обявен за днес, 22 август, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Максималните температури днес ще са между 35° и 38°, в София – около 33°. Ще бъде слънчево и по-малко ветровито със слаб, в Източна България – умерен вятър от изток-североизток.

Слънчево и горещо ще бъде и по Черноморието с максимални температури между 30° и 33°. Вятърът ще бъде слаб до умерен, с посока от изток-североизток. Вълнението на морето ще е слабо, а температурата на морската вода е 25°-26°.

Добри условия за туризъм в планините – умерен вятър и малка вероятност за изолирани следобедни превалявания.

И през следващите дни ще се задържи без съществена промяна – предимно слънчево, с вероятност за изолирани следобедни превалявания.

От НИМХ и МВР предупреждават за обявен червен код за пожароопасност за половин България. Причините са екстремните температури и силният вятър, които се очакват във вторник и сряда. Междувременно Огромната стихия в Сакар, която беше захапала 15 000 дка гори, е овладяна, стана ясно в понеделник вечер.
Опасност

Червеният код за пожароопасност е обявен за областите Благоевград, Русе, Разград и Силистра, Хасково, Кърджали, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас и Пловдив. „Не палете огън на открито. Не изхвърляйте неизгасени кибритени клечки и угарки от цигари. Техниката, използвана на полето и в гората, трябва да е технически изправна“, посочиха от пожарната. По техни данни общо 174 пожара са ликвидирани в страната за изминалото денонощие. Реагирано е на 208 сигнала за произшествия, при които има един пострадал човек.
Бързо

Само за ден избухнаха големи пожари край оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. Огънят тръгнал от район в близост до сметището на община Мъглиж. От понеделник вечер е в сила частично бедствено положение на територията на община Казанлък. Пламъците бяха частично ограничени. На помощ на огнеборците се включиха и военнослужещи с хеликоптер от авиобазата в Крумово.

Пожарът избухна в близост до складовете на военния завод „Арсенал“, но не е стигнал до тях. Няма опасност и за околните населени места. В гасенето участват екипи на пожарната, горски служители и доброволци. Борбата с огъня е затруднена заради горещото време и силния вятър.

В същото време от пожарната в Свиленград обявиха, че огънят е овладян. Освен гори са засегнати лозя, орехи и бадеми.

„В неделя следобед, със засилване на вятъра, пожарът поемаше в различни посоки. Най-силно горя борова гора. Към 6.30 ч. в понеделник положението беше по-спокойно, пожарът е под контрол. Екипи продължават да работят на терен”, уточни на брифинг областният управител на Хасково Гинка Райчева. Предполага се, че огънят е тръгнал от забранено разчистване на пасища. Няма опасност за населените места, но бедственото положение в община Свиленград остава в сила. Издадена е заповед за забрана за селскостопански дейности след 11.00 ч. заради високите температури и силния вятър. Шефът на местната пожарна пък обясни, че е критичен участъкът от Левка до Младиново.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА









Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза, че Терзиев е фашист!...

ФЕЙСБУК

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...

ЗАКОН

Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване? В събота, 4 май, руското министерство на вътрешните работи обяви...

СЛУШАЙТЕ РАДИО